Az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj  akkreditációs és sajtó szabályzata

Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei esztendőben is nagyon nagy az érdeklődés a print és az online média, valamint a televíziók és rádiók részéről az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjjal kapcsolatban.

 • A verseny hivatalos neve: 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj
 • A verseny időpontja: 2022. július 14-16.
 • A rajt időpontja: 09:00 óra (limitidő: 48 óra)

Arra kérünk benneteket, hogy tudósításaitokban a verseny teljes nevét használjátok.

A versenyen csak érvényes akkreditációval rendelkező munkatársak vehetnek részt. A Magyar Vitorlás Szövetség a media@hunsail.hu, pr@eventeurope.eu email címre várja a beérkező akkreditációs kérelmeket. Az emailben szerepelnie kell:

 • az akkreditációt igénylő nevének
 • a képviselt média megnevezésének
 • az akkreditációt igénylő elérhetőségeinek (telefonszám, email cím)
 • a sajtóigazolvány, vagy sportújságíró igazolvány számának (az akkreditáció ennek hiányában is érvényes lehet)
 • egy mondatnak arra vonatkozóan, hogy részt vesz-e az akkreditáló a 2022.07.13-án 11 órakor az Anna Grand Hotelben kezdődő balatonfüredi sajtótájékoztatón
 • egy mondatnak arra vonatkozóan, hogy szeretné-e a média részére rendelkezésre álló médiahajóról megtekinteni a verseny rajtját (a hajó befogadóképessége miatt korlátozott számú kérést tudunk figyelembe venni)

Az akkreditációs kérelmeknek 2022.07.11. 12 óráig kell beérkezniük, a kérelmek összesítése után, az MVSZ 2022.07.12-én 20 óráig küld visszaigazolást az akkreditációval kapcsolatban.

Az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat az M4 Sport televíziós csatorna – teljes egészében – élőben közvetíti az MTVA/M4 Sport, valamint az m4sport.hu felületein. A televíziós közvetítésekre és a kizárólagos jogtulajdonosra vonatkozó szabályok alapján az 54. Kékszalag Raiffaisen Nagydíj (továbbiakban esemény) rajtjáról és a teljes verseny időtartama alatt, a befutóról, célba érkezésekről bármilyen élő közvetítés, élő tudósítás, élő vágókép közvetítése, élő bejelentkezés a vízről (televíziós és online) tilos.  

Rögzíteni az eseményt teljes egészében és a felvételt egészében publikálni, felhasználni kereskedelmi célokra, tilos. 

Rögzíteni az esemény részleteit, interjút készíteni lehet, de csak engedélykérési kötelezettséggel, amely térítésmentes. 

A rögzített részleteket, és interjúkat az írásos engedély birtokában, publikálni, kizárólag minimum három órával a felvétel elkészülte után lehetséges.  
Az engedélyt nem lehet megkérni a kísérő hajóra, amellyel a mezőnyt kísérik. Kivételt képez ez aló a Magyar Vitorlás Szövetség  és a jogtulajdonos saját hajói.  A hivatalos média kísérő hajók külön jelölést kapnak. Az esemény részleteinek rögzítése az esemény rajtjáról a kijelölt Médiahajóról és a partról lehetséges.  

Összefoglaló híranyagot és további vágóképeket, közeli felvételeket, interjúkat térítés ellenében a jogtulajdonosok biztosítanak, emailben kell kérvényezni. 
A térítésmentes rögzítésre és térítéses felvétel kikérésekre az engedélyeket erre az email címre kell megküldeni a média pontos megjelölésével és időintervallum meghatározásával: kun.tamas@mtva.hu

A közvetítésre, tudósításra, bejelentkezésre vonatkozó szabályok megszegése esetén, a szabálytalanul eljáró média munkatárs akkreditációját az MVSZ felfüggesztheti, a közvetítés jogtulajdonosa pedig jogi eljárást kezdeményezhet.

A televíziós stábok munkájának megkönnyítése érdekében a Magyar Vitorlás Szövetség a verseny kulcsfontosságú eseményeiről video összefoglalókat oszt meg az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj időtartama alatt, amely összefoglalók szabadon felhasználhatók az alábbi feltételekkel:

 • a televíziós felhasználás esetén az összefoglaló első 5 másodpercében „AZ M4 SPORT FELVÉTELE” felirat kötelező megjelenítése
 • online felhasználás esetén a felületen meg kell jeleníteni „a m4sport.hu engedélyével” feliratot

Azok, akik nem tudnak a vízről felvételeket készíteni, illetve nem érkeznek a helyszínre, a kekszalag.hu-n megjelenő percre-percre tudósítás, video tartalmak és fotó galériák jelentenek tájékozódási lehetőséget. Felhasználás esetén kérjük a kekszalag.hu felületet megjelölni forrásként.

Fontos, hogy a csapatkísérő – SUPPORT BOAT matricával ellátott - motorosokról média tevékenység nem végezhető. A verseny területén média tevékenység kizárólag a PRESS matricával ellátott hajókból végezhető. A vízen dolgozó akkreditált újságírók – más sportrendezvényekhez hasonlóan – megkülönböztető mellényben végezhetik munkájukat, melyet az MVSZ a sajtóakkreditációs folyamat során biztosít számukra. A zárlat alá helyezett területekre a SUPPORT BOAT és a PRESS matricával ellátott motorosok nem hajózhatnak be.

A Magyar Vitorlás Szövetség - a sajtóakkreditáció részeként - szabályozza a légifelvételek készítését. A légi felvételeket készítő eszközöket (drónok, helikopter, egyéb légi felvétel készítésére alkalmas eszközök) az akkreditáció lezárásáig, az eszköz pontos megjelölésével az erre a célra kialakított online felületen be kell jelenteni. A bejelentésnek tartalmaznia kell az eszköz pontos megjelölését és a repülési tervet. Az engedélyt kérő pilóta nélküli légijármű vezetőnek a jogszabályok által előírt érvényes felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, amit a helyszíni nevezésen be kell mutatni. Az MVSZ, mint a verseny szervezője fenntartja magának a jogot, hogy a légi felvételeket készítő eszközök használatát a verseny és versenyzők biztonsága érdekében korlátozza, a verseny bizonyos pontjain (rajt és célvonal, bójavételi pontok) kifejezetten megtiltsa. 

Az akkreditációs szabályozás nem terjed ki a magáncélú felhasználásra, viszont az MVSZ eltökélt abban, hogy Kékszalag vonatkozásában az engedély nélküli, kereskedelmi célú médiatevékenységgel szemben a korábbinál határozottabban lépjen fel. Erre lehetőséget biztosít számára, hogy a Kékszalag védjegyoltalom alatt áll, amely kiterjed a távközlésre, és azon belül az internetes közvetítésre is. A szankciók köre széles: a szövetség követelheti a védjegybitorlás vagy az azzal közvetlenül fenyegető cselekmények abbahagyását és a bitorló eltiltását a további jogsértéstől; vagy akár követelheti a védjegybitorlással elért gazdagodás visszatérítését is.

AZ AKKREDITÁCIÓS KÉRELMEKET a media@hunsail.hu felületünkön várjuk a média, a pontos nevek és elérhetőségek, a tevékenység és a sajtóigazolvány számának feltüntetésével.