MI TÖRTÉNT A HAJÓOSZTÁLYOKKAL? - AZ ELLIOTT 770 OSZTÁLY ÉVÉRTÉKELÉSE

A 2022-es szezonnak is a szokásos elliottos lendülettel vágtak neki.

A nagyhajós one design mezőny egyik legjobb hangulatú osztálya idén is nagyobb nehézségek nélkül vívta ki a 2023-as osztálystátuszt. A teljesített ranglistaversenyek létszámai alapján kiderült, hogy Elliott-körökben 2022-ben is a pályaverseny volt a legnépszerűbb forma. Legfrissebb egységeink motivációjuknak, valamint a rutinosabb versenyzők által tartott edzéseknek köszönhetően látványos javuláson mentek keresztül.

Az álmosabb szezonkezdet után versenyről-versenyre többen lettünk. Az összevont országos bajnokságon már 11 egység versenyzett, amivel a legnépesebb osztály voltunk. Az osztálystátusz tehát nem volt kérdéses, magabiztosan indulhatunk minden versenyen 2023-ban is Elliott 770 osztályként.

Hét verseny szerepelt a ranglista naptárunkban, szerencsére a szélerővel nem voltak problémák. Komoly csaták alakultak ki a pályaversenyeken. A szezon derekán már kezdett igazán szoros lenni a pontokért való küzdelem, hiszen a ranglista dobogóra és az OD trophy sorozat megnyerésére több egység is esélyes volt. A bajnokságra már nagyon fente a fogát az osztály, nagyon örültünk az MVSZ új telephelyén rendezett versenynek. A bajnoki cím sorsa az utolsó futamban dőlt el az Emma javára, akik az egész éves kiegyensúlyozott teljesítményükkel és a bajnokságon mutatott vitorlázásuk alapján jogosan állhattak a dobogó tetejére. Második a tavalyi győztes Vuvuzella lett, míg a harmadik helyet a Pegazus szerezte meg a Virág-család frissített csapatával. Az osztály kiegyensúlyozott teljesítményét jól mutatja, hogy a dobogósok között csupán egy pont! különbség volt. A 4-5. helyen pontazonosság, a hatodik pedig mindössze 2 ponttal volt lemaradva.

Az idei szezonban a legaktívabb hajók, a Party, Findusz és a Lilly Elliott csapata volt, akik minden ranglistaversenyen indultak. Az Emma, Isa Pur, Nomád mindössze 1-1 versenyt hagyott ki.

Szeretném kiemelni a Lilly Elliott csapatát, akik egy teljesen női egységként remekül viszik a hajót. A leglelkesebb csapat címét nálam a Findusz kapja, hiszen ők a tél beálltával sem hagyták abba a versenyzést. A téli regattákon sorra dobogós helyezésekkel örvendeztetik meg az osztályt.

Egyik idei célunk az volt, hogy minél több hajót vonjunk be a versenyzésbe. Nagyon örültünk, hogy a frissen összeállt Fincsi csapata sok pálya- és túraversenyen elindult, ezzel biztos egysége lett az osztálynak. Kincső és Miro is csatlakozott egy-egy verseny erejéig, reméljük a jövőben is velünk tartanak.

 

 

Összességében kijelenthető, hogy az elvárásunknak megfelelően teljesítettük a szezont.

Ősszel új osztálykapitányt választottunk. Ezúton is köszönjük Kovács Ákosnak az eddigi elkötelezett munkáját, amit az Elliott 770 osztályért tett.

2023-ban szeretnénk bevonni több vitorlázást szerető embert az osztály életébe, az izgalmas versenyzés világába. A fiataloknak szeretnénk megmutatni, hogy az Elliott770 hajó nagyon élvezetes, dinghy élményt nyújt minden versenyformában és szélben, így hasonló körülmények között tudják folytatni a versenyzést a kishajós pályafutásuk után is.

Versenyekre és fejlődésre éhesen vágunk neki a 2023-as évadnak!

 

 

Virág Balázs

Elliott 770 osztálykapitány

Támogatóink: