Harmadik helyen ért célba a Wild Joe az első Rolex Volcano Race-en

Tegnapi cikkünkben tévesen írtam, hogy a Wild Joe a harmadik, hiszen akkor a második helyen vitorlázott. A rendezőség a gyenge szél miatt pályarövidítést rendelt el. Az Algre nevű 68 lábas hajó jóval a mezőny előtt járva megnyerte a futamot, ám a hatvanlábas magyar Wild Joe ekkor még óriási harcban állt a jóval nagyobb, így a hosszabb vízvonala miatt különösen gyenge szélben előnyben lévő kilencvenlábas olasz  DSK Pioneer Investments-szel. Sajnos végül, ha minimális előnnyel is, de az olasz hajó futott be a második helyen.

Józsa Márton a Wild Joe skippere a befutó utáni percekben így nyilatkozott: 
„A 15.00 órás rajt után a Gaeta - Ponza szigeti szakaszon nem voltak gondjaink. Itt ránk esteledett, és az éjszaka során kényszerpályára kerültünk. Az előzetes – ingyenes elérhető - meteo adatok nem nagyon feleltek meg a valóságnak, egy szóval nem volt pontos az időjárás előrejelzésünk. Ezt akkor még csak sejtettük, de a későbbiek során már meghatározó jelentőségű tény lett. Az Alegre sok esélyt senkinek nem hagyott. Gyors a hajó, remek a legénység, és mint kiderült, fantasztikus navigátorral és meteo taktikussal a fedélzetén. (csak halkan jegyzem meg: egy korrekt meteo előrejelző szolgáltatás és éves díja 70.000 USA dollár évente). 
Az esti limány sokat kivett a csapatból, bár hármas váltásban vitorlázunk, nagyon elfáradtunk. Hiába jöttünk fel, az éles szeles frissüléseknél a DSK Investments 90 lábas vízvonala büntetett. 
A Stromboli vulkánnál kaptunk egy újabb esélyt a második hely megszerzésére, ám a befutóig nem tudtuk megőrizni. A Filicudi sziget közelében mindketten beragadtunk, majd a cirkáló szakaszban érkező frissülés segítségével a DSK Pioneer Investmens tonnából lenyomott minket, és abszolút másodikként haladt át a célvonalon. Sajnálom, de megértem a rendezőket, hogy rövidítettek, hiszen a mezőny vége még Capri környékén jár. Ám nekünk a most következő gyenge, ám bőszeles szakasz nagyon kellett volna. A lelkünknek is, mert itt feljöhettünk volta az abszolút második helyre. Illetve az IRC eredményszámításhoz is, melyben a rövidített pálya miatt nem leszünk a csúcson. Nem vagyok túlzottan elégedett, sem a helyezéssel, sem az időjárással. És az esti gyenge szeles szakaszok alatt jól el is fáradtunk. A következő állomás az ORC Világbajnokság lesz, ami zömében pályaverseny, az egy újabb kihívás.”
Fotó: Rolex / Carlo Borlenghi
Wild Joe
Wild Joe

Támogatóink: