ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK VITORLÁZÓKNAK

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK VITORLÁZÓKNAK

Az MVSZ versenyrendszerében szereplő versenyeken a vitorlás sportágban leigazolt belföldi, valamint olyan külföldi versenyzők indulhatnak, akik tagjai valamely World Sailinghez tartozó, nemzeti vitorlás sporthatóság által elismert egyesületnek vagy szervezetnek. magyar állampolgárságú versenyzők csak az adott évi versenyengedélyt igazoló okmánnyal és érvényes sportorvosi engedéllyel nevezhetnek versenyre. Versenyengedélyt a versenyzők az egyesületükön keresztül a VIHAR használatával igényelhetnek.

Új versenyzőknek

Amennyiben a sportoló még egyik sportklubnál sem rendelkezik hivatalos tagsággal, az alábbi linken böngészhet klubjaink közül: http://hunsail.hu/tagszervezetek

Éves versenyzői licenc (versenyengedély) csak a klubtagság és a versenyengedély díjának befizetését követően igényelhető a versenyző klubjánál a versenyengedély kérő űrlap kitöltésével és aláírásával. A versenyengedély kérelem feltöltését a VIHAR rendszerbe miden esetben a versenyző klubjának adminisztrátora végzi. A versenyengedélyt nyomtatott betűkkel, olvashatóan kell kitölteni, ügyelve a pontos adatokra, különösen az e-mail címre.

2024-ben érvényes versenyengedély és egyéb MVSZ díjakról ITT tájékozódhat.

Egyesületváltás

Bár a versenyzők több klubban is rendelkezhetnek tagsággal, az MVSZ versenyrendszerében, versenyengedéllyel mindig csak egy tagszervezet színeiben szerepelhetnek. Amennyiben adott évtől más tagszervezetben igényelné a versenyengedélyét, úgy az alábbi űrlapot szükséges az elengedő egyesület ellenjegyzésével az új egyesületnek megküldeni. Az új egyesület az online rendszerben a versenyengedély kérelemmel egyidejűleg kérelmezi a sportoló átigazolását.

Elengedő nyilatkozat/átigazolási űrlap

Rendszerbe való belépés

Az MVSZ titkársága az engedély jóváhagyását követően belépést biztosít a VIHAR rendszerbe (https://vihar.hunsail.hu). A rendszerből küldött e-mailben megtalálja a felhasználónevét (pl.: 21/2014) és az ideiglenes jelszót, melyet kérünk első belépéskor megváltoztatni.

Versenyzői profilba belépve frissíthetők a személyes adatok és elérhetőségek, a hajóvezetői engedély érvényessége.

A Sporttörvény alapján minden sportolónak a szövetség által kiállított arcképes igazolvánnyal kell rendelkeznie. 2020. január 1-jén került bevezetésre a Magyar Vitorlás Szövetség versenyengedély kártyája. A versenyengedély kártya a versenyengedélyt is megtestesíti, és helyettesíti a korábban használt „kék könyvet” is. A Magyar Vitorlás Szövetség versenyengedéllyel rendelkező tagja automatikusan, térítésmentesen jut a kártyához, a versenyengedély kiváltását követően.

A kártya fényképes, ezért arra kérjük a tagszervezeteket, hogy a sportolók VIHAR profiljukba töltsenek fel azonosításra alkalmas igazolványképet a leigazolás adminisztrálása során(képformátum: tiff, jpg, psd, DPI: minimum 300, preferált érték 600). Az elkészült kártyák személyesen vagy meghatalmazott útján – ügyfélfogadási időben – átvehetők a titkárságon, illetve az MVSZ versenyeken, a nevezés ideje alatt. Meghatalmazás esetén kérjük az alábbi formanyomtatványokat használják!

Meghatalmazás versenyengedély kártya átvételéhez

Átvételi elismervény

Elfelejtett jelszó

Amennyiben elfelejtette a VIHAR rendszerbe történő belépéshez a jelszavát belépéskor adja meg a felhasználó nevét, majd a jelszó cella alatt lévő „Elfelejtette a jelszavát?” linkre kattintva a rendszer automatikusan jelszómódosító e-mailt küld a regisztrált e-mail címre a belépéshez szükséges linkkel. A linkre kattintva a versenyző minimum hat karakterből álló új jelszót tud megadni.

Engedélyek feltöltése

Sportorvosi hosszabbítása

Csak sportorvos által kiállított vagy a 215/2004 (VII.13) Kormányrendelet-ben meghatározott előírásoknak megfelelő háziorvosok jogosultak sportorvosi igazolás kiállítására. (A sportorvosi igazolás ovális pecséttel is el van látva.)

A vizsgálatot követően hívja fel a doktor figyelmét, hogy az igazolást rögzítse a központi OSEI rendszerbe, a dokumentum rögzítése az alábbi linken keresztül ellenőrizhető.

https://online.osei.hu/engedely-ellenorzes/

A VIHAR rendszer kommunikál az OSEI rendszerével. Amennyiben a sportorvosi igazolást a sportág megjelölésével az OSEI rendszerében rögzítették, az igazolás tényét VIHAR automatikusan átveszi, így a dokumentum VIHAR-ba történő feltöltésére nincs szükség. Abban az esetben, ha több sportághoz kéri orvosi igazolását, mindenképp jelezze az igazolás kiállításakor, hogy minden sportágnál kerüljön rögzítésre.

Sportorvosi rendelőkről – tájékozódhat IDE kattintva.

Rendelésre online időpont foglalás lehetséges az OSEI honlapján IDE klikkelve.

.

Hajóvezetői engedély hosszabbítása

  1. A hajóvezetői engedély lefotózása, vagy szkennelése (pdf, jpg, jpeg fájlkiterjesztéssel).
  2. A saját profilban, a lap alján a hajóvezetői engedély hosszabbítása gombra klikkelve megadható az érvényesség ideje.
  3. A pontos érvényesség időtartam megadása.
  4. A feltöltés ikonra klikkelés után tallózható a saját eszközön a korábban lefotózott vagy szkennelt igazoló dokumentum.
  5. Végül „klikk” a hajóvezetői engedély feltöltése gombra

.

Hajó regisztrálása, hajólevél, kötelező felelősségbiztosítás hosszabbítása

Új hajó regisztrálására a VIHAR rendszerbe belépve versenyzői és tagszervezeti profillal van lehetőség a hajó adatlapjának és regisztrációs díjának kitöltésével, a hajólevél feltöltésével és a hajóregisztrációs díj online bankártyás kiegyenlítésével.

A regisztrációról IDE kattintva bővebben tájékozódhat.

A VIHAR rendszerben a hajók versenyzőkhöz rendelhetők. Amennyiben Ön rendelkezik saját hajóval, de a VIHAR rendszerben még nincs Önhöz rendelve, kérjük jelezze a hajo.register@hunsail.hu  e-mail címen a hajó lajstrom számának és az Ön versenyzői azonosító számának megadásával.

A saját profilba belépve a bal oldali menüsorban a „Hajóim" menüpont alatt elérhető válik a hajó adatlapja is. Itt van lehetőség a hajólevél és a biztosítás érvényességének hosszabbítására.

A hajó adatlapjára a szükséges dokumentumokat, és szükséges nyilatkozatokat fel kell tölteni, hogy a hajó az MVSZ versenyrendszerében megrendezésre kerülő versenyeken részt tudjon venni:

A Hajólevél érvényességének hosszabbítására a Hajó adatlapján van lehetőség. Kérjük, hogy a hajólevél mindkét oldalát szkennelve, egy fájlban, jól olvasható minőségben töltse fel! A hajólevél szám megadásakor a lajstromszámot tüntesse fel,
(pl.: H-12345) az új érvényességi idő megadásakor pedig csak a friss lejárati dátumot módosítsa.

Biztosítási nyilatkozat

2019. évtől 50 millió forintra emelkedett a Versenyrendelkezésekben a felelősségbiztosítás megszabott minimális értékhatára, érvényességéről és annak időtartamáról nyilatkozni kell minden évben, a VIHAR rendszerben a Hajó adatlapján a hajó kezelőjének.

A Magyar Vitorlás Szövetség közreműködésével a Generali Biztosító szakmai támogatása mellett az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft. hajó felelősségbiztosítás kötésére online szolgáltatást dolgozott ki. A cég által működtetett oldalon az MVSZ tagjai gyorsan, könnyen, bankkártyás fizetéssel online köthetik meg a Generali Biztosító által hajósoknak kínált felelősségbiztosításokat. 

Ha segítségre van szüksége, hívja Nemecz Lászlót a +36 70 321 7346 telefonszámon.

Hirdetésviselési engedély

Amennyiben a World Sailing Advertising Code 20.3.2. pontjában rögzített felelős személy hirdetést kíván elhelyezni a hajón, úgy az adott hajó vonatkozásában hirdetésviselésiengedély- kérelmet kell benyújtani MVSZ-hez.. Az MVSZ versenyrendszerében induló hajók csak érvényes hirdetésviselési engedély birtokában viselhetnek hirdetést, melyet a versenyre történő nevezéskor kötelesek bemutatni. Amennyiben egy hajó hirdetést visel, úgy érvényes hirdetésviselési engedélyét köteles az MVSZ mindenkori éves versenynaptárában szereplő minden versenyen a nevezéskor bemutatni.

A hirdetésviselési engedély kiadása térítésmente, méretbeli korlátozás nincsen. 

Hirdetésviselési engedély kérhető a Nemzetközi Vitorlás Szövetség Rendelkezései hirdetési előírásainak megfelelően az alábbi űrlap kitöltésével és megküldésével a hunsail@hunsail.hu e-mail címre.

Az engedélyek kiadása folyamatos. Hirdetésviselési engedély kérelmét a megszokott módon kérjük a hunsail@hunsail.hu e-mail címre megküldeni szíveskedjen!

Hirdetésviselésiengedély-kérelem

.

Yardstick szám, ORC felmérések

Yardstick előnyszámrendszer egy egyszerű rendszer, a versenyben elért, futott időből számolandó. A 2020-as évben új előnyszámítási szabályzat lépett érvénybe. Az új YS szabályzat nemcsak a hajó műszaki adatai (hossz, széleség, merülés, vitorlafelület stb.), hanem a hajó és a vitorlák állapotát és a kormányos, valamint a csapat képeségét is tükrözi. Jelen szabályzat 2024. december 31. napjáig hatályos. Az év során szerzett tapasztalatok alapján a szabályzatot minden év elején felülvizsgáljuk.

Már korábbi években regisztrált hajó aktuális Yardstick számát megtalálja ITT. A YS szám nyilvános, mindenki számára elérhető.

Az újonnan regisztráló hajók előnyszám meghatározása a VIHAR rendszerben kitölthető Regisztrációs adatlap, osztályhajó esetén az osztályba tartozást igazoló felmérési okmány alapján történik, 

Amennyiben Yardstick száma helytelennek tűnik, vagy még nem rendelkezik előnyszámmal kérem keresse az MVSZ Titkárságát a hajo.register@hunsail.hu  e-mail címen.

Az érvényes ORC felmérések listája megtekinthető IDE kattintva.

 


Csatolt fájlok