Gyönyörű nappal búcsúzott a Balaton az idei nagy túraversenyektől

Fantasztikus vitorlázóidővel búcsúzott a Balaton a nagy túraversenyek résztvevőitől vasárnap, az Őszi Pünkösdi Regatta második futamának napján. Vasárnap reggel nyolc óra tájbanragyogó napsütésben, szinte szélcsendben hagyták el a keszthelyi kikötőt és a hajóállomás mólóját a résztvevők, de ahogy a rendezőség elkezdte lerakni a rajtvonal pályajeleit, szép lassan erősödve megérkezett a déli-délnyugati szél. A kezdetben 3-4 csomós szél később 9-10 csomóra erősödött, ám a napsütés megmaradt, ami a hideg ellenére is csodálatos napot varázsolt a vitorlázóknak.

Kilenc órakor egyszerre, kétfelé szegmentált rajtvonalon rajtoltak a többtestű és modern egytestű, valamint a hagyományos egytestű hajók. Az északi oldalon az RSM2 vágott az élre, a hagyományos hajók között pedig az első futamon győztes RC 44, a 70es cirkálók és a Lillafüred kezdtek csatázni.

A mezőny az erősödő raumos-hátszeles szélben tempósan haladt a Szigligeti-öböl felé. A cél a TVSK ábrahámhegyi kikötője előtt volt – innen nézve pazar látványt nyújtottak a spinnakerrel érkező, a Balaton szinte teljes szélességét kihasználó hajók.

A kéttestűek között vasárnap az RSM2 bizonyult a leggyorsabbnak, egy óra hét percnyi száguldás után ért Ábrahámhegyre, ezzel elnyerte a 2. futam többtestű győztesének járó Mitsubishi Nagydíjat. Második a Fifty-fifty, harmadik a Virág Flóra vezette Red lett.


Az egytestűek küzdelme rendkívül szorosan alakult. A célba a part alatt halzoló Pannónia (70es cirkáló) érkezett elsőnek (kormányos: Jordán Balázs), ám az utolsó manőverrel meglehetősen lelassultak, és a Lillafüred a víz felől élesen száguldott a cél fel- Végül a Pannóniának sikerült egy keveset megtartania ez előnyből, és ezzel elnyerte a Limitless Accesoires különdíját és természetesen a Mitsubishi Nagydíjat is. A Lillafüred alig húsz másodperccel maradt le mögötte. 

Harmadik a „helyi” (az ábrahámhegyi TVSK kikötőben honos) Honfoglaló (70es cirkáló) lett, amelynek kormányánál örömmel fedeztük fel az 1972-es kieli olimpia résztvevőjét, Gosztonyi Andrást, akinek innen is jó egészséget és még sok sikeres versenyt kívánunk! Ezúttal a Honfoglaló nyerte a „háziversenyt”, egy hellyel a szintén ábrahámhegyi, bajnoki ezüstérmes Irokéz (kormányos: Pajor Zsolt) előtt végezve.

Ezután gyors egymásutánban érkeztek a hajók, nagyjából 13.00 óra körül mindenki célba ért. A 150 hajó legénysége elindult csodálatos napsütésben indult el hazai kikötőjébe. A rendhagyó hosszútávú túraverseny, a TVSK és a Keszthelyi Yacht Kikötő rendezte Őszi Pünkösdi Regatta méltó búcsúnak bizonyult az évadtól.

Az eredmények a https://punkosdiregatta.eu/hirdetotabla/ oldalon találhatók.

Az Őszi Pünkösdi Regatta kiemelt és külön díjainak győztesei:

Mitsubishi Nagydíj:

  1. futam – egytestű hajók: Nr. 1. (RC44), kormányos: Király Zsolt
  2. futam – egytestű hajók: Pannónia (70es cirkáló), kormányos: Jordán Balázs
  3. futam – többtestű hajók: Fifty-fifty, kormányos: Józsa Márton
  4. futam – többtestű hajók: RSM2, kormányos: Vándor Róbert 

TVSK Kupa (két futam alapján legjobb hagyományos hajó): Lillafüred, kormányos: Detre Szabolcs.

Limitless Accessoires különdíj (2. futam leggyorsabb hagyományos hajója): Pannónia, kormányos Jordán Balázs.

Fotók: Mag Andrea, RSM2, RC44 Nr.1.

Támogatóink: