Finn OB 2022

Utoljára 1998-ban rendeztek Finn OB-t Balatongyörökön.

Igazodva a Finn osztály hagyományaihoz, minden évben máshol rendezik meg a bajnokságukat. Egy kikötés van, minden ötödik évben Agárdon kell lennie. Mivel idén a kritikusnál is rosszabb a vízszint a Velencei tavon, ezért másik helyszín után nézett az osztály. Így jutottunk el Balatongyörökre, ahol utoljára 1998-ban rendeztünk OB-t, a Szép Balaton területére. Csodás ősfás 4 hektáros terület, mindenkinek elegendő szállás a helyszínen, és a település által a rendelkezésünkre bocsátott strand területe, ahol a hajók könnyedén mentek vízre, és jöttek ki! Közös főzés, jó hangulatú beszélgetések jellemezték a parti tevékenységünket.

Négy nap alatt sikerült 8 futamot megrendezni a Molnár Csaba vezette rendezőségnek. Az első nap két futamot sikerült rendezni, az egyiket Németh Doma, többszörös Junior Világbajnok, 2022-ben EB bronzérmes nyerte, a másikat az elnyűhetetlen veterán Huszár Géza. Mögöttük Pallay Tibor állt a képzeletbeli dobogón.

Pénteken csak egy félbeszakított futamra futotta, így az esti őzpörkölt zavartalanul el tudott készülni.

Szombatra megjött a hidegfront, és az északnyugati szélben három futamot rendeztek. Doma hozta a papírformát, 2 futamgyőzelem mellett egy második helyet Huszár Géza mögött. Pallay még mindig tartotta harmadik helyét, mögötte azonban sűrűsödött a mezőny.

A vasárnap számlájára metsző hideget, forgolódó szelet és 3 futamot jegyezhettünk fel. Huszár Gézának még volt esélye a győzelemre, de Doma már az utolsó futam előtt bebiztosította bajnoki címét. Persze elindult, és meg is nyerte az utolsó futamot. Ezen a napon is más dimenzióban vitorlázott. Huszár Géza stabil teljesítménye az ezüstéremre volt elegendő, és ezzel bezsebelte a masters korosztály győzelmét is. Ian Ainslie nagyszerűen ment az utolsó napon, ez a hajrá egészen a dobogó harmadik fokára repítette az olimpikon és America’s Cup vitorlázót. Lukáts Ákos negyedik, Székely Antal ötödik, Haidekker Elemér, a tavalyi évhez hasonlóan most is az utolsó nap csúszott le egy korai rajttal a dobogóról és végzett a hatodik helyen.

A juniorok mezőnyében abszolút győzelme mellé Németh Doma behúzta az U23 győzelmet is, így Litkey Farkas és Berecz Zsombor után ő a harmadik vitorlázó, akinek juniorként sikerült felnőtt győzelmet is szereznie. Az ezüstöt Szűcs Ábel nyakába akasztották, aki főleg az első futamokban ment jól. Az utolsó futamban egy felborult hajóból elúszó kormányért ment el, és vitte vissza a felborult hajóra, feladva futamát. Fair Play díjas cselekedet. Ezek a megmozdulások amúgy jellemzőek az osztályra. Bronzérmes a 16 éves Svasits Attila lett, a KYC versenyzője. Tavaly belekóstolt a tihanyi Junior VB-n az osztályba, idén már végig versenyezte a szezont saját hajójával. Negyedik lett Rácz Bence, Újvári Dénes és Sebestyén Bonifác előtt.

A masters dobogó legfelső fokára Huszár Géza állt, Ian Ainslie és Lukáts Ákos, tavalyi bajnok és Masters Európa-bajnok társaságában. Őket Székely Antal, Pallay Tibor és Berecz Botond követte.

Grand Mastersben (50-60 évesig ) Huszár, Ainslie és Lukáts Ákos, Grand Grand Mastersben (60-70 évesig ) Székely Antal, Demeczky Mihály, Sipos Péter volt az első három helyezett sorrendje. A Legendák (70év fölött) Farkas József győzelmét hozta Mészáros Gábor előtt.

A 63 induló figyelemre méltó szám a csökkenő mezőnyök láttán, és mutatja az osztály erejét. Úgy gondolom, hogy egyedülálló, hogy egy hajóosztály ennyire családként tud viselkedni a vízen és a parton is. Jövőre utazik tovább az OB, várhatóan visszatérünk a Balaton keleti medencéjébe, hogy aztán újra nyugaton kalandozhassunk!?

Versenyeredmények 

Szöveg: Pallay Tibor

Támogatóink: