ŐSZI PÜNKÖSDI REGATTA – MITSUBISHI NAGYDÍJ - Vitorlázzunk felelősen, biztonságosan!

A meteorológiai előrejelzések szerint szombaton kezdetben erős szél várható. Ezért a versenyrendezőség azt kéri, hogy minden hajó kormányosa és legénysége felelősen vitorlázzon és tartsa be az alábbi biztonsági előírásokat.

  1. A mentőmellény viselése mindkét futamon – az oda- és a hazavitorlázás alatt is – kötelező! A víz már hűvös, ne kockáztassunk!
  1. Készítsük fel a hajót az erős szélre! Válasszunk megfelelő vitorlákat, tankoljuk meg a motort, nézzük át az álló és futókötélzetet, ellenőrizzük a horgonyokat és horgonyköteleket, legyen megfelelő vontakötelünk!
  1. Legyen nálunk feltöltött VHF rádió. A versenyrendezőség közleményeit a 18-as csatornán adja, ugyanezen a csatornán lehet jelezni a problémákat. Vészhívást a 16-os csatornán is le lehet adni. 
  1. Töltsük le mobiltelefonunkra az ingyenes BalatonHelp alkalmazást. Ez gombnyomásra elküldi pozíciónkat vészhelyzetben a vízimentőknek!
  1. Vessünk számot saját korlátainkkal! Bírja hajónk az erős szelet? A legénység fizikai állapota is olyan, hogy végig tudjunk menni? Ha bizonytalanok vagyunk, inkább ne induljunk útnak. 
  1. Figyeljünk egymásra! Az erős szélben nem minden hajó manőverezik a megszokott gyorsasággal, ezért már jó előre próbáljuk meg elkerülni a veszélyes közelséget. Útjog esetén is érdemes lehet kitérni, ha ezzel el tudjuk kerülni az ütközést. Különösen legyünk tekintettel a versenyünk alatt a nyugati medencében vitorlázó szólóvitorlázókra – ők egyedül vannak a hajójukon, lényegesen lassabban tudnak elkerülő manővereket végrehajtani.
  1. Vigyünk magunkkal elegendő vizet és élelmiszert, a kellő folyadék- és kalóriautánpótlás segít elkerülni a kimerülést!
  1. A hullámzás a kikötéskor is okozhat problémákat, ezért ügyeljünk egymás hajóira, és tartsuk be a kikötőmesterek utasításait!

Mindenkinek jó szelet és biztonságos versenyzést kívánunk!

Támogatóink: