Csütörtökön kezdetét vette az RS Feva Magyar Bajnokság és Európa Kupa Káptalanfüreden

Ünnepélyes megnyitóval csütörtök délelőtt kezdetét vette az RS FEVA és RS 500 Magyar Bajnokság és Európa Kupa. A négy napos versenyen több tucat egység méri össze tudását a Balatonalmádi előtti vízterületen. A rendező, Vitorlázó Gyermekekért Egyesület a regattához kapcsolódó parti rendezvényt új bázisán, Káptalanfüreden tartja. 

Az RS Magyar Bajnokság és Európa Kupa hivatalos megnyitóján Kepli Lajos Balatonalmádi polgármestere örömét fejezte ki atekintetben, hogy ismét megjelentek a vitorlás táboros és versenyző gyermekek Káptalanfüreden. Kifejtette, Balatonalmádi városa korábban méltán híres volt a kishajós vitorlázásról, ezt a hírnevet szeretné a városvezetés is visszahozni, illetve öregbíteni. A polgármester sikeres versenyt, és jó szelet kívánt a résztvevőknek.

Náray Richárd, a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület elnöke elsőként köszönetet mondott a nevezett egységeknek, hogy ilyen szép számban megjelentek és képviselik klubjaikat a versenyen. Elmondta: nagy öröm számukra, hogy otthonra találtak Káptalanfüreden. Reményét fejezte ki, hogy sikeres és hosszútávú együttműködést tudnak folytatni Balatonalmádival, valamint a terület tulajdonosával a Főváros nyolcadik kerületének önkormányzatával. 

Náray Vilmos a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségi tagja arról beszélt, hogy az RS Feva hajóosztály hatalmas fejlődésen ment át az elmúlt években. Szerinte ez látszik abból is, hogy számos klub versenyzője képviselteti magát a magyar bajnokságon. Miután ismertette a versenyszabályokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a gyerekektől sportszerű versenyzést kért. 

Végül Sipos Máté a verseny vezetője elmondta: a csütörtöki előrejelzések szerint megfelelő erősségű szél várható. Az első napon ezt kihasználva – amíg a szél engedi – a lehető és a versenyutasításban meghatározott számú futam megtartását tervezi. 

Az egységek az ünnepélyes megnyitó után vízre szálltak és élénk keleti szélben négy sikeres futammal zárták a napot. A versenyrendezőség pénteken 10:00-kor tervezte megindítani a rajteljárást, az egységek vízre is szálltak, ugyanakkor halasztásra került sor.

A bajnokság a csütörtökön megtartott négy futammal már érvényes, ugyanakkor a versenykiírás tíz futamot írt elő.