MAGASRA TETTE A LÉCET DR. KOLLÁR LAJOS

SIKERES IDŐSZAK VÉGÉN KÖSZÖN LE A MAGYAR VITORLÁS SZÖVETSÉG ELNÖKE

Amikor egy sportági szövetség elnöki tisztségére választanak meg valakit, talán nem is gondolja, hogy mennyire összetett, intenzív és munkaigényes feladatot jelent ez majd számára. Különösen akkor, ha megválasztást követően kiderül, hogy mekkora szállítói tartozása van a szövetségnek. Dr. Kollár Lajos 2013. május 10-én lett a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke és bár tisztában volt a helyzettel, egyáltalán nem ijedt meg a feladattól.

Ennek megfelelően is alakultak a dolgok az MVSZ-nél, hiszen ha csak pusztán a számok területén kellene értékelni az elnök és elnökségek munkáját, akkor is csak pozitívan beszélhetnénk az elmúlt több mint hét esztendőről, hiszen jelenleg kiegyensúlyozottan, stabil pénzügyi háttérrel működik a szövetség. Növekedtek a bevételek, konszolidálhatóak maradtak a kiadások, minden évben nyereségesen zárult a Vitorlázás Ünnepe, a Kékszalag tókerülő verseny, amely bevételei 20-30 millió forinttal emelkedtek. A Magyar Vitorlás Szövetség jelenleg stabil és ami a legfontosabb pozitív pénzügyi mérleget tudhat magáénak.

Az olimpiai sportágak legnagyobb „mérője” természetesen az ötkarikás eredményesség, de azt is tudja mindenki, hogy a siker - csak és kizárólag - a befektetett munkának és pénznek lehet az eredménye. Persze a versenyzők tehetsége, elhivatottsága, alázata és munkabírása is alapfeltétele a sikerességnek, de az olimpiai felkészülés, az olimpiai terv, az olimpia maga csak akkor lehet eredményes, ha szakmai és gazdasági stabilitás is társul az elengedhetetlen versenyzői tulajdonságokhoz. A Magyar Vitorlás Szövetség Dr. Kollár Lajos elnöksége idején több mint fél milliárd forintot fordított az olimpiai felkészülésre, eszközbeszerzésekkel támogatta a projektet és szerződéskötésekkel jelezte a sportolóknak, hogy az MVSZ számára nagyon fontos az, hogy a lehető legtöbb kvótát szerezzék meg a sportolók és eredményesen képviseljék a magyar színeket az aktuális világversenyeken, olimpiákon.

Berecz Zsomborral, Vadnai Benjaminnal, Vadnai Jonatánnal, Érdi Máriával, Gyapjas Balázzsal és Gyapjas Zsomborral is kötött az MVSZ támogatói szerződést. Felkészülési programjaik támogatása tíz millió forintról száz! millió forintra emelkedett, az állami támogatásokat is beleértve.

A biztos szakmai és a megnyugtató pénzügyi, valamint eszköz háttér is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a 2021-re halasztott Tokiói olimpiai játékokra már három biztos kvótája van a magyar vitorlássportnak, de a negyedik olimpiai kvalifikációs kvóta megszerzése is lehetséges.

Dr. Kollár Lajos elnöksége alatt érte el története legsikeresebb időszakát a Magyar Vitorlás Szövetség. Az olimpiai kvóták és eredmények mellett ugyanis 2013. és 2019. között húsz világbajnoki és tizenhat Európa-bajnoki aranyérmet szereztek a magyar vitorlázók.

A sportszakmai szempontok és eredmények mellett a szervezeti működés, valamint a tagszervezetek számának növekedése szempontjából is rendkívül sikeres volt a 2013-ban kezdődő és 2020-ban záruló elnöki időszak. A tagszervezetek száma ugyanis 129-ről 151-re növekedett, ami 19% növekedést jelent. Hasonló mértékben emelkedett a versenyzői létszám is, hiszen 3570-ről 3980-ra nőtt a regisztrált, igazolt versenyzői létszám, ami 12%-os növekedés. A legnagyobb siker talán a 18 év alatti versenyzői létszám növekedésében született, miután 2013-ban még csak 289, 2020-ban viszont már 577 fiatal versenyzője volt az MVSZ-nek. Fontos, hogy az ifjúsági edzők száma 38-ről 67-re nőtt, két ifjúsági osztály, az RS Feva és a 29er is erősíti már a lehetőségeket, és talán minden együtt segített abban, kimagasló eredményeket érhessenek el a fiatal korosztály versenyzői.

Ami pedig a felnőtteket illeti: az MVSZ versenyeken résztvevő hajók száma 2013-hoz képest 30%-kal nőtt, míg a résztvevő versenyzők száma több mint 40%-kal. Sikeres átalakításon ment keresztül a Nagyhajós osztálypolitika, eredményesnek tekinthető az osztály aktivitási szabályok, és bevezetésre került  az ORC rendszer is. Megújult és átláthatóbb, követhetőbb lett a hajónyilvántartási rendszer, de folyamatban van a sok vitát kiváltó YS pontrendszer reformja is.

Az elmúlt évek alatt a szervezet napi működése is gördülékenyebbé, átláthatóbbá és szervezettebbé vált. Jelentősen erősödött a kapcsolat a sportirányítással és egyéb szakmai szervezetekkel. Átalakult az irodai működés, megtörtént a bizottságok, a bizottsági munka teljes reformja, megújultak a szövetségi szabályzatok és bevezetésre került az új, online, valós időben követhető versenynaptár összeállítási folyamata is.

Jelentősen erősödtek a most záruló elnöki ciklusban a Magyar Vitorlás Szövetség nemzetközi kapcsolatai és szintén komoly előrelépés az is, hogy egyre több magyar szakember kerül tisztségviselői pozícióba nemzetközi versenyeken, illetve az is, hogy jelentősen növekedett a nemzetközi minősítéssel rendelkező hazai versenyrendezői, vagy versenybírói létszám is.

A kor követelményeinek megfelelően, az oktatás területén is előrelépett a Magyar Vitorlás Szövetség. Nehéz lenne felsorolni mindent, ami az elmúlt több mint hét évben történt, de ki kell emelni a World Sailing edzőképzéseket, az ISAF ösztöndíj programját, az együttműködést a Testnevelési Egyetemmel, a sportágspecifikus edzőképzési tananyag megújulását, az újra induló edzőképzést, a GoBoating nap bevezetését, a Vitorlás Suli program elindítását, valamint az utánpótlásban dolgozó edzők számára szervezett konferenciát, fórumot.

Záráskét, de nem utolsó sorban: nem csak szakmai hátteret biztosított, de az ügy fontosságát felmérve, jelentős összeget is fordított az MVSZ azoknak a kiadványoknak a megjelenésére, amelyek tananyagként, információs, vagy háttér anyagként építik, segítik a hazai vitorlás élet szereplőinek mindennapjait, korosztálytól függetlenül. Az MVSZ gondozásában, vagy támogatásával jelent meg:

  • Dulin Jenő: A Magyar Vitorlázás Története
  • TF edzőképzés szakmai jegyzetei
  • Nemzeti Vitorlás Képző Program kialakítása
  • Hodács Attila – Optimist kézikönyv
  • Logbook
  • A vitorlázás alapjai
  • Feladatgyűjtemény versenyzőknek
  • Vitorlás oktatás módszertana

Összességében tehát egy rendkívül sikeres és eredményes időszak végén adja át a „stafétát” Dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség következő elnökének. A hazai vitorlás sport, a vitorlás közösség nagyon sokat köszönhet a leköszönő elnöknek és a munkáját segítő elnökségi tagoknak.

Az MVSZ 2020. szeptember 17-én tarja tisztújító közgyűlését, ahol a tagok új elnököt és új elnökséget választanak.

Támogatóink: