Laser Radial Ifjúsági VB összefoglaló - Nagy Bende

A válogatott tagjai közül Nagy Bende BYC szerepelt a legjobban, aki végül az előkelő 56.-ik helyen végzett. Bende beszámolóját a megmérettetésről és az arra való felkészüléséről itt olvashatjátok:

NB: A világversenyek a legfontosabb viadalok az évben ezért mindig kiemelt figyelmet fordítunk rájuk. A télen sikerült fizikailag felvértezni magam, illetve elértem az ehhez az osztályhoz kellő testsúlyt is. A vízi felkészülést februárban kezdtük, a március egészét pedig Split-ben töltöttem, nemzetközi edzőpartnerekkel.  Áprilistól már volt lehetőség elkezdeni az edzéseket Balatonfüreden, illetve többször voltunk Horvátországban edzőtáborozni a csapattal. A nyár első nagy megmérettetése az Európa Bajnokság volt Kastelában, ahol a legjobb Magyarként fejeztem be a versenyt.

 A Világbajnokság helyszínére (Arco) már egy héttel a verseny előtt megérkeztem és elkezdtem a felkészülést az év legfontosabb LASER versenyére. Később megérkezett a csapat többi tagja is és együtt tudtuk folytatni az edzéseket. A VB első két napján trükkös északi szél fogadott minket, az idő hideg és felhős volt és néha még az eső is szakadt. Alkalmazkodnunk kellet a folyamatosan változó körülményekhez. Jól éreztem ezt a szelet, sikerült jó futameredményeket hozni. A kvalifikációs széria utolsó napján már megérkezett a déli szél, de egyáltalán nem volt egyértelmű taktikailag. Nem volt klasszikus gardai szél, keresni kellett az emeléseket, erősödéseket a futam alatt. A selejtezők alatt minden rajtom tiszta volt, szinte mindig tudtam arra nyitni amerre szerettem volna a start után. A 9, 32, 4, 5, 23 helyezésekkel sikerült az előkelő 30.-ik helyen bejutnom az arany csoportba. Innentől a cél a top 50-ben maradás volt. A Final Series futamai erős déli szélben játszódtak le, ahol egyetlen kis hiba is nagy pontvesztésekkel járt. Sikerült mennem egy 25.-öt a 8.-ik futamban és itt éreztem azt, hogy sikerült kihoznom magamból, ami bennem van. A többi futam a Finalban az 50 körüli helyeket tudtam hozni. Ez végezetül az 56. helyre volt elég, amiben nagyon sok munkám volt és mindenképpen rengeteget fejlődtem, hiszen a világ legjobbjaival mehettem együtt. A 3 top 10-es helyezés mindenképp pozitívum volt, ezekre a dolgokra építkezve kell tovább haladni. Összeségében örülök annak, hogy minden futamban ki tudtam hozni magamból a legtöbbet, mert mindent beleadtam. Úgy gondolom, hogy ez az eredmény egy reális tükrözése annak, hogy hol tartok a világ legjobbjaihoz képest. Legutóbb Világbajnokságon Magyar Radiálos 2014-ben volt az aranycsoportban. Ezt most sikerült megismételnem.

A következő lépcsőfok már ennek a klubnak az elejébe kerülés!