Szél hiányában a parton töltötte a katamarán mezőny a bajnokság első napját

A versenyterületen nem tudott kialakulni futam(ok) rendezésére alkalmas szél, ezért Böröcz Bence versenyvezető délután 4 órakor AP alatt az A lobogó kombinációval jelezte a nap végét, az első futam péntekre halasztását. A nap során végig parton maradt a mezőny, csak a szelet figyelő és kereső rendező motorosok voltak vízen – már amikor úgy látszott, hogy lenne mit mérni.

„A nap során kizárólag parti cirkuláció tudott kialakulni, ami azt jelentette, hogy egy keskeny, talán 100-120 méteres part melletti sávban volt némi áramlás, de versenyzésre ez természetesen nem volt alkalmas” – mondta a katamarán bajnokság versenyvezetője, Böröcz Bence. Ezen a szűk területen sem tudtak azonban 2 csomós erősségnél nagyobbat mérni, így a mezőnyök még akkor is a parton várakoztak, amikor látszatra kissé kedvezőbbnek tűnt a helyzet – jellemzően a napsütéses időszakokban nézett ki bíztatóbban, de szélirányt meghatározni akkor sem volt egyszerű. A gyenge, de még mérhető erejű szél sem volt tartós, csak hosszabb-rövidebb időszakokra alakult ki, közöttük klasszikus olajfelületet mutatott a tó.

A résztvevők a kényszerű várakozást fürdéssel, röplabdázással, palacsintasütéssel, tehát aktívan töltötték.

Azzal, hogy a bajnokság első napján nem sikerült futamot rendezni, a következő napo(ko)n az előzetes menetrend szerint egy napon rendezhető futamok száma nőtt, így pénteken már négy futamot tervez a rendezőség – természetesen csak akkor, ha versenyzésre alkalmas szélviszonyok lesznek. A napi első figyelmeztető jelzés előrébb hozatalát egyelőre nem látta célszerűnek a versenyrendező, az előrejelzések ugyanis ezt nem támasztják alá, így pénteken délelőtt 10 órakor várható az első jelzés.

A flották időközben kissé átalakultak, így az előnyszámos rendszerben versenyző, 4-5 hajós Nyílt katamarán osztály (M3) nem állt rajthoz, az ott versenyző vitorlázók F18 hajókba ültek át, így az F18-as mezőny létszáma megnövekedett, ezzel szemben a korábbi 4 helyett három osztály száll vízre.

Szöveg és fotók forrása: https://katamaran.hu/szel-hianyaban-a-parton-toltotte-a-katamaran-mezony-a-bajnoksag-elso-napjat/ 

Támogatóink: