Idén is keressük az Év Vitorlázóit

Az Év Vitorlázója címet és az Év Ifjúsági Vitorlázója különdíjat a tagszervezetek javaslatai, majd ezt követően a versenyengedéllyel rendelkező sportolók és az MVSZ elnökségének szavazatai alapján, az MVSZ elnöksége adományozza.

Az Év Vitorlázója cím naptári évenként legfeljebb 2 (kettő) főnek adományozható, egy női és egy férfi sportolónak, kétszemélyes osztályokban egy egység részére.

Az Év Ifjúsági Vitorlázója különdíj naptári évenként legfeljebb 2 (kettő) főnek adományozható, egy lány és egy fiú sportolónak, kétszemélyes osztályokban egy egység részére, akik az adott évben 8-18. életévüket betöltötték.

Kérjük, hogy adjátok le szavazataitokat a jelöltekre!

A szavazásra a 2023. évre érvényes versenyengedéllyel rendelkező sportolók jogosultak. Mindenki csak egyszer szavazhat érvényesen!

Az űrlapokat 2023. november 19. éjfélig várjuk!

Az Év Vitorlázója és az Év Ifjúsági Vitorlázója jelölések 4 kategóriában névsorban:

Az Év Vitorlázója férfi kategória:

Majthényi Szabolcs - Domokos András (SVE) - Repülő Hollandi

A Majthényi – Domokos páros ezüstérmes lett idén a Repülő hollandi világbajnokságon. Bár az utolsó futamban a földvári Spartacus párosa megelőzte a befutóban legnagyobb riválisát, a dán Bojsen-Möller testvérpárost végelszámolásban végül is a dánok lettek a jobbak, ők vihették haza az aranyérmet. 

A tizennégyszeres világbajnok egység magabiztosan nyerte az idei Repülő Hollandi bajnokságot, a hét futamból ötöt megnyertek.

Kétszer harmincas évforduló: Majthényi Szabolcs és Domokos András a harmincadik világ-, illetve Európa-bajnoki érmét szerezte meg 2023-ban. Harminc éve kezdték együtt a nemzetközi szintű versenyzést Repülő hollandi hajóosztályban.

Németh Domonkos (THE-YKA) - Finn

Korán indult Domának az év, januárban Miami vizein a Finn Dinghy Világbajnokságon, második helyen végzett Ed Wright mögött. A következő versenyként a Finn EB volt tervben májusban, annyiban változott a program menet közben, hogy Szabó Roni és Brencsán Dávid megkeresték, hogy lenne-e kedve 49er-ben vitorlázni. Természetesen elfogadta az invitálást és el is kezdtek még a Finn EB előtt edzeni.

Az EB jól sikerült, összetettben és junior kategóriában is első helyen végzett Doma, így ő az első, aki juniorként EB-t nyer Finnben.

Ezek után zavartalanul belevetette magát a munkába Ronival, feladata volt, hogy amennyit tud fogyjon izomból, illetve hogy minél gyorsabban elsajátítsa egy 49er mancsaft munkaköreit. Július végéig edzettek és versenyeztek főleg külföldön. Végül úgy döntöttek a Junior VB után, hogy kisebb mancsaft kell Roni mellé, így sajnos gyorsan vége szakadt a projektnek.

Szerencsésnek tartja magát, hogy kipróbálhatta ezt a high performance hajót, ami rengeteget adott tudásához, látásmódjához és megmutatta, hogy mennek a dolgok a páros hajóosztályokban.

Doma fókusza azóta az egyetemen van főként, amit kicsit megszakít az SSL Gold Cup novemberben.

Sallai Gábor (KYK VSE) - Pay'r Anna (PVSE) - kalóz 

A páros 2020-ban ült össze először kalózban, de az elmúlt években csak néhány versenyen tudtak együtt elindulni. A J24-es iJroncat csapatában külön-külön már többször vitorláztak, idén először együtt; Gabó kormányzott, Anna volt a trimmer.

Idén két hazai rendezésű EB-re együtt készültek, ahol kimagasló eredményeket értek el. A J24 Európa Bajnokságon harmadik, míg a kalóz EB-n második helyen végeztek. Mindkét hajóosztály Országos Bajnokságát is megnyerték.

A J24 EB-n a bronzérmet a helyi viszonyokat jól ismerő Sallai Gáborék szerezték meg az iJroncattel (Pay'r Anna, Baranyai Zsolt, Kovács Balázs, Soós Attila). A dobogós helynek nagyon örültek, hiszen 2017-ben a 9. helyen végeztek, és most azt a cél tűzték ki, hogy ezen a helyezésen javítsanak, és ez sikerült is.

A kétévente megrendezésre kerülő Kalóz Európa-bajnokságon hét futam után Gabó és Anna a második helyen végzett a meglehetősen erős, 76 egységet felvonultató hajóosztályban.  Gabó így fogalmazott: "A díjkiosztón fantasztikus volt a hangulat: meglepő volt, mennyire örült a hazai és a nemzetközi mezőny is, hogy két magyar csapat is a hatban végzett, Iannak-Mártinak picin múlt, hogy ők is a dobogón végezzenek."

Tóth Attila - Borda Levente (SVE) - 29er

Atusnak és Levinek 2023 a harmadik, egyben utolsó évük volt 29er hajóosztályban.

A remek nemzetközi és hazai eredmények mellett a Világbajnokságot emelnénk ki, ahol a 9.helyen, illetve férfi kategóriában a 8.helyen sikerült végezniük a nagyon erős nemzetközi 204 egységből álló mezőnyben. Ezzel az eredménnyel jogosultá váltak a 9-es vitorlaszám használatára.

Az Európa Bajnokságot Svédországban az előkelő 6.helyen zárták.(2021-ben a Garda tavon rendezett EB-n 5. helyen végeztek.)

Az idei évben immáron harmadszor sikerült megvédeniük a Magyar Bajnoki címüket, ezzel együtt harmadik éve a Magyar Ranglista első helyén zárták a hazai szezont.

Szép zárása ez az év a 29er pályafutásuknak. A következő szezont 49er hajóosztàlyban kezdik, melyben nem titkolt céluk az Olimpiai felkészülés.

A fiúk köszönő szavaival zárjuk bemutatásukat: "Ezúton is szeretnénk megköszönni a Magyar Vitorlás Szövetségnek, klubbunknak a Spartacus Vitorlás Egyletnek, edzőinknek, különösen Takácsy Leventének, akik valaha hozzátettek a munkánkhoz a támogatást, valamint köszönettel tartozunk edzőpartnereinknek és ellenfeleinknek, hisz egymás által fejlődünk,és nem utolsó sorban szüleinknek, hogy támogatnak minket az úton és lehetővé teszik nekünk, hogy élhessük az álmainkat."

Vadnai Jonatán (BYC) - ILCA 7

Jonatán kvalifikációt szerzett a párizsi 2024-es olimpiára Magyarországnak ILCA 7 hajóosztályban azzal, hogy 19. helyen végzett a 138 indulóból álló World Sailing kvalifikációs világbajnokságon.
Az ILCA 7 Európa-bajnokságon 8. helyezést ért el, a Hyeres-i világkupán éremfutamos volt, a 10. helyen végzett. Megnyerte a füredi Európa-kupát és a Magyar Bajnokságot, a holland North Sea Regattán bronzérmes lett. Nyáron eddigi legjobb magyarként 4. helyen állt az ILCA 7 világranglistán, jelenleg hetedik.

Az Év Vitorlázója női kategória:

Érdi Mária (MVM SE) - ILCA 6

Mári a sportág történetében először, magyar női vitorlázóként aranyérmet szerzett az olimpiai hajóosztályok hágai World Sailing világbajnokságán, a korábbi Laser, most ILCA néven futó kategóriában. A World Sailing világbajnokságon, melyet először nyert magyar női vitorlázó aranyérmet. A magyar vitorlázó hölgy a párizsi kvótát már verseny szombati napján begyűjtötte, amikor a harmadik helyen jutott be a duplaszorzós medálfutamba.  A kétszeres olimpikon Érdi Mária bronzérmet szerzett az olaszországi Andorában márciusban rendezett Európa-bajnokságon.

Az Év Ifjúsági Vitorlázója fiú kategória:

Bite Pál Előd (BalatoniYC) - Optimist

Bite Pál az elmúlt évek legeredményesebb Optimist vitorlázója, akinek a 2023-as volt az utolsó vitorlás szezonja Optimist osztályban. Palkó a 17. helyen végzett a 2023-as Optimist Világbajnokságon 248 induló közül, mely minden idők egyik legjobb magyar eredménye.

Kiemelkedő sikereket ért el a nemzetközi versenyeken (Costa Braván, Torreviejában és Palamoson is), mindenhol a legjobb 8% között végzett. A világ legnépesebb mezőnyében, a nagy presztízsű Garda Optimist Meetingen 28. helyen zárt, 1055 induló közül.

Fotó: Gémesi Jóka

Héder Benedek Barna (SVE) - ILCA 4

Sikeres optimistes karrierje után az ILCA 4 hajóosztályban folytatta idén vitorlázó páyafutását. Sikert sikerre halmozott: A világbajnokságon összetett 4.helyen végzett 287 indulóból, a Koperben rendezett Európa Kupán pedig összetett 1. helyet ért el.

Hazai vizeken is remekelt, megnyerte az ILCA 4 Országos Bajnokságot és kikapcsolódásként elindult a 420-as Országos Bajnokságon, ahol Bősze Marcellel a második helyen végzett.

Bendzsi nem gondolkozik hajóosztály váltáson: "Marad a Laser, hiszen ebben most kezdenek jönni a sikerek, nemzetközi mezőnyökben is. Egyedül azt nem döntöttük még el, hogy folytatom-e még egy évig az ILCA 4-ben, vagy váltok ILCA 6-ra. Ez sok mindentől függ: például hogy a súlyom és a testmagasságom hogyan alakul a közeljövőben."

Kis-Szölgyémi Soma - Juhász András Sámuel (Kereked) - 29er

Mozgalmas éve van a Kereked VK párosának, akik idén az U17 magyar bajnoki címük mellett a svéd Európa Bajnokságon 2. lettek U17-es korosztályban. Az Európa Kupa sorozatot egész éves munkájuk nyomán az abszolút ötödik helyen zárták, ahol szintén 2. lettek az U17 korosztályban. Remekül vitorláztak, az idény első versenyét megnyerték, a Gardán pedig két futamban is győzni tudtak a nagyon erős mezőnyben.

Számukra még nem ért véget az év miután a skiff fiú kategóriában ők képviselik hazánkat a decemberben zajló WS ifjúsági világbajnokságon.

A Balatonföldváron megrendezett Országos Bajnokság eredményei alapján Soma és Samu Magyar Bajnok U17 kategóriában, a magyar ranglistán sorrendben harmadikak, U17-ben pedig az első helyen állnak.

Mucza Milán (MVM SE) - kalóz

Milán három évvel ezelőtt egy utánpótlás programban való részvételt követően, 13 évesen kezdett el vitorlázni az MVM SE vitorlás szakosztály versenyzőjeként, Optimist hajóosztályban. Az első szezonjában folyamatosan javuló tendenciát mutatott és egyre feljebb kúszott a ranglistán, de az eredményesség ebben az évben még nem volt a célok között. A lényeg az volt, hogy örömmel járjon edzésekre, nagy kedvvel szívja magába a tudást, amit az edzéseken, versenyeken elsajátíthat. Hét év intenzív sikerekkel teli versenysportot, öttusázást követően került a vitorlás sportba, így a folyamatos fejlődés, tanulás, kitartás nem álltak távol tőle és tekintettel a jól sikerült első szezonra nagy reményekkel várta a folytatást.

A következő évben hajóosztályt váltott és elsősorban Kalóz hajóban, másodsorban J24 hajóban folytatta a vitorlázást. 2022-es szezont mind Kalózban, mind J24-ben sikerrel zárták a csapattársakkal, hiszen Kovács Attila kormányossal megnyerték az év utolsó ranglista versenyét abszolútban és ezzel junior korosztályban is, J24-ben pedig junior országos bajnokként bontottak vitorlát.

A 2023-as év sikerekkel teli volt. Kalózban minden versenyen, amelyen elindult Milán és Attila párosa junior első helyett szereztek (öt arany), de az abszolút, azaz felnőtt kategóriában is minden alkalommal a dobogós helyek egyikén, vagy annak közelében végeztek. Ranglista verseny elsőség mellett, OB címet is kiérdemelték, majd szeptemberben feltették a koronát a szezonjukra és a junior európa bajnoki címmel a zsebükben rakhatták el a hajójukat télire (itt abszolútban 17. helyen végeztek egy 76 fős mezőnyben). J24-ben a felnőtt mezőnyben négy bronz, és két ezüstérem mellé megszerezték juniorban az európa bajnoki címet is.

Az elmúlt három év örömökben, sikerekben teli évek voltak Milán számára, aki a jövőben is nagy energiákkal és magával szemben támasztott elvárásokkal veti majd bele magát ebbe a gyönyörű sportba. Külön köszönet illeti edzőit Körösvölgyi Zoltánt, Héjj Esztert, Héjj Ádámot és Pál Gasztont, illetve csapattársát Kovács Attilát.

Sigmond Soma (BYC) - ILCA 6

Soma a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője 2022-ben remek évet zárt ILCA 6 osztályban hazai és nemzetközi szinten egyaránt (Országos Bajnokság 1. hely, ranglista 1. hely, nemzetközi szinten: Európa-bajnokság 26.hely 284 hajó, Youth Worlds Világbajnokság 61 nemzet 61 induló: 14. hely). Ezekre az eredményekre alapozva, nagy reményekkel vágott neki a 2023-as szezonnak. A téli alapozási időszakban Görögországban, Athénban volt lehetősége Somának egy görög csapattal együtt készülni.

Az évet egy nemzetközi Európa Kupa versennyel kezdte Koperben. 60 versenyző közül összetettben az 5. helyet, míg saját kategóriájában U19-ben a 3. helyezést szerezte meg.

A számára felépített programban egyre nehezebb versenyek következtek, amíg el nem érkezett a Világbajnokságra és az Európa-bajnokságra. Ezeken a versenyeken is rendre megmutatta, hogy a nemzetközi élmezőny közvetlen elitjébe tartozik.

A második versenyükre a Garda-tavon Malcesinében került sor. Sokkal nagyobb és erősebb mezőnyben kellett helyt állnia. 21 nemzet 180 hajója állt rajthoz. Összetettben a 7. helyen zárta a versenyt. A két verseny alapján úgy látták, hogy Soma megérkezett az ILCA 6 osztály nemzetközi élmezőnyébe. Örömteli, hogy széltartománytól függetlenül is kiemelkedő sebességgel rendelkezett a különböző szakaszaiban a pályának.

A következő versenye 225 fős mezőnyben zajlott a Garda-tavon. 2023-ban ez volt a legerősebb és legnépesebb Európa Kupa mezőny. Itt a nagyon előkelő 26. helyet sikerült megszerezni.

A Világbajnokság és az Európa-bajnokság közvetlenül egymást követő versenyek voltak ebben az évben. A világbajnokságon fantasztikus teljesítménnyel rukkolt elő. Futam eredményei folyamatosan javuló tendenciát mutattak. 260 hajó közül a 13. helyen fejezte be a versenyt. Ilyen eredmény a Vadnai testvérek óta nem született ebben az osztályban.

Az Európa-bajnokságra kissé fáradtan érkezett. Kevés volt a regenerációs idő a két verseny között. Ezen a versenyen 265 hajó között 35. helyen végzett.

A sűrű nemzetközi elfoglaltságok mellett a hazai ranglista versenyeket hibátlanul teljesítette. Hazai környezetben minden versenyt, ahol rajthoz állt, közte az Országos Bajnokságot is megnyerte, így egyértelműen a 2023-as ranglistán is az első helyen végzett.

Somára még egy komoly megmérettetés vár. Decemberben ő képviseli Magyarországot az Ifjúsági Világbajnokságon Braziliában. Reményeink szerint ezen a versenyen is fantasztikus eredményre lesz képes! Soma 2023-ban egy kiemelkedően eredményes évet zárt hazai és nemzetközi szinten egyaránt! Külön öröm, hogy ezt egy olyan osztályban tette, ami az egyszemélyes olimpiai osztály előszobája!

Egyesületében a Balatonfüred Yacht Clubban több fiatal is példaképként tekint rá. Látják nap mint nap dolgozni és látják, hogy áldozatos munkával hova lehet eljutni.

Az edzések mellett, után van energiája a fiatalabbakat segíteni, inspirálni. Olyan szakmai tanácsokkal ellátni, ami a jövőben előnyüket szolgálhatja.

Edzője Csomai József így fogalmazott: "Úgy gondolom Soma egy elég komplex versenyző, vitorlázó! Minden adott benne ahhoz, hogy valóra váltsa álmait. Testben és fejben is felkészültnek látom arra, hogy még egy osztállyal feljebb lépve az ILCA 7-ben is a legjobbak között szerepeljen."

Az Év Ifjúsági Vitorlázója lány kategória:

Fehér Boróka - Fehér Szonja (Kereked) - 29er

Boró és Szoni a 2. évüket vitorlázzák együtt a 29er osztályban egy kiváló csapat részeként. Töretlenül köti össze őket a közös cél és a barátság, mely a két személyes hajóosztályoknál elengedhetetlen feltétel. Annak érdekében, hogy egyszer majd a felnőtt női élvonalhoz tartozzanak évről évre kiemelkedő eredményeket produkálnak.

Az idei évben a lány kategória magyar bajnokai, az Európa kupa sorozat összetett 8. helyén a lány kategória győztesei lettek. A kieli európa kupa forduló lány kategória győztesei, ahol kvalifikálták magukat a női skiff kategóriában a decemberi WS ifjúsági világbajnokságra. 

Lackó Sára (BYC) - ILCA 4

Sára egy sikeres Optimist pályafutás után 2022. szeptemberében váltott az ILCA 4 utánpótlás kategóriába. Az Optimist osztály nagyon sikeres előképzettséget biztosított részére, taktikailag képzett, fejlett versenyzővé vált ebben az osztályban, ahol megismerte a sportág sajátos taktikai felépítését, és megtanult versenyezni! Ezt a képességét kamatoztatni tudta a választott ILCA 4 osztályban, ahol rögtön elnyerte a kategória Női Magyar Bajnoka címet.

Ezt egy komoly téli felkészülés követte, a 2023-as év céljainak elérése érdekében. Természetesen ez nem lehetett más, mint a hazai eredmények megtartása mellett, a nemzetközi porondon is kiemelkedő eredmények elérése. Hazai vizeken Veenstra Jelmer és Sigmond András irányítása mellett készült, míg nemzetközi programokon Alexsis Katsios irányította a munkáját. 

Ennek a céltudatos munkának lett az eredménye, hogy remekül kezdte az évet. Koperben az EC versenyen egyből a dobogóra állhatott a lányok között. 3. helyen fejezte be a versenyt.

Az Európa bajnokságon 166 induló között a 31. zárt, több top 10-es futam helyezéssel. A hazai ranglista versenyeken a női mezőnyben nem volt ellenfele. Minden versenyt megnyert a lányok között és megvédte előző évben megszerzett Magyar bajnoki címét is. Összetettben is minden versenyen a dobogóra állhatott.

Az év végi összetett ranglistán is a 3. helyen zárt, míg a lányok között az 1. hely az övé.

A nyár közepén megrendezésre kerülő ILCA 4 Világbajnokságon (ez volt az év fő versenye számára) is kiemelkedő teljesítménnyel rukkolt elő. A 150 fős mezőnyben a 11. helyen fejezte be a versenyt. Itt is többször is a top 10-ben futott be a futamokban.

2023-ban még több nemzetközi verseny is vár Sárára. Ezeken az összetett Európa Kupa sorozatban elfoglalt 2. helyezésén szeretne javítani és a dobogó legfelső fokán állva fejezni be az évet.

Sigmond András szerint: "Az eredmények bizonyítják, hogy Sára jó úton halad. Fizikai adottságai jó alapot képeznek arra, hogy a korosztályának (15 év) megfelelő kondicionális edzések folytatásával 1-2 éven belül az Olimpiai női kategóriának megfelelő ILCA 6 osztályra váltva ott is eredményesen versenyezzen. Küzdőképessége töretlen, így minden adottsága alkalmassá teszi arra, hogy az eddigi felkészülési munkát folytatva olimpiai reménységként tekintsünk rá a jövőben, és hosszabb távra is tervezzük versenyzői karrierjének támogatását."

Az űrlapokat 2023. november 19-én éjfélig kérjük kitölteni.

A Magyar Vitorlás Szövetség gratulál a sportolóknak a jelöléshez, sok sikert kívánunk!

2023.11.08.

Támogatóink: