Érdi Máriáért, Vadnai Benjaminért és Vadnai Jonatánért szoríthatunk a Laser Európa-bajnokságon!

Csütörtökön már futamokat rendeznek a Laser Európa-bajnokságon, Gdanskban. A lengyelországi helyszínen Érdi Mária és a Vadnai-testvérek képviselik a magyar színeket és bár harmincnyolc nemzet vitorlázói neveztek a rangos eseményre, bízhatunk abban, hogy kiválóan szerepelnek majd a mieink. Érdi Mária már néhány hete a helyszínen készül, így a körülmények nem lesznek újak számára, ráadásul kiváló formában van és nagy tervei vannak.

Rendkívül nagy az érdeklődés a versennyel kapcsolatban, és azon sem lehet csodálkozni, hogy ilyen sok országból érkeztek versenyzők. Nem csak azért, mert nyílt a kontinensviadal, tehát Európán kívülről is indulhatnak vitorlázók, hanem mert a koronavírus járvány miatti sok halasztás és törlés után végre valós versenykörülmények között mérettethetnek meg a sportolók. A nyílt kategóriában egyébként az Open European Trophy trófeáért és helyezésekért küzdenek majd a résztvevők.

A lányoknál, a Laser Radial osztályban 36 nemzet 112 vitorlázója vesz részt a futamokon, míg a Laser Standard osztályban 135 versenyző nevezett be, 38 országból. Az olimpiai kategóriák mellett több mint harmincan (összesen 31-en) neveztek a nem-olimpiai férfi Laser Radial versenyre is, ahol szintén Európa-bajnoki címért küzdenek a vitorlázók.

Számunkra nagyon „kellemes” a kontinensviadal helyszíne, hiszen még szeptemberben itt lett Európa-bajnok Finndingi osztályban Berecz Zsombor. A Laser Európa-bajnokság kiírásában egyébként tizenkét futam megrendezése szerepel. Érdi Máriának és a Vadnai-testvéreknek naponta két futamon kell bizonyítaniuk, természetesen amennyiben ezt z időjárás lehetővé teszi majd. 

Ruják István összefoglalója az Eb-n induló magyar versenyzőkről: 

ÉRDI MÁRI

Egy remek bronzérmes Kieler Woche szereplés után érkezett Lengyelországba az EB-re. Számára különösen fontos felkészülési állomás és erőfelmérő ez a verseny, hiszen tavasszal sérülés miatt nem tudott részt venni a világbajnokságon. Az idén 22 éves Mári, eddig két felnőtt Európa-bajnokságon szerepelt és azokon 5. illetve 9. helyeken végzett. Érdi Mári ötszörös korosztályos világbajnok, egyszeres Európa-bajnok, van egy világbajnoki és két Európa-bajnoki ezüstérme, valamint egy-egy VB és EB bronzérme is. Vagyis összesen 11 korosztályos érmet szerzett világ- és Európa-bajnokságokon.

A második Olimpiájára készül (2016-ban Rióban futamot is nyerve 14. lett) és a várható olimpiai mezőnyben 3. helyen végzett a 2019-es olimpiai tesztversenyen Enosimában. A jelenlegi nemzetközi női Laser Radial élmezőny legfiatalabb és legfejlődőképesebb tagja.

   

VADNAI BENJAMIN ÉS JONATÁN

A testvérpár együtt készülve és egymást hajtva jut egyre előrébb a nemzetközi mezőnyben. Benjamin a 2019-es világbajnokságon 156 hajó között elért 20. helyével olimpiai részvételi jogot szerzett a magyar lasereseknek és erre az olimpiai helyre a testvérek el is kezdték a válogatózást. Ebben a párviadalban az idősebb testvér Benjamin jelentős, 65 pontos előnnyel vezet öccse Jonatán előtt, miután a februári világbajnokságon 23. és 36. helyeken végeztek. A jelen Európa-bajnokság nem válogató verseny köztük, így egymásra nem kell figyelniük, mindketten szabadon hajthatnak a minél jobb eredményre. A válogatózásuk majd egy további versennyel tavasszal folytatódik és zárul, de az még nem tisztázott, hogy ez melyik verseny lesz.

Benjamin 25, Jonatán 22 éves. Ketten együtt összesen 26 korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságon állhattak dobogóra, tizenkétszer az aranyért. Benji kétszeres világbajnok és egyszer győzött EB-n. Joni 6 világbajnoki és 3 EB aranyat gyűjtött.  Benjamin részt vett már a 2016-os Riói Játékokon és a 33 helyen végzett. Azóta mindketten jelentősen előreléptek a nemzetközi Laser Standard mezőnyben.

További információk: https://bit.ly/3jF4Q3q

Támogatóink: