Átadták a World Sailing éves díjait

Kezdjük a hazaiakkal: még november 19-én éjfélig lehet szavazni az Év női és férfi vitorlázójára és a lány és fiú ifjúsági vitorlázójára. Minden részlet itt olvasható: https://hunsail.hu/hirek/iden-is-keresik-az-ev-vitorlazoit

Ugorjunk Málagába, ahol november 14-én adták át a World Sailing - a Nemzetközi Vitorlás Szövetség - éves díjait a Rolex támogatásával. A győztesekről szakértők javaslata alapján a nemzetközi vitorlás közösség szavazatai döntöttek.

Az Év férfi vitorlázója - nagy szavazati fölénnyel - az ausztrál Tom Slingsby lett. Harmadszor nyerte meg egymást követő években a SailGP-t, ezzel ő az egyetlen olyan kormányos, aki végleg elnyerhette a SailGP sorozat vándorkupáját. Az American Magic skippereként idén megnyerte a 2024-es Amerika kupa nyitóversenyét. Sikerei nem előzmény nélküliek, a most 39 éves sportoló Laser hajóosztályban egymás után három világbajnoki címet nyert és 2012-ben olimpiai aranyérmet szerzett.

Az év női vitorlázója a dél-afrikai Kirsten Neuschäfer lett, aki azzal írta be magát a vitorlássport aranykönyvébe, hogy első nőként nyerte meg a szóló Golden Globe versenyt, ez egy olyan regatta, ahol a legmodernebb technika vívmányai nélkül kell egyedül megkerülni a Földet. Ráadásul úgy lett első, hogy közben még egy bajba került sporttársát is kimentette a tengerből.

   

A President's Development Award győztese az Andrew Simpson alapítvány lett. Az alapítvány az olimpiai aranyérmes és Amerika Kupa vitorlázó, Andrew 'Bart' Simpson MBE emlékére indult, aki 2013-ban, mindössze 36 évesen tragikusan elhunyt. Fő feladata a vitorlázás elérhetővé tétele olyanok számára, akik egyébként nem jutnának el ehhez a tökéletes személyiségfejlesztő sporthoz. Az utóbbi tíz évben több mint 15 millió angol fontot fordítottak - saját forrásokból és adományokból - a vitorlázásra.

Díjat nyert továbbá a Magenta Project, amely a nők vitorlás sportba való bevonását tűzte ki célul. Jó példa erre a Magenta projekt által szervezett Foiling Week, ahol szervezéssel, felszereléssel, edzéslehetőséggel segítik az elképzelés megvalósítását.

Az Év csapata a 11th Hour Racing Team, amely Charlie Enright kormányzásával megnyerte a 2022-23-as Ocean Race versenyt. A versenygyőzelmen túl a csapat sokat tesz az óceánok állapotának megvédéséért, a fenntartható fejlődésért is.

Az Év hajója az AC 40 lett - egy, a mai versenyzést, hajóbeállítást segítő elektronikák teljes fegyvertárával felszerelt foiler. A Beppe Croce Trophy nyertese Dick Rose. A szakember több mint harminc éve a vitorlás versenyszabályok fejlesztésének, négy évente történő aktualizálásának motorja.

visyla

Támogatóink: