Szombaton Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj

Sűrűsödnek az események a Kékszalag előtt. Szombaton 9 órakor és 9 óra 30 perckor rajtol a balatonfüredi móló elől a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj, a 19. Izsák Szabolcs Emlékverseny. A mezőny összetétele a Kékszalagéhoz hasonló, és a pálya is jórészt azonos a tókerülő első kilométereivel, így a Balaton keleti medencéjét körbehajózó futam kitűnő felkészülés a július 14-i nagy megmérettetésre. Mégis más ez a verseny.

A mezőny két részben rajtol, mert a Fehér Szalagon a Classic Round révén főszereplők a klasszikus építésű, hagyományos tervek alapján, vagy felépítésükben dominánsan klasszikus vonalvezetésű hajók (Idén a versenykiírás szerint már a Hetvenes Cirkálók is itt rajtolhatnak).
A Fehér Szalag Classic Round futamra az Összevont cirkáló, 70-es cirkáló, 50-es cirkáló, 30- as cirkáló, Európa 30-as, 25-ös jolle, 15-ös jolle, Dragon, Folkboat osztályok, és azon egyedi építésű hajók nevezhetnek, amelyeket 1945 előtt terveztek, és az eredeti terveknek megfelelően kerültek megépítésre.

A versenyen a Balatonfüred - Kenese - Siófok - Tihany - Balatonfüred táv megtétele után mégis a félórával később rajtolók éllovasai érnek majd elsőként célba, mert a modern versenyvitorlások, a többtestűek és a Liberák lényegesen gyorsabbak a hagyományos formájú vitorlásoknál.

A versenykiírás letölthető ITT.

Korábbi Fehér Szalagokról beszámolók oldalunkon:
2010: http://www.hunsail.hu/hirek/feher-szalag-beszamolo
2011: http://www.hunsail.hu/hirek/a-huncat-formula-40-katamaran-nyerte-a-feher-szalagot
2012: http://www.hunsail.hu/hirek/egytestu-gyozelem-a-feher-szalagon
2013: http://www.hunsail.hu/hirek/feher-szalag-a-balatonon-a-raffica-svajcban
2015: http://www.hunsail.hu/hirek/a-litkey-csapat-nyerte-a-feher-szalag-generalcom-nagydijat

Fehér Szalag történet

A Balaton keleti medencéjét kerülő nagyhajós verseny tulajdonképpen a Kékszalagnak köszönheti létrejöttét. Viszonzásképpen viszont komoly befolyással volt a tókerülő ezredfordulón kezdődött átalakulására.

Ahogy nőtt a kétévente, páratlan években megrendezett Kékszalag népszerűsége, a hatvanas években egyre erősödött az igény a páros években is egy nyárközepi távolsági nagyhajós versenyre. Ezért született a Fehér Szalag, amelyen a Balaton keleti medencéjét megkerülő pályán vitorláznak a hajók.

1996-ban már a Fehér Szalag távját is teljes tókerülőre változtatta az MVSz, csak a Kékszalaghoz képest ellenkező irányba haladva. Vagyis ekkor és még kétszer, 1998-ban és 2000-ben a Balatonfüred – Keszthely – Kenese – Balatonfüred távon vitorlázott a mezőny.

Az első teljes körös Fehér Szalagot a az előtte futott két Kékszalagon is legjobbnak bizonyuló Tuss Miklós és csapata nyerte a Manuál nevű 11M OD hajóval. A 2000-es Fehér Szalag estéjén nagy vihar kapta el a mezőnyt. Rengeteg hajó került bajba és nem egy versenyzőt másik vitorlás legénysége mentette ki a vízből. Ezen az emlékezetes versenyen végül Rutai István vezette Anna Hetvenes Cirkáló diadalmaskodott.

Ezek a versenyek az akkori korlátozott Kékszalagéhoz képest sokkal nyitottabbak voltak. Engedélyezett volt a trapézos versenyhajók indulása is, sőt a többtestűeké is. Igaz ilyen csak a 2000. évi versenyen állt rajthoz a Detre-testvérek révén.

Ezeknek a nyílt tókerülő versenyek sikere után 2001-től már évente rendezik meg Kékszalagot. A Fehér Szalag pedig visszatért a korábbi, csak a keleti medencét kerülő pályára.

A Fehér Szalag közel két évtizede egyben az Izsák Szabolcs Emlékverseny is, amellyel a sokszoros bajnok és olimpikon vitorlázóra emlékezünk, aki a kilencvenes évek elején a parton pusztuló Sirocco részleges felújításával megkezdte a tó királynőinek, a 75-ös Balatoni Cirkáloknak a megmentését.

Archív fotók a 2015. évi Fehér Szalagról: Szekeres László képei


Csatolt képek: