Küzdelem a futamokért a Cadet EB-n

A tihanyi Cadet Európa-bajnokságon három versenynap után hét futamon van túl a mezőny.

Tegnap rövid parti halasztás után a mezőny ezúttal a tihanyi félsziget nyugati oldalára hajózott, a meteorológiai előrejelzés alapján ugyanis itt volt várható több szél. Nem is tévedtek az időjósok, hamar felépült a 7-9, sőt helyenként és időnként 11 csomóig is erősödő szél 340 és 355 fokos irányból. A nap is sütött teljes erővel, s ekkor még senki sem sejtette, hogy az eddigi legnehezebb nap előtt áll az európa-bajnoki Cadet flotta és a verseny rendezősége is.

A rajtra hirtelen legyengült szél ugyanis el is fordult északi-északkeleti irányba, így leginkább a korábbi friss szél döghullámain taccsogó Cadetok egy része reménytelenül állt a pálya bal oldalán, míg a másik szélen leszegett fejjel húztak be a félsziget alá. A hamarosan újra meginduló, a pályatengelyben fújó szélben végül a bal oldali részflotta ért fel előbb a cirkáló bójához.

A továbbra is szeszélyes, ám többnyire kitartó szélben végül körbeért a futam, sőt, nagy meglepetések sem voltak. A versenyben eddig is vezető orosz egység megerősítette pozícióját, és mögöttük sem történt újraosztás. A magyar hajóknak nem nagyon jött be ez a forgolódó szél, a mezőny második felében értek célba. A legjobb hazai hajó, a Bánszky-Batiz páros az eddigi 19. helyéről a 25.-re esett vissza.

Ez után közepesen hosszas várakozás után a partra haladást tűzte ki a rendezőség, ám a keleti medencébe átérve, az őket fogadó friss északi-északkeleti szél hatására a folytatás mellett döntöttek.

Idővel megérkezett a mezőny is, majd rajteljárás rajteljárást követett. Bár a stabilan 40-50 fokokat forgolódó szél előre vetítette a harcos délutánt, a rendezőség kitartott és végtelen türelemmel bízott az újabb futamban. Ám hol a rajt pillanatában forduló szél, hol a tömeges korai rajt miatt kellett újra és újra félbe szakítani a rajteljárást, de végül negyedjére elindult a mezőny.

A lyukassá vált, ki-kihagyó szélben az első cirkáló szakasz még úgy-ahogy korrekt volt, de már a vége felé jelentős újraosztások voltak, majd ez első raum során kezdett irreális lenni a futam. A rendezés az utolsó pillanatig várt, de aztán, amikor a második cirkáló szakaszban előbb 0,0 csomósra változott a szél ereje, majd 40-50 méterenként 100-120 fokos különbséggel fújt - ha fújt -, félbe szakította a futamot.

Így hét futam után továbbra is az oroszok vezetnek két lengyel hajó előtt, az első tízbe rajtuk kívül két-két belga és további lengyel, valamint egy-egy holland és cseh hajó fért be. A legjobb hazai egység a 25. helyen tartózkodik.

Részletes eredmények itt: cadetec2016.com/results
Fotók és további információk itt: https://www.facebook.com/groups/120253658002068/?fref=ts

Videó a harmadik napról :


Csatolt képek:

Támogatóink: