Évadnyitón az X35-ös flotta

A LUNA, (HUN-3503, volt Ham-Let) már márciusban megkezdte az idei szezont. A hajó a tél folyamán lett felújítva, majd a március végi hajóavató buli után a csapat április elején és a következő több hétvégén ki is próbálta, ismerkedett vele és megkezdte az edzéseket. Nagy várakozással és lelkesedéssel vártuk az idei első ranglistaversenyt a Balatoni Évadnyitó 878 Co Nagydíjat. A csapat gerincét a Melges24-ben nemzetközi vizeken tapasztalt (2018-ban Corinthian EB dobogós) HUN-759 gárdája alkotta és fogja alkotni az idei szezon folyamán is. Ugyancsak lelkes csapat vitte az Olsent, új tulajdonosa Ott Ádám Tamás, a korábbi Kékszalag győztes gyakorlott vitorlázó, aki barátaival 2016-ban átkelt az Atlanti-óceánon.

Kedvenc tavunk, a Balaton, hozta a szeszélyes formáját. A kis megszakításokkal két hónapja fújó tökéletes szél a rajt reggelére elfogyott. Az Évadnyitón összesen hat X-35 egység állt rajthoz (többek között olyan régi nevekkel a fedélzeten, mint Ian Ainslie, Tomai Balázs, Kutassy László, Erdélyi Tamás, Katrenák Márk), és első versenyén szerepelt a tizenegy éves Dombrádi Zsófi a Pátria csapatából.

Rajt után nem sokkal az X-35-ös flotta a Kerekedi öbölhöz érve már az élbolyban vitorlázott a 2-5 csomós, néhol nagyon lyukas szélben. Bár többen túlhúzták az északi part felé a slágot, így végül az időben vízközépre visszanyitó Pátria és Luna vette elsőként az alsóörsi bóját. A Luna kihasználva a szélesebb fegyverarzenálját (code zero, és top spi) végül az egytestűek között összetettben az előkelő 7. helyen ért célba 15 órakor, szorosan együtt a NAU370-ek, a Trentassette és Code 10 alkotta szűk élmezőnnyel. X-35-ben őt követte mintegy húsz perc múlva alapvitorlázattal a Pátria, mintegy 50 perccel később a Tihanynál befutatott rövidített pályán az Admiral X. Fél 4 után végre néhány felhőből „bekapcsolták” a szelet, így az Évadnyitó mintegy 170 induló egységének nagy része be tudott futni a limitidő előtt.

 

Azt hiszem minden versenyvitorlázó nevében mondhatom, hogy hosszúra nyúlt ez a fránya „COVID” ősz-tél-tavasz, úgyhogy a csapatok várják az újabb megmérettetést.

 

Csoltó Ákos (Luna)

Támogatóink: