Hajóregisztráció, hajófelmérés és hajók nyilvántartásának rendje az MVSZ rendszerében

Hajóregisztráció, hajófelmérés és hajók nyilvántartásának rendje az MVSZ rendszerében

Új hajó regisztrációja esetén a Regisztrációs adatlap  kitöltését követően a hajo.register@hunsail.hu címre kérjük elküldeni, a hajólevél másolatával (mindkét oldal látszódjon), illetve amennyiben már rendelkezik biztosítással, akkor az erről szóló nyilatkozattal.

A beküldendő dokumentumok között kérem csatolja a hajóadatok nyilvánosságának a hozzájárulását és cégtulajdonos esetén a meghatalmazást az eljáró személyről. Amennyiben magánszemélyé a hajó és nem a tulajdonos az eljáró személy a VIHAR rendszerben, úgy a magánszemély meghatalmazását is kérjük csatolni. 

A Regisztációs adatlapon a fehér színű mezők a tulajdonos és hajó alapadatait jelentik, a szürke mezők a technikai paraméterek.

Osztályfelmérők elérhetőségei:

A felmérés menetéről és a szükséges előkészületekről egyeztessen a felmérőjével!

Minden újonnan regisztrált hajó esetében kötelező megadni a méreteket, melyhez segítségként szolgál a Felmérési segédlet dokumentum (gyári hajó esetében is meg kell adni az adatokat, a hajó katalógusadatai alapján).

A hajo.register@hunsail.hu-ra megküldött információk alapján a dokumentumok megküldését követően a hajó bevezetésre kerül a VIHAR Hajóregiszterébe , vitorlaszámot kap - amennyiben azzal még nem rendelkezett - így részt vehet a versenyrendszeren belüli versenyek. A versenyengedéllyel rendelkező sportoló VIHAR fiókjában megjelenik a „Hajóim” menüpont, ahova belépve a továbbiakban minden hajóhoz kapcsolódó adminisztratív feladat elvégezhető.

Az osztályokban versenyző hajó is versenyezhet előnyszámításos, úgynevezett Yardstick, vagy ORC értékelési csoportban.

Egy hajó számára lehetőség van két regisztrációra és két YS szám igénylésére, abban az esetben, ha két egymástól eltérő felszereltséggel kíván versenyezni. A Hajóregiszterben azonos lajstromszámmal, azonos névvel, két regisztrációt kell elvégezni, majd ugyanaz a hajó kétszer jelenik meg.  

A regisztrációt követően az Értékelési csoportokba sorolt hajók a Hajózástechnikai Albizottság által megállapított előnyszámot kapnak. A YS szám  Dinamikus tehát versenyen nyújtott tejesítménnyel változik, amennyiben felülvizsgálatát kéri a versenyző a Yardstick szám felülvizsgálati kérelem kitöltésével lehet. 

Nagyhajók regisztrálásának díja:

A regisztráció, és az adatok módosítása térítési díj megfizetése mellett történik. Ha két regisztrációra van szükség, két adminisztrációs díj kerül kiszámlázásra. A térítésidíj befizetés elmarad, a hajó inaktív státuszba kerül, ez idő alatt a versenyrendszerben rendezett versenyekre nem nevezhető.

Yardstick felmérés igénylése:

A Dinamikus Yardstick előnyszámításos rendszerben versenyző nagyhajók számára a bevallott adatok felmérővel történő hitelesítése nem kötelező, de a helytelenül megadott adatok óvás tárgyát képezhetik.

Amennyiben felmérővel kívánja felméretni hajóját, a hajo.register@hunsail.hu címen kérheti a felmérést. A felmérés és kiszállás költségeit az MVSZ Titkársága számlázza ki, a költségekről kérjen tájékoztatást a Titkárságtól!

ORC felmérés igénylés

Egyszerűsödött a regisztráció a nemzetközi oldalon Az ORC nemzetközi oldalán elkészült a magyar nyelvű aloldal, így még inkább egyszerűsödik a regisztráció, amelyet az alábbi linken lehet megtenni: www.orc.org/hungary 

Itt értelemszerűen kell kitölteni az adatokat, a "Megjegyzés" rovatba pedig a számlázási adatokat kérjük beírni. A "Tovább" gombbal tudják elküldeni a kérelmet. Ezt követően egy fizetési oldal jön be, de fizetni nem kell, mert az MVSz küldi majd a számlát, az ORC-vel pedig az MVSz számol el havi rendszerességgel. Az ORC International rendszerében a felmérést képzett szakemberek végzik, a Magyar Vitorlás Szövetség, Szeremley Lászlót és Toronyi Bencét kérte fel a képesítés megszerzésére, így ők a hazai hivatalos ORC-s felmérők. Ők küldik el a felmért hajókra vonatkozó felmérési és teljesítménylapokat is. A felmérés után kapott tanúsítványt a hajóknak évente meg kell újítani, hogy az adott évre megkapják az érvényes ORC előnyszámukat, mert egy bizonylat csak egy versenyévre érvényes. 

ORC és YS felmérési díjtáblázat:

A YS felmérők

Szeremley László

Tel.: +36 30 227 88 39

E-mail: szeremley@yahoo.com

Toronyi Bence

Tel.: +36 20 913 86 28

E-mail: toronyib@hotmail.com

A felméréssel kapcsolatos kérdésekkel a felmérőkhöz fordulhatnak az érdeklődők.

Kishajók regisztrációja

Az osztályfelmérő a vitorlaszám kiadásával egyidejűleg végzi, az osztályszövetségek hazai és nemzetközi szabályzatai szerint. A regisztráció térítésmentes, a regisztráció tényét a felmérő jelenti be a Titkárságnak a hajo.register@hunsali.hu e-mail címen.

A felmérés menetéről és a szükséges előkészületekről egyeztessen a felmérőjével!

2019. évtől 50 millió forintra emelkedett a Versenyrendelkezésekben a felelősségbiztosítás megszabott minimális értékhatára, érvényességéről és annak időtartamáról írásban kell nyilatkozni, az ITT elérhető űrlap kitöltésével

A Magyar Vitorlás Szövetség közreműködésével a Generali Biztosító szakmai támogatása mellett az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft. hajó felelősségbiztosítás kötésére online szolgáltatást dolgozott ki. A cég által működtetett oldalon az MVSZ tagjai gyorsan, könnyen, bankkártyás fizetéssel online köthetik meg a Generali Biztosító által hajósoknak kínált felelősségbiztosításokat.

Ha segítségre van szüksége, hívja Nemecz Lászlót a +36 70 321 7346 telefonszámon.

Hirdetésviselési engedély

Amennyiben a World Sailing Advertising Code 20.3.2. pontjában rögzített felelős személy hirdetést kíván elhelyezni a hajón, úgy az adott hajó vonatkozásában hirdetésviselési engedélyt köteles kérni az MVSZ-től. Az MVSZ versenyrendszerében induló hajók csak érvényes hirdetésviselési engedély birtokában viselhetnek hirdetést, melyet a versenyre történő nevezéskor kötelesek bemutatni. Amennyiben egy hajó hirdetést visel, úgy érvényes hirdetésviselési engedélyét köteles az MVSZ mindenkori éves versenynaptárában szereplő minden versenyen a nevezéskor bemutatni.

A hirdetésviselési engedély kiadása térítésmentes.

Hirdetésviselési engedély kérhető a Nemzetközi Vitorlás Szövetség Rendelkezései hirdetési előírásainak megfelelően az alábbi űrlap kitöltésével és megküldésével a hunsail@hunsail.hu e-mail címre.

Az engedélyek kiadása folyamatos. Hirdetésviselési engedély kérelmét a megszokott módon kérjük a hunsail@hunsail.hu e-mail címre megküldeni szíveskedjen!


Csatolt fájlok