Két magyar hajó a San Remó-i Dragon Európa-bajnokságon

Az első két nap nem nekik fújt a szél...

Két magyar hajó is rajthoz állt a héten az olaszországi San Remóban zajló Dragon Európa-bajnokságon. 23 országból több mint nyolcvan egység versenyez az idei évad első fontos nemzetközi megmérettetésén, s a komoly mezőny mutatja, hogy az 1929-ben tervezett, klasszikusan elegáns háromszemélyes vitorlás továbbra is hallatlanul népszerű. Az EB főszponzora a Gazprom és a BMW.

A magyar csapatok közül új, ezúttal is Luca nevű hajójukkal Kis-Szölgyémi Ferenc és csapata: Kiss Tamás és a tavaly az év vitorlázójának választott Vezér Károly a tél folyamán Cannes-ban készültek az Európa-bajnokságra. Előző hajójukkal a szeptemberi világbajnokság negyedik helyén végeztek, az új hajót nemrégiben vették birtokba, így elképzelhető, hogy eleinte még finomítani kell a beállításokon. „Fecó” és csapata az EB előversenyének számító Olasz Bajnokságon a múlt héten az ötödik helyen végeztek.

A másik magyar résztvevő hajó a Jampec. Gömbös Lóránd, Futó István és Horgos Tamás magyar bajnokként vágnak neki a kontinensviadalnak. Számukra sem ismeretlenek a mediterrán vizek: évek óta rendszeresen rajthoz állnak a téli, Cannes-ban és környékén tartott Dragon regattákon.

Az EB-n a nemzetközi Dragon mezőny krémje képviselteti magát, amely szokás szerint csak úgy hemzseg az egykori olimpiai és világbajnokoktól, helyezettektől. A helyezésekért így ismét komoly harc várható.

Első futam

A keddi első futamot 18-20 csomós szélben, komoly hullámzásban tartották meg, egy finn hajó nyert. Szerdán a nagy szél miatt törölték az esedékes futamokat. A Luca a 37., a Jampec az 50. helyen várta a folytatást.

Második és harmadik futam

Egy nap szünet után a második és harmadik futammal folytatódott csütörtökön a Dragon Európa-bajnokság az olaszországi San Remóban. A 8-10 csomós szél nem hozott szerencsét a magyar hajóknak: Kis-Szölgyémi Ferenc és csapata egy biztató 11. helyezés után a harmadik futamban 53. lett a 84 hajóból álló mezőnyben. Ezzel jelenleg a 27. helyen állnak.

A Gömbös Lóránd kormányozta Jampec stabilan az ötvenedik hely környékén vitorlázott, ezzel jelenleg az 54. pozíciót foglalják el.

A hét futamból álló versenyben rendkívül nagy szórással vitorlázott mindenki. Az élen jelenleg egy korábbi világbajnok, a dán Lars Hendriksen áll. Őt az olasz Giuseppe Duca követi, a harmadik helyen a tavalyi világranglista-első, a német Markus Wieser található. Péntekre ismét két futamot terveznek.

A teljes eredménylista elérhető itt: http://www.yachtclubsanremo.it/RESULTS    
 

További információk:

Náray Vilmos, elnök

Magyar Dragon Szövetség

tel.: +36 20 369 2126

e-mail: elnok@dragonclass.hu 

Támogatóink: