KEREKED ÚJONC KUPA - vitorlástábor növendékeknek és kezdő versenyzőknek

A vitorlástábor időszak végén, és az kishajós OB előtt augusztus 13-14-án rendezi a Kereked Vitorlásklub az Első Újonc Kupát Csopakon kezdő versenyzők, és vitorlástáborok növendékei számára Optimist és RS Feva hajóosztályokban.

Az Újonc Kupa célja, hogy a gyerekek átlépjenek a versenyvitorlázás világába.

Az általános iskolai tanév végével sok szülő íratja be gyermekét vitorlástáborba a június 22-től augusztus 28-ig tartó táboroztatási időszak tíz hetének valamelyikén. Ha például a „vitorlástábor” szót valaki beüti a Google keresőbe, akkor ott közel 12.800 találat közül válogathat, mely táborba küldje gyermekét, bár a táborok többsége nyár elején már teljesen be is telt (az ötnapos táborra eső átlag 45.000-75.000 forintos részvételi díjak mellett).  

Mindamellett, hogy a vitorlástáboroztatás már-már önálló iparággá fejlődött, és szinte valamennyi Balaton és más hazai vízpartkörnyéki településen elérhető; mégis csupán alig pár helyszínen (mindössze hat balatoni településen, és kevesebb mint tíz vitorlásklubban) foglalkoznak serdülő és ifjúsági vitorlásversenyző képzéssel is.

Az ifjúsági versenynevelő műhelyek száma aztán Optimisztes korszakot követően még alacsonyabb (Laser egyszemélyes ifjúsági hajóosztályban csupán hat klub, 420-as kétszemélyes ifjúsági hajóosztályban pedig csupán négy klub aktív, olimpiai hajóosztályokban pedig hazai szinten elvétve jön össze komolyabb verseny, és a nagyhajós one-design pályaversenyek részvétele elmarad túraversenyek részvételétől).      

A pálya-versenyvitorlázás iránti érdeklődés felkeltését, valamint táborozó-bázisok és klubok versenysportba való bekapcsolását célozza meg az Első Kereked Újonc Kupa Csopakon.

 

Az Első Újonc Kupa a következő csoportoknak lesz megrendezve (augusztus 13-14-én):

  1. Pálya-versenyvitorlázás iránti érdeklődő táboros növendékek (idei nyári táborok után).
  2. Serdülő-korú első / másodéves kezdő OP versenyzőket (Országos Bajnokság előtt);
  3. RS Feva kétszemélyes kezdő versenyzőket (Országos Bajnokságuk előtt).

Az 1) táboros újonc kategóriában az esemény csupán egynapos (3 kisfutamos), míg a 2) és 3) kezdő versenyzők kategóriájában a verseny két napos (6 futamos). Az első nap végén a résztvevők egy közös tóparti szalonna-sütésen / gyerek bulin oszthatják meg egymással élményeiket.

 

Tervezett pálya és rajtsorrend:

Az 1) csoportba sorolt táborosok „versenypályája” a Csopaki Vitorlásiskola előtt lesz kialakítva, oly módón, hogy lehetőség szerint a vitorlás iskola mólójáról is nyomon követhető. Míg a 2) és 3) csoportba sorolt kezdő versenyzők pályája már hosszabb lesz, de az 1) csoporttal azonos helyről rajtolnak 3-3 perccel korábban.  

 

Hajópark:

Az 1) kategóriában táboros Optimist hajók is indulhatnak (előre regisztrált igény esetén a rendezőség is tud hajókat biztosítani); míg a 2) kategóriában már csak One Design verseny Op-k indulhatnak (saját vagy klub hajókkal, itt már a versenyrendezőség nem biztosít hajót); 3) kategóriában a hajókat az RS Feva hazai partnere biztosítja.

 

Díjazás:

Az Újonc Kupa elsődleges célja a részvétel, a fun, és sportszerűségre nevelés (de még nem az első megkoronázása). A díjkiosztón minden megjelent díjazásra kerül (az 1-10 helyezettek külön díjazása mellett);

Az ötlethez az alapot a nemzetközi vizeken már bevett ún. „OP Greenfleet” koncepció nyújtotta, amelynek részletei http://www.optimist.org.nz/?q=node/41 oldalon érhetők el. 

 

TALÁLKOZUNK a táborok után / OB előtt CSOPAKON, augusztus 13-14-én!

Részletekért forduljon Kereked Vitorlásklubhoz (info@kereked.com; Tel.M: +36 309 776 581)


Csatolt képek:


Csatolt fájlok:

Támogatóink: