Sportdiplomáciai sikerek – Dr. Cserép Csaba újabb négy évre a Nemzetközi 29er Osztályszövetség alelnöke

A múlt héten Gdyniában megrendezett 29er Európa-bajnokság alatt került sor a legnépszerűbb kétszemélyes ifjúsági hajóosztály nemzetközi osztályszövetségének éves közgyűlésére, melynek során Cserép Csabát újabb négy évre alelnökké választották. Aktuális témákról és a következő időszakra szóló tervekről kérdeztük.

K: Melyek voltak az elmúlt időszak legfontosabb történései a 29er hajóosztály háza táján, illetve milyen feladatokat láttál el a most lezárult ciklus során?

V: A nemzetközi osztályszövetség elnökségéről tudni kell, hogy teljes tisztújítás nem történik egyetlen közgyűlésen sem, hiszen a tisztségviselők ciklusai egymáshoz képest két évvel el vannak tolva. Így most az én alelnöki pozícióm került újbóli kiírásra, illetve a hajóosztály pénzügyeiért felelős tisztségviselő posztja. Ez utóbbit David Campbell James kollégám folytatja tovább a következő négy évben is. Az elmúlt időszakban fontos változások történtek a nemzetközi osztályszövetség vezetőségében. Létrehoztunk egy ügyvezető igazgatói pozíciót, így fedélzetre lépett Pippa Kenton-Page, korábbi 29er Európa- és Világbajnok, a pekingi Olimpiai játékok aranyérmes versenyzője Yngling osztályban. Versenyzői múltja, illetve a Dubai Offshore Sailing Club-ban végzett oktatói/ versenyszervezői tapasztalatai alapján kiváló jelöltnek tűnt, és azóta is nagyon profin tartja kézben az osztály ügyeit. Tavaly köszönt le elnöki posztjáról Joan Mollerus, aki hosszú éveken keresztül dolgozott a 29er osztályért, nélküle egészen biztosan nem tartana itt a nemzetközi szinten első számú kétszemélyes ifjúsági osztály. Joan helyét Peter Lübeck vette át, érdekesség, hogy ő édesapja a SailGP-ből ismert CP Lübecknek (49er-ben olimpiai 4. helyezett). A nemzetközi osztályszövetség korábbi elnöke, majd hosszú éveken keresztül a technikai bizottság elnöke, Barry Johnson nyugdíjba vonult, az osztály neki is rengeteget köszönhet. Áttérve a saját feladataimra, az elmúlt négy év során több komoly projektet is sikerült befejeznem, ezek közül kettőt emelnék most ki. Létrehoztunk egy olyan, több lépcsőből álló minőségbiztosítási rendszert, amely lehetővé teszi, hogy csak azok az osztályszabályzatot érintő módosítások kerülhessenek a közgyűlés elé, amelyek megfelelően megalapozottak, valóban a vitorlázók érdekeit szolgálják, és megfelelő módon le vannak tesztelve. A másik amire nagyon büszke vagyok, hogy több éves tervezés után sikerült végre útjára indítanunk a 49erFX Open Series versenysorozatot, amely kimondottan a 29er és 49er osztályok közötti váltást segíti elő. Ennek a versenysorozatnak már az első szezonjában lesz hazai forduló, és a közelmúltban már Magyar sikerekről is beszámolhattunk.

 

K: Melyek lesznek a következő négy év legfontosabb feladatai a nemzetközi, illetve a hazai területen?

V:  Számos olyan, nemzetközi szempontból fontos terület van, amelyekkel foglalkoznom kell a jövőben. Ide tartozik az osztály további bővítése európai színtéren, illetve kiemelt projekt lesz az ázsiai bővítés kérdése, versenyek felépítése, eszköz-ellátás kidolgozása. Fontos feladat lesz EuroCup sorozat továbbfejlesztése, további összehangolása az FX Open Series eseményeivel. Természetesen az egyik fő prioritásom továbbra is a 29er osztály one-design integritásának fenntartása lesz. De említhetném például egy új, strapabíróbb fock engedélyeztetési folyamatát, mellyel tovább csökkenhetnek a nemzetközi versenyzés költségei. Hazai vizekre evezve is azt tudom mondani, hogy lesz feladat bőven. Idén mindenképp szeretnénk kicsit áramvonalasítani a 9er osztályszövetség működését, mely a 29er osztályon kívül a 49erFX és 49er hajóosztályok működését is koordinálja. Mindenképp szeretnénk az elnöki poszt alá két alelnöki pozíciót kialakítani, hogy dedikáltan legyen, aki az ifjúsági 29er, és aki a junior/felnőtt 49erFX/49er osztályok ügyeit tudja egyengetni. Emellett fontos lesz aktívan tájékoztatni a hazai vitorlázó közösséget, hogy ne terjedhessenek olyan tévhitek, miszerint a 29er lényegesen drágább lenne, mint más kétszemélyes ifjúsági osztály. Azonos szintű aktivitás mellett nincs szignifikáns különbség. Ezzel párhuzamosan a továbbra is nagy hangsúlyt fogunk fektetni versenyzőink segítésére, nemzetközi edzőtáborok szervezésére, melyeken keresztül tovább növelhető hazai tudásbázis. Ugyancsak kiemelt fontosságú lesz a jövőben is a magas színvonalú nemzetközi versenyek rendezése, mely során mindenképp folytatni kívánjuk az együttműködést a kiváló munkát végző egyesületekkel.

Forrás: Balatonfüredi Yacht Club

Támogatóink: