Sikeres verseny van mögöttünk – versenyrendezői beszámolók

Versenyrendezői összefoglalók a BYC-ből:

Bodnár Judit, az ILCA 4, ILCA 6 és az ILCA 7 osztályok pályafelelőse a Bravo pályán
Az első napon legnagyobb sajnálatunkra nem voltak versenyezhető körülmények. Korai befejezést terveztünk, hogy a következő napon korai kezdéssel tudjunk indulni.
Így szombaton korán mentünk a vízre és meg is érkezett az ígért jó szél. Stabil körülmények között meg tudtuk tartani az első két futamot. A harmadik futamnál már látszott a leálló tendencia és a szél elkezdett forogni. Negyven fokos szélfordulók közepette vártunk, hogy sikerüljön megrendezni a negyedik futamot. Szerencsésen megtaláltuk a szél közepét, csökkent az irányváltoztatása és egy “trükkös” balatoni futamot sikerült összehozni. Vasárnap délelőtt perzselő napra ébredtünk és vártuk a szelet. Reményeink igazolva lassan érkezett a várt délnyugati szél. Jó körülmények között tudtunk még a lejárati idő előtt 1 pályát rakni, és minden osztálynak tudtunk 1 futamot rendezni. Elégedett vagyok a versennyel, a futamokkal. A körülményekhez képest eredményes három napunk volt egy jól működő rendező csapattal.

Böröcz Bence versenyvezető, Optimist és RS Feva pályafelelős
Csütörtökön tetőzött a kánikula. Pénteken reggelre alkalmas volt versenyzésre az időjárás. Sajnos aznap a gyenge szél miatt nem tudtunk futamot rendezni, de másnapra korai kezdést terveztünk annak reményében, hogy sikerül futamokat rendezni. Szombaton 8.30-ra tűztük ki az első jelzés időpontját. 15-20 csomós szélre 25 csomós pöffök jöttek. Folyamatosan meg tudtunk négy lendületes futamot tartani. Az erős szeles délelőtt bőven adott mentési feladatot, amelyet az edzők remek koordinációjával megoldottunk. Akadtak olyan versenyzők, akik a parton maradtak, és voltak, akik a kedvezőbbre forduló szélviszonyoknak köszönhetően újra be tudtak kapcsolódni a versenybe.
Vasárnap reggelre elmúlt a hidegfronti hatás és az előrejelzés szerint abban bízhattunk, hogy a felmelegedés következtében  délnyugati szél kerekedik. Igazából ebből építettük optimizmust, mert mindenképpen szerettünk volna még vízre menni.
Folyamatos éberséggel figyeltünk a változásokat és amint a tihanyi szoros felől terjedni kezdett a szél, vízre szálltunk. A kialakuló 8-12 csomós szélben egy sikeres futamot tudtunk mindegyik osztálynak rendezni. Köszönet a csapatnak!
Büszkék vagyunk arra, hogy a BYC versenyzői és a klubtagok lelkesen vesznek részt versenyeink szakmai lebonyolításában, és ezt mint közös tapasztalatot tudásuk gyarapítására és közösségépítésre használják.

Gráfel Vince, az Óvási Bizottság elnöke

A versenybíró bizottság nyolc fővel vett részt a versenyen. A csapat nagyobbik fele tapasztaltabb senior versenybíróból állt, egy része pedig még most szerezte meg mind az óvások, mind a vízi bíráskodáshoz szükséges tapasztalatainak egy részét. Két-két motorossal voltunk az A és a B pályákon elosztva.
Az első napon nem volt rajteljárás, a gyenge szél miatt nem volt rajteljárás sem, technikai óvás nem érkezett ezután.
A második napon négy futamot sikeresen végig vezettünk, ahol kiugró szabálytalanság nem történt; összesen hat büntetést osztottunk ki. Ezt követően három óvást nyújtottak be, ahol az egyik óváson orvoslati kérelem alapján átlagpontszámot kapott a versenyző. A második óváson 1 hajó kizárásra került az érintett futamnál, a harmadik óvást pedig visszavonták.
Vasárnap egy sikeres futam után még 2-szer sértettek 42-es szabályt, az egyik büntetés után a versenyző elfelejtette újra keresztezni a célvonalat, emiatt DNF-et kapott.

Szöveg: Böröcz Berta

Fotó: Cserta Gábor

Videó: https://www.facebook.com/sailingbyc/videos/530347415059070 

Fotógaléria: https://byc.hu/galeria/rooster-monautix-byc-kupa-v4-olimpiai-remenysegek-versenye-1-nap/

                    https://byc.hu/galeria/rooster-monautix-byc-kupa-v4-olimpiai-remenysegek-versenye-2-nap/

                    https://byc.hu/galeria/rooster-monautix-byc-kupa-v4-olimpiai-remenysegek-versenye-3-nap-es-dijatado/

Eredmény: https://vihar.hunsail.hu/File/Download/VersenyEredmeny_2021062754882_097e5235c9d64605908c6f6fb93029e4.pdf

Támogatóink: