Vitorlás futamok netes közvetítései Rióból

Többen kérdezték a riói futamok nyomon követésének internetes lehetőségeit, forrásait. Az alábbiakban néhány link és pár szó a tapasztalatokról.

1. A legpontosabb info – látvány nélkül – az Olimpia hivatalos honlapjárül kapható. Innen: https://www.rio2016.com/en/sailing-schedule-and-results

Itt a vitorlázás aloldalon a napi programok és eredmények oldalán megtalálható az aktuális futamok felsorolás és státusza. Ha éppen zajlik a futam, akkor arra kattintva és az eredményt kérve feltűnik az éllovas hármas képe és alatta a versenyzők sorrendje. A nevek utáni plusz jelre kattintva pedig láthatóvá válik, hogy melyik bóját hanyadik helyen kerülte az adott versenyző. Az időből pedig az ellenfeleihez mért különbség is látszik.

Ez az info folyamatosan frissül, a bójakerülés pillanatában átrendeződik a lista és minden adat megbízható.

Innen könnyű eljutni például az összetett eredménylistákhoz is, ahonnan mindegyik le is tölthető többféle formátumban.


2.
A 2D és 3D nyomkövetős közvetítések az ISAF World Sailing honlapjáról érhetők el:

www.sailing.org/olympics/rio2016/multimedia/live_tracking.php

A 2D-s nyomkövető program Java alatt fut, és belépési kísérletkor azonnal a legújabb Java-ra frissítést kéri, hiába van régebbi verzió a gépen. De ha ez a frissítés megtörténik, akkor sem biztos, hogy elindul. Előfordul – velem ez a helyzet – hogy bár a szoftverből már feltelepült a legfrissebb verzió, mégsem indul a közvetítés. Megoldásként a hibára pedig azt írja ki, hogy vagy régi vagy biztos nincs engedélyezve a böngészőben a Java futása. De nálam például jó már a programverzió, és engedélyezve van a Java, mégsem megy. Mivel mindig ezt írja ki, zsákutca.

Több böngészőben próbáltam, de az én gépemen mindig ide jutok…

Biztatásképp annyit: van olyan ismerősöm, akinél hibátlanul működik és mindebből mit sem tapasztalt…

3. Ugyanott van 3D-s nyomkövető is. Belépéskor egy Utility Viewer letöltését kéri és kínálja fel. Ez símán települ, és működik a közvetítés és a futam később is visszanézhető.

Ez az aplikáció Chrome böngészőben nem fut, Explorerben például igen.

Két hibájával találkoztam: Egyrészt élő közvetítéskor, gondolom a szerver telítettsége miatt nem mindig csatlakozik. Ha mégis, és megy a közvetítés, akkor szerintem jobb nem kilépni és másik pályára átnézni, mert jó eséllyel jön újra a „connecting to server” és a mellette daráló karika…

A másik hibája az, hogy a hajókon lévő gps jeladó olykor elhallgat. Talán a versenyző helyezkedése okozza vagy más, mindenesetre egyik-másik hajó megáll a képen, és ilyenkor persze a helyezési száma is fals. Aztán hirtelen újra indul, és tízszeres sebességgel száguld át a mezőnyön. Ha valaki drukkol éppen valakinek, és a kis hajó képe megáll, vagy hirtelen 10-20 hellyel hátrébb került a kedvenc, akkor nem kell aggódni, nem történt (okvetlenül) borulás, csak éppen a versenyző ráülhetett a jeladóra.

A képernyőn lévő listán megjelölhető a kedvenc és akkor mindig ő van a képernyőn. A lista eltűntethető, egyéb szolgáltatások is vannak. A folyamatos hullámcsobogás és sirályhangok egy idő után kissé unalmasak, és azzal sem szabad foglalkozni, hogy kis hajónak merre dagad a vitorlája…

 

Vagyis összességében a többféle nyomkövetés egyidejű használata ajánlott, de az is inkább a jó idegzetű szurkolóknak.

Ruji

Támogatóink: