Klasszikus Versenysorozat, újratervezve!

2021-ben új lendülettel indul a népszerű nevén Klasszikus kupa versenysorozat, megjelent a Versenykiírás, és az Alapító okirat szellemének erősítésével, néhány apró változtatással remélhetőleg vírusmentes, izgalmas versenyeknek nézhetnek elébe a Balaton legszebb klasszikus hajóinak csapatai.

A 2017. július 29-én Csopakon aláírt alapító dokumentum céljai világosak: népszerűsíteni a klasszikus hajóosztályokat, a hozzájuk kapcsolódó vitorlás hagyományokat és kultúrát, a versenyekkel pedig ösztönözni a tulajdonosokat a hajók állagmegóvására, az osztályok sajátosságainak, előírásainak megfelelő fejlesztésekre.

Klasszikus hajót tartani, azzal vitorlázni: életforma. Aki értékeli a nemes fák erezetét, egy nyári napon a kajütbelső műanyaghajókétól nagyon különböző illatát, a tavaszi karbantartás ősi fogásait: itt része lehet ezekben a ma már egyre ritkább élményekben. De ha klasszikus formájú, ám már műanyagból épült hajóval versenyez, akkor is más egy cirkáló dőlése, ahogy élesen szorítja a szelet, más a hullámok hangja, és egy harmincassal vagy egy hetvenessel erős szélben spinakkerezni még a rohanógépek korában is meghatározó élmény.

Ez a mezőny még őrzi a hagyományokat. Egy ilyen hajó szinte soha nem vét a lobogóviselés szabályai ellen, kikötői manővereik tiszták, biztonságosak – hiszen ha valaki ilyen hajót tart, elég régen megtanult vitorlázni.

Ennek a világnak a megmaradásáért, fejlesztéséért jött tehát létre a versenysorozat, amelynek alapdokumentumát 10 hajóosztály és a Magyar Vitorlás Szövetség képviselője írt alá. Az alapító hajóosztályok: Összevont cirkáló, 70-es, 30-as, 50-es, Európa 30-as, 22-es cirkáló, Folkboat, Dragon, 15-ös és 25-ös jolle.

Érdekesség, hogy új hajóosztály csak az alapítók egybehangzó szavazatával lehet része a versenysorozatnak. (Jó hogy van ez a lehetőség, érdemes eljátszani a gondolattal: vajon mi válhat legközelebb „hivatalosan is” klasszikussá? Mondjuk egy újra létrejövő hazai 22-es Binnenjolle flotta?)

Az eredeti okirathoz képest 2021-es változás, hogy nem négy, hanem öt verseny alapján számolják ki az összesítést, minden verseny végeredményt egy futamnak tekintve a végén. Idéntől immár olyan hajó is nyerheti a Klasszikus vándordíjat, amely nem nevezett be minden versenyre.

2021-ben az alábbi versenyek alapján dől majd el a kupa és a helyezések sorsa: MET Klasszikus Kupa – Ripka László Emlékverseny, Kereked Klasszikus Kupa, Fehér Szalag, Kékszalag, Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny.

Sorrendben az első tehát a május 29-30-án Balatonföldváron, a Spartacus Vitorlás Egylet által megrendezett MET Klasszikus Kupa – Ripka László emlékverseny. A korábbi, vírusmentes években a rendezők célja az volt, hogy a klasszikus hajók stílusának, eleganciájának feleljen meg a parti programok, a vendéglátás színvonala is. Idén májusban még biztosan nem lesz ültetett vacsora, fehér asztal mellett, finom borokkal, naplementével a háttérben.

De talán nemsokára visszakaphatjuk a régi életünket – és vele a klasszikus osztályok versenyeinek teljes élményét is: kemény küzdelem a vízen, barátság a parton!

Visy László Oszi

 


Csatolt fájlok:

Támogatóink: