Főpróba Rióban

Ma kezdődik az Aquance Rio, a 2016 Olimpia tesztversenye, amelyen két magyar vitorlázó is részt vesz

Ha ez bulvárcikk lenne, az lehetene a címe, hogy "Berecz Zsombor nincs a rajtlistán Rióban!". Mivel Zsombi tényleg nincs beírva az olimpiai főpróba verseny finnes rajtlistájába. Ám a szenzációhajhász címnek azért sem lenne létjogosultsága, mert a legjobb magyar finnes ott van Rióban és rajthoz is áll a számára hétfőn kezdődő versengésben. 

Éppen csak a főpróba megy kissé nehezen a brazil rendezőknek. A hírek szerint a legnagyobb baj nem a versenyiroda munkájában van, hanem a vízen. Nevezetesen a riói öböl vize elképesztően mocskos. A város szennyvize tisztítatlanul ömlik az öbölbe, így a versenyzők arról panaszkodnak, hogy hulladék, szemét és emberi ürülék mellett döglött állatok úsznak a vízben, de lehet találkozni bútordarabokkal és efféle nagyobb méretű akadályokkal is. Mindezt elsősorban a vitorlázók, és a part mentén a kajak-kenu és evezős pályákon versenyzők "élvezhetik".

Brazília az olimpiai rendezési jog elnyerésekor vállalta, hogy megfelelő víztisztító telepeket építve az olimpiai játékokig helyreállítja az elvárható vízminőséget. Igaz, most ez még nem az olimpiai játékok...

De állítólag a víztisztító telepek létesítése sem a tervezett ütemű, és talán az Olimpia idejére sem lesz készen elegendő számú és kapacitású ilyen létesítmény.

Az Aquance Rio regattán minden versenyszámban nemzetenként egy-egy hajó indul, ahogy majd az Olimpián is. Ha a döcögős rajtlisták ellenére jól sikerült összeszámolniuk a rendezőknek, akkor 52 nemzet 339 versenyzője vesz részt a futamokon.

Berecz Zsombor 2014-ben a magyar sportolók közül másodikként kvalifikálta magát az Olimpiára. Az első lehetséges alkalommal a santanderi világbajnokságon, vagyis a 12 legjobb finnes egyikeként szerzett indulási jogot. Ő biztos résztvevője a 2016-os Játékoknak.

A Laser Standardben vitorlázó Tomai Balázs idén a kingstoni világbajnokságon szerzett indulási jogot. Érdekes, hogy ő a 4. magyar sportoló, akinek ez sikerült. Nem biztos, hogy ott lesz jövőre a riói rajtnál, neki még küzdenie kell a helyéért hazai konkurenseivel, Vadnai Benjaminnal és Jonatánnal. Négy nagy világverseny lesz a válogatójuk. A sportvezetők és a versenyzők által július 11-én rögzítettek szerint ezek: Világkupa Miami, Laser Eb Las Palmas, Eurosaf Palma de Mallorca és Laser VB Mexikó.

Rio de Janeiróban az olimpiai tesztversenyen a két magyar versenyzőt Kelemen Tamás kíséri és segíti.

Az Aquance Rio futamai ma délután kezdődnek férfi és női Laser valamint RS:X szörf futamokkal. A többi osztály augusztus 16-án kezdi a versengést, ami jövő hét péntekig, augusztus 21-ig tart. 

A futamok menetrendje és eredményei a neten: http://www.sailing.org/olympics/rio2016/results/index.php

Tomai 8. hellyel kezdett Rióban

Az Aquance Rio versenyen, az Olimpia főpróbáján a laseresek szombaton két futamot teljesítettek

A legnépesebb természetesen a Laser Standard mezőny, hiszen az Olimpiára is ebben az osztályban engedik a legnagyobb létszámot a kvalifikációs szintek,. Az Aquance Rión az Olimpiához hasonlóan a tíz hajóosztályban nemzetenként egy-egy versenyző vehet részt. Általában a kvalifikációt elérők, így ez jeleleg a lehető legerősebb olimpiai mezőny.

Ennek fényében különösen értékes Tomai Balázs első futamon elért 8. helye a 38 hajós Laser mezőnyben. "Pufi" folyamatosan fejlődik. A sok edzésnek és versenynek köszönhetően elért egy olyan szintre, ahol fizikailag és technikailag is képes felvenni a versenyt a legjobbakkal.  Bizonyíték erre világbajnoki futamgyőzelme is, amely lényegében lehetővé tette számára az olimpiai kvalifikációt. Ilyenkor jelentkeznek egyre sűrűbben a kiugró futameredmények, amelyek segítik az önbizalom fejlődését. A versenyző már látja, hogy nem hiába dolgozott keményen éveken keresztül, az élmezőny befogható. Az Olimpiáig hátralévő egy évben rengeteget fejlődhet még. Behozhatja a különböző szelekben esetleg meglévő apró hátrányait, de főleg felépítheti magát fejben, megtanulhat ott lenni az élcsoportban, és a szaporodó kiugró futameredményekkel kivívhatja az ellenfelek elismerését is, ami legalább olyan fontos a tartós élmezőnybe kerüléshez. Fokozatosan halad azon az úton, amit például jó haverja Berecz Zsombor már világossá és nyilvánvalóan láthatóvá tett.

A második futamban 36. helyen ért célba, de ezzel is 25. helyen áll összetettben. Nagy a szórás mindenkinél, a legjobbak eredményeiben is.

Berecz Zsombor a 7. helyen két futam után

Vasárnap a finnesek is elkezdték futamaikat az Olimpiai tesztversenyen.

Rio de Janeiro vizein második napja zajlik az olimpiai főpróba, az Aquance Rio verseny. Az egy év múlva rajtoló Olimpiai Játékok rendjéhez hasonlóan lebonyolított versenyen hajóosztályonként jórészt az eddig kvalifikációt szerzett nemzetek egy-egy hajója állhatott rajthoz. 

20 finnes kezdte meg a versengést a második napon. Ez a mezőny már csak 4 hajóval bővülhet az Olimpiára.

Berecz Zsombor egy 10. és egy remek 5. hellyel az összetett versenyben 7. Ugyanannyi pontja van, mint a a Londoni Olimpia bronzérmesének, a 6. helyen álló francia Jonathan Lobert-nek. 

A Laser Standard mezőnyben Tomai Balázsnak egyelőre nem sikerült az első futamban mutattott teljesítményét ismételni, és négy futam után 32.

Helyzetjelentés

Rióból az olimpiai tesztversenyről és a Laser utánpótlás világbajnokságokról

Rióban az Aquance Rio olimpiai tesztversenyen a finneseknek tegnap pihenőnapjuk volt, Berecz Zsombor három futam után a 9. helyen várja a mai folytatást. 

Tomai Balázs az első futamon mutatott kiugró teljesítménye, 8. helye után a papírformának megfelelő futamokat produkált, majd a tegnapi ötödik futamon elért 19. helyével ismét kilépett az árnyékból. Jelenleg 31. az összetett listán.
Eredmények: http://www.sailing.org/olympics/rio2016/results/index.php

A kanadai Kingstonban Érdi Mári a hetedik futamon 13. helyen futott be a célba, de öt futamgyőzelmének köszönhetően továbbra is vezeti az olimpiai Laser Radial női ifjúsági világbajnokságot. Legnagyobb ellenfele az elsőségért az uruguayi Dolores Moreira. Ők ketten az összetett versenyben bő húsz ponttal járnak az üldözők előtt.
Eredmények: http://www.cork.org/past-results/results2015/LRYW/Results.html

A hollandiai Medemblikben az olimpiai Laser Standard U21 világbajnokságon tegnap 13-18 csomós délnyugati szélben újabb két futamot bonyolítottak le.
Négy futam után Vadnai Benjamin tartja a 2. helyét. Öccse Jonatán a 7. a 155. hajós világbajnoki mezőnyben. 
Scharf Máté jelenleg 84.
Eredmények:http://laserworlds.sailing.today/pages/Laser_Standard_U21_Overall.html​

 

Gyenge szél Rióban
Nehezen tudtak futamot rendezni az olimpiai tesztversenyen

Rio de Janeiroban az Aquance Rio olimpiai tesztversenyen szerdán gyenge északi szél lengedezett, így nem tudtak annyi futamot rendezni, mint tervezték. A magyar versenyzőket érintő osztályok közül a laseresek egy, a finnesek két futamot teljesítettek.

Berecz Zsombor 5. és 11. hellyel maradt kilencedik, a nyolcadik helyezett szlovén Vasilik Zbogarral pontazonosságban, és egy ponttal az orosz Terpigorjev előtt. 

A mezőny erejére jellemző, hogy a világbajnok, és az utóbbi időkben AInslie-módra szinte mindent nyerő brit Giles Scott csak 4. úgy, hogy most a gyengeszeles futamokon elért futamgyőzelemmel  kapaszkodott fel ide.  A londoni ezüstérmes Jonas Hogh-Christensen 11., a világraglistát vezető horvát Kljakovic-Gaspic 13., a helyi menő, 2013-as junior és felnőtt világbajnok Jorge Zarif 14. az összetettben.

Laser osztályban a csütörtöki egyetlen futamon Tomai Balázs 34. lett, így összetettben hét futamból 32.

Aquance Rio: az olimpiai tesztverseny
19 nemzet szerzett érmet a főpróbának szánt versenyen Rio de Janeiróban

50 nemzet 326 vitorlázója, köztük két magyar vett részt augusztus 15 és 22. között Rio de Janeiróban az Aquance Rio elnevezésű versenyen, amelyet a 2016-os Olimpiaii Játékok helyszínén az egy év múlva sorra kerülő versenyekkel azonos rendben bonyolítottak le. 

Az Aquance Rio versenyen minden résztvevő megízlelhette a körülményeket, a tipikus riói szeleket, a hírek szerint meglehetősen szennyezett vizet és képet kaphatott a lebonyolítás sajátosságairól. A lényeg ez az információhalmaz volt, és csak kevésbé az eredmény. Hogy valójában kinek hogy sikerült a tesztverseny, majd 2016-ban derül ki, magán az Olimpiai Játékokon. Mert hiába ment most valaki jobban vagy rosszabbul, az a lényeg, hogy az itt megszerzett információkat miként használja fel az verseny előtti teljes évben a minél hatékonyabb felkészüléshez.

A Finn osztályban 20 hajó versenyzett, az Olimpián majd 23 induló lesz. Itt még csak tizenketten lehettek olyanok, akik már biztos résztvevőnek számítanak, hiszen eddig csak a 2015-ös santanderi ISAF világbajnokságon lehetett indulási jogot szerezni. Berecz Zsombor tagja annak az elitnek, akiknek ez elsőre sikerült.

Berecz Zsombor a futaokon többnyire jól szerepelt, és az összetettben a legjobb tízben járt. Az utolsó napi kát futamból az egyikből kiállni kényszerült, ami miatt éppen hogy kicsúszott az első tízből, így nem volt érdekelt a záró napon az Éremfutamban. Futameredményei: 10., 5., 18., 5., 11., 18., 9., 7., DNF., 8.

Tomai Balázs Laser Standard osztályban idén július elején szerzett olimpiai kvótát Magyarországnak a világbajnokságon. Ő még nem biztos résztvevő, hiszen válogatóznia kell a Vadnai testvérekkel, hogy eldöntsék, ki képviselje Magyarországot 2016-ban.

Ő az első futamon vitorlázott a papírformánál sokkal előrébb, amikor 8. helyen futott be a 38 hajós mezőnyben. Laserben majd 46 induló lesz az Olimpián. Neki is volt egy kiállása, szintén a 9. futamban, és 35. helyen végzett. Futameredményei: 8., 36., 32., 36., 36., 19., 34., DNF, 31.

Részletes eredmények: http://www.sailing.org/olympics/rio2016/results/index.php

Támogatóink: