Ian Ainslie nyerte a Dragonok Johan Anker Kupáját

Az elmúlt hétvégén került sor a Dragon osztály flottabajnokságára a Johan Anker Kupáért. A verseny rendezője ezúttal az EGIS SE volt Csopakon, amely kiváló hangulatot és vendégszeretetet biztosított a megjelent tíz hajónak.

A verseny pénteken indult a regisztrációkkal. A rendezőség a tervezett 14.00 órás időpontban nem küldte vízre a társaságot, mert a meteorológia kicsit későbbre már kellemes nyugati szelet ígért. Az időjósok ezúttal nem tévedtek: 16.00 óra felé meg is érkezett az 5-8 csomós szél, amely a ragyogó napsütésben kiváló feltételeket biztosított két futam levitorlázásához.

 

A Dragon flotta hajói nagyszerű küzdelmet vívtak a Csopak előtt kirakott up and down pályán, komoly párharcok, szoros rajtok és éles befutók jellemezték a küzdelmet. A nap végén Náray Vilmos kormányzásával a Freyja csapata állt az élen, de pontegyenlőséggel már szorongatta a Das Boot nevű hajó, amelynek kormányához a Lackner-család ezúttal meghívta Ian Ainslie-t. „Janinak” nem ez volt az első kirándulása az osztályban, és a kezdeti nehézségek után látszott, hogy igazán otthon is érzi magát a hajóban.

 

Persze a Dragon osztály nem lenne hű önmagához, ha a vízi csatákat nem követnék kiváló szárazföldi rendezvények. A megfáradt csapatokat péntek este Kurucz Sándor és az EGIS látta vendégül egy kiváló sülthúsos zsíroskenyér-partyra, amelyet a vitorlázók némi hosszúlépéssel öblíthettek le.

Mivel pénteken a leálló szél miatt nem lehetett harmadik futamot tartani, szombaton négy futamra számíthattak a hajók. A megmérettetés előtt virslis reggeli várta a csapatokat, amely kissé el is húzódott, ugyanis várni kellett a szél megérkezésére.

A szél ismét hasonló irányból, de némileg erősebben fújt, időnként még a 14 csomót is elérte egy-egy pöff ereje. A vezető duóhoz ezen a napon csatlakozott a Dragon-bajnokság tavalyi harmadik helyezettje, Szűcs István és csapata, akik szombaton Carpe Diem nevű hajójukkal már minden futamon ott voltak az élbolyban. Ám a Das Boot feltartóztathatatlannak bizonyult: a nap végére két futamgyőzelemmel átvették az összetett vezetést. A nyugati szél nem volt könnyen kiismerhető: a felhők mozgatták a vízen a szélfoltokat, és csak nagyon komoly koncentrációval lehetett elöl maradni a rendkívül kompetitív mezőnyben.

 

Este a Carpe Diem jóvoltából kiváló csülkös bableves, néhány pohár sör és rendkívül sok megvitatandó helyzet várt a társaságra. Igaz, hogy hamar elcsendesedett az EGIS hangárja: a négy futam után édes volt a pihenés mindenki számára.

Vasárnap további két futam adott választ a nyitott kérdésekre. A legnagyobb kérdést azonban az időjárás szolgáltatta: mi fog történni a közelgő hidegfront és eső előtt? Végül szerencsésen alakultak a körülmények: az északról közelgő esőfront előtt délire fordult a szél, és noha forgolódó és pöffös maradt, elegendő időt adott arra, hogy két további futammal záruljon a verseny.

A végeredmény végül hűen tükrözte az erőviszonyokat: Ian Ainslie és a Das Boot kiváló versenyzéssel, nyolc futamból négyet megnyerve nyerte el a Johan Anker Kupát. A második helyen a Carpe Diem, harmadikon a Freyja végzett. A legjobb klasszikus Dragon ezúttal a Tóth Zsolt kormányozta Nemecsek lett.

 

Náray Vilmos a Magyar Dragon Szövetség elnöke a díjkiosztón elsősorban az EGIS-nek köszönte meg, hogy házigazdaként kiváló keretet adott a flotta egyik legfontosabb eseményének. Dicsérte a rendezőség kiváló munkáját, és annak a reményének adott hangot, hogy a Dragonok a további ranglistaversenyeken is hasonlóan jó hangulatban és létszámmal vesznek majd részt.

A verseny eredményei itt találhatók: https://mvszhirdetotabla.hu/johan-anker-kupa-dragon-flottabajnoksag-2022/eredmenyek.

A fotókat Mag Andrea készítette.

Támogatóink: