Hajóregisztráció, hajófelmérés és hajók nyilvántartásának rendje az MVSZ rendszerében

<VIHAR kisokos> <DYS Előnyszámítás> <Hajóregisztráció> <Technikai bizottság> <ORC>

Hajóregisztráció, hajófelmérés és hajók nyilvántartásának rendje az MVSZ rendszerében

ORC és DYS előnyszámítási fórum munkaanyagai és beszámoló elérhető ITT!

A hajóregisztrációs folyamatok megújultak. Az új VIHAR 2.0 rendszer bevezetésével a hajóregisztrációs folyamat leegyszerűsödik. Mindent a VIHAR-ban online lehet elvégezni és nem szükségesek már a papír alapú iratok feltöltése, a hajólevél és a meghatalmazásokat eltekintve. 

A folyamat megismeréséhez a Felhasználói kézikönyvek ismerete szükséges, melyek megismerhetőek ITT

A hajóregisztrációt bemutató videó megtalálható ITT. 

A hajóregisztráció alapja a Hajó adatlap és a Regisztrációs lap. A hajó adatlapja az alap információkat tartalmazza (hajó kezelője, hajó tulajdonosa, számlázási adatok, hajónév, típus és osztály). A regisztrációs adatlap nem változott, csupán annyiban, hogy online kell felvinni a hajó technikai adatait. 

Amit fontos tudni, hogy a folyamat lezárásaképpen új hajó regisztrációja és minden év elején a nyilvántartás megújítása esetén, illetve a regisztrációs lap módosításkor, ha az előnyszám módosítást is igényel, díjfizetési kötelezettség keletkezik. A díjat online bankkártyával lehet kifizetni és minden esetben a hajó adatlapján rögzített számlázási címre kerül kiállításra a számla.

A folyamatban résztvevő hajóregisztrációra felhatalmazott felhasználók

Amennyiben a hajó tulajdonos nem a hajó kezelője, úgy beküldendő dokumentumok között kérem töltse fel cégtulajdonos esetén a meghatalmazást az eljáró személyről. Amennyiben magánszemélyé a hajó és nem a tulajdonos az eljáró személy a VIHAR rendszerben, úgy a magánszemély meghatalmazását is kérjük feltölteni. 

Osztályfelmérők elérhetőségei:

A hajóregisztráció önbevallásos rendszerben működik, amennyiben erre szükség van, úgy a felmérés menetéről és a szükséges előkészületekről egyeztessen a felmérőjével!

Minden újonnan regisztrált hajó esetében kötelező megadni a méreteket, melyhez segítségként szolgál a Felmérési segédlet dokumentum (gyári hajó esetében is meg kell adni az adatokat, a hajó katalógusadatai alapján). Új hajó regisztrációja, vagy az éves megújítás esetén ha szükség van a technikai paraméterek ismeretére, akkor ha típusazonos hajóról van szó úgy közel 150 hajótípus megtalálható a VIHAR kisokos oldalon. 

A VIHAR-ban regisztrált adatok és feltöltött dokumentumok feltöltését követően a hajó bevezetésre kerül a VIHAR Hajóregiszterébe , vitorlaszámot kap - amennyiben azzal még nem rendelkezett - így részt vehet a versenyrendszeren belüli versenyek. A versenyengedéllyel rendelkező sportoló VIHAR fiókjában megjelenik a „Hajóim” menüpont, ahova belépve a továbbiakban minden hajóhoz kapcsolódó adminisztratív feladat elvégezhető. Újítás a VIHAR rendszerben, hogy mostantól nemcsak a saját hajóját látja a hajó kezelője, hanem a publikus hajóadatoknál már a VIHAR rendszerben regisztrált összes hajó minden adatával megtalálható. 

Az osztályokban versenyző hajó is versenyezhet előnyszámításos, úgynevezett Yardstick, vagy ORC értékelési csoportban.

Egy hajó számára lehetőség van két regisztrációra és két YS szám igénylésére, abban az esetben, ha két egymástól eltérő felszereltséggel kíván versenyezni. A Hajóregiszterben azonos lajstromszámmal, azonos névvel, két regisztrációt kell elvégezni, majd ugyanaz a hajó kétszer jelenik meg.  

A regisztrációt követően az Értékelési csoportokba sorolt hajók a Technikai bizottság által megállapított előnyszámot kapnak. A YS szám  Dinamikus tehát versenyen nyújtott tejesítménnyel változik, amennyiben felülvizsgálatát kéri a versenyző a Yardstick szám felülvizsgálati kérelem űrlap kitöltésével teheti azt meg. 

Nagyhajók regisztrálásának díja:

A regisztráció, és az adatok módosítása térítési díj megfizetése mellett történik. Ha két regisztrációra van szükség, két adminisztrációs díj kerül kiszámlázásra. Amennyiben a  térítésidíj befizetés elmarad, a hajó inaktív státuszba kerül, ez idő alatt a versenyrendszerben rendezett versenyekre nem nevezhető.

Díjtételek

  • Éves nyilvántartási díj
  • Új hajó regisztrációs díja
  • Regisztrációs adatlapon adatváltozás bejelentésének díja (ez csak abban az esetben kerül kiszámlázásra, ha YS szám változással jár) 

Yardstick felmérés igénylése:

A Dinamikus Yardstick előnyszámításos rendszerben versenyző nagyhajók számára a bevallott adatok felmérővel történő hitelesítése nem kötelező, de a helytelenül megadott adatok technikai óvás tárgyát képezhetik. Az MVSZ 2023-ban ingyenes felmérési napokat tart az új nyilvántartási rendszer bevezetése miatt, a felmérési napok megtalálhatók a VIHAR kisokos oldalon. A felmérésekről minden versenyzőt időről-időre tájékoztatunk, az azokon való részvétel előregisztrációhoz kötött. 

Amennyiben felmérővel kívánja felméretni hajóját, a hajo.register@hunsail.hu címen kérheti a felmérést. A felmérés és kiszállás költségeit az MVSZ Titkársága számlázza ki, a költségekről kérjen tájékoztatást a Titkárságtól!

ORC felmérés igénylés

Az ORC nemzetközi oldalán elkészült a magyar nyelvű aloldal, így még inkább egyszerűsödik a regisztráció, amelyet az alábbi linken lehet megtenni: www.orc.org/hungary 

Itt értelemszerűen kell kitölteni az adatokat, a "Megjegyzés" rovatba pedig a számlázási adatokat kérjük beírni. A "Tovább" gombbal tudják elküldeni a kérelmet. Ezt követően egy fizetési oldal jön be, de fizetni nem kell, mert az MVSZ küldi majd a számlát, az ORC-vel pedig az MVSz számol el havi rendszerességgel. Az ORC International rendszerében a felmérést képzett szakemberek végzik, a Magyar Vitorlás Szövetség, Szeremley Lászlót és Toronyi Bencét kérte fel a képesítés megszerzésére, így ők a hazai hivatalos ORC-s felmérők. Ők küldik el a felmért hajókra vonatkozó felmérési és teljesítménylapokat is. A felmérés után kapott tanúsítványt a hajóknak évente meg kell újítani, hogy az adott évre megkapják az érvényes ORC előnyszámukat, mert egy bizonylat csak egy versenyévre érvényes. 

ORC és YS felmérési díjtáblázat:

A ORC felmérő

Szeremley László

Tel.: +36 30 227 88 39

E-mail: szeremley@yahoo.com

A YS felmérők

Toronyi Bence

Tel.: +36 20 913 86 28

E-mail: toronyib@hotmail.com

Szeremley László

Tel.: +36 30 227 88 39

E-mail: szeremley@yahoo.com

A felméréssel kapcsolatos kérdésekkel a felmérőkhöz fordulhatnak az érdeklődők.

Kishajók regisztrációja

Az osztályfelmérő a vitorlaszám kiadásával egyidejűleg végzi, az osztályszövetségek hazai és nemzetközi szabályzatai szerint. A regisztráció térítésmentes, a regisztráció tényét a felmérő jelenti be a Titkárságnak a hajo.register@hunsail.hu e-mail címen.

A felmérés menetéről és a szükséges előkészületekről egyeztessen a felmérőjével!

A Magyar Vitorlás Szövetség közreműködésével a Generali Biztosító szakmai támogatása mellett az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft. hajó felelősségbiztosítás kötésére online szolgáltatást dolgozott ki. A cég által működtetett oldalon az MVSZ tagjai gyorsan, könnyen, bankkártyás fizetéssel online köthetik meg a Generali Biztosító által hajósoknak kínált felelősségbiztosításokat.

Ha segítségre van szüksége, hívja Nemecz Lászlót a +36 70 321 7346 telefonszámon, vagy írjon az info@hajobiztositasok.hu e-mail címre!

Hirdetésviselési engedély

Amennyiben a World Sailing Advertising Code 20.3.2. pontjában rögzítettek szerint a felelős személy hirdetést kíván elhelyezni a hajón, úgy az adott hajó vonatkozásában hirdetésviselési engedélyt köteles kérni az MVSZ-től. Az MVSZ versenyrendszerében induló hajók csak érvényes hirdetésviselési engedély birtokában viselhetnek hirdetést, melyet a versenyre történő nevezéskor kötelesek bemutatni. Amennyiben egy hajó hirdetést visel, úgy érvényes hirdetésviselési engedélyét köteles az MVSZ mindenkori éves versenynaptárában szereplő minden versenyen a nevezéskor bemutatni.

A hirdetésviselési engedély kiadása térítésmentes.

Hirdetésviselési engedélyt az alábbi űrlap kitöltésével és megküldésével a hunsail@hunsail.hu e-mail címre kérheti.

Az engedélyek kiadása folyamatos. Hirdetésviselési engedély kérelmét a megszokott módon kérjük a hunsail@hunsail.hu e-mail címre megküldeni szíveskedjen!


Csatolt fájlok