Szélcsend és vihar a katamarán bajnokságon: egy futamot teljesítettek a mezőnyök

A bajnokság második napja is parti halasztással indult, és bár a jelzés előtt is mérték a szelet a versenyrendezőség tagjai, ám reggel 9-kor mindössze 2-3 csomós szél fújt meglehetősen nagy lengéssel, 350-15 fok közötti irányokból. A szélerősség csúcsa 4-4,5 csomó volt ekkor, ezért Böröcz Bence rendező a tervezett időpontban nem vitte vízre a mezőnyöket, hanem további méréseket folytattak a versenyterületen. Mintegy félórás kikötői várakozás után a rendezőség a versenyterületen irányában már sokkal stabilabb, kisebb szórással, ám erőteljesebb, 6-7 csomós szelet tudott mérni, így 9:40-kor bevonták az AP lobogót és a mezőnyök vízre szálltak.

Nem sokkal fél 11 előtt gyenge, de kevéssé labilis, 5-10 fokról fújó, 5-6 csomó erejű szélben elrajtolt a bajnokság első futama, amelyet sikerült is teljesítenie mindhárom osztálynak. Az utolsó befutót követően elrajtolt a második futam is, ám a folyamatosan gyengülő, majd csaknem teljesen elálló szélben a versenyrendező félbeszakította a menetet.
Ezt követően hozzávetőleg egy órát várakoztak a vízen a mezőnyök, majd Böröcz Bence AP alatt a H lobogóval a parton halasztott tovább. Mindeközben délután 2 körül másodfokú viharjelzésre kapcsolt a jelzőrendszer, így versenyzők a parton maradtak.

A vihar elvonulása után újra ellenőrizték a rendezők a pályaterületen „maradt” szelet, közel háromnegyed órán át mértek, de a parthoz közelebb rendkívül instabil volt a szél, irány 350 fok és 15 fok között lengett. Stabilabbnak tűnő szél viszont csak irreális távolságban látszott, így a második versenynapot egy futammal zárták a mezőnyök.

Az AP alatt A jelzést követően a versenyzőket, a rendezőket és a bírókat, valamint a szervező stábot a Nereus Hotel közös vacsorán látta vendégül.
A bajnokság harmadik napját az eddigiekhez képest egy órával hamarabb kezdik a flották abban bízva, hogy a korábbi időpontban jobb szelek fújnak a versenyterületen.

EREDMÉNYEK ide kattintva érhetőek el. 

Szöveg és fotók forrása: https://katamaran.hu/szelcsend-es-vihar-a-katamaran-bajnoksagon-egy-futamot-teljesitettek-a-mezonyok/ 

Támogatóink: