Litkey tizenkettedszer

Az új Kékszalag pályarekord lehetősége a Keszthelyi-öbölbe fulladt. Szigligetig csúcsidőt ígérő tempóban vitorlázott a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj élmezőnye, a leggyorsabb katamaránok csoportja. Györökhöz közeledve aztán elfogyott a szél, és mint oly sokszor, errefelé most is másmilyen szél fújt, mint a Balaton többi részén. Konkrétan olykor semmilyen.

Az addig tizen, olykor huszoncsomós sebességgel száguldó katamaránok néha teljesen megálltak. Az odáig negyedik-ötödik helyen vitorlázó Litkey-csapat a Festipay-jel azonnal kihasználta a kínálkozó taktikai lehetőséget. Keszthelynél már ők fordultak elsőként és az öbölből kivergődésben is meg tudták tartani a vezető pozíciót.

Badacsony és Szigliget közöttl egy gyors zuhéval érkezett vissza szél, amellyel ismét a Festipay lódult meg először. Látszólag biztonságos távolságra került a Fifty Fiftytől, de a nagynak tűnő előny is lehet csalóka. Az ilyen gyors katamaránok közt pillanatok alatt fogyhat el a különbség, ha az előrébb járó elkövet egy hibát. Ám ezúttal Litkey Farkas és ötfős csapata jól verte vissza Józsa Mártonék minden felzárkózási kísérletét.

Egy vitorlacsere során okozott némi izgalmat a vízbe kerülő és így fékező nagy Code Zéró, de végül a csapat idejében úrrá lett minden bajon és biztos előnnyel vitorláztak be a Tihanyi csőbe.

Füred felé még igazítaniuk kellett néhányat, de semmi és senki nem veszélyeztette a Litkey Team első többtestű hajóval aratott Kékszalag győzelmét.

Litkey Farkas és csapata, azaz Rick Gergely, Lovas Zsolt, Tóth Róbert, Lepp Gyula és Oroszlán Gábor 8 óra , 34 perc, 6 másodperc alatt értek célba.

Másodikként futott be az előző esti viharban sérüléseket szenvedett és a szokottnál kisebb vitorlázatot használó Fifty Fifty Józsa Márton vezetésével, míg a harmadik helyre az Extreme Sailing Team érkezett Kaiser Kristóf csapatával.

A meteorológiai előrejelzések szerint késő este, éjjel a szél újabb megerősödése várható, de a mezőnyt nem veszélyeztetik olyan heves, viharos széllökésekkel kísért záporok, zivatarok, mint amilyenek például Balatonfüreden a verseny előtti estén és éjszaka taroltak. Ezzel együtt a lassabb hajóknak várhatóan kemény éjszakai menetük lesz vissza Füredre, és a vízen lévők pénteken délelőtt sem lazíthatnak majd.

A cikkhez csatolt fotókat Cserta Gábor készítette.

Bővebb információk és nyomkövetés a verseny honlapján: www.kekszalag.hu


Csatolt képek:

Támogatóink: