Érdi Mári az olimpiai részvételért

Omán - kvalifikációs világbajnokság

"Nekem az a célom, hogy 2020-ban az Olimpián sikerüljön jól mennem, és megpróbálok Rióba kvótát szerezni novemberben."

Érdi Mári pénteken utazik Ománba a kvalifikációs világbajnokságra. Drukkoljunk neki!

A versenyről naponta beszámolunk majd. A futamok november 20-án kezdődnek.

Érdi Mári az ISAF World Sailing TV-ben
Érdi Mári Ománban ma, Berecz Zsombor Új-Zélandon holnap kezdi a világbajnoki futamait.

Érdi Mári az olimpiai kvalifikációra hajt, Berecz Zsombor pedig már az Olimpiára készül a világbajnoksággal. 
A női Laser Radial VB első napjának eredményei a mellékletben. A két csoportban versenyző 100 fős mezőnyben két futam után Mári a 41. helyen áll.

Máriról szóló kisfilmet tűzött műsorára az ISAF World Sailing TV. Érdemes megnézni, mert megismerhetjük a családját, a hátterét, ami sikereinek egyik, talán legfontosabb eleme.

"I need to work a lot, sail a lot. I will just keep that in focus and I think it will work..."

34. helyen az Arany csoportba

A mai, a korábbiaknál erősebb szeles futamokon Érdi Mári 25. és 27. helyeken futott be a célba, így a 100 hajós világbajnoki mezőnyben 34-ként fejezte be a selejtezőfutamokat. 

Holnaptól az Arany csoportban, a legjobb ötven hajó között folytathatja a versenyt. 

Az alapcélt magabiztosan teljesítette, bekerült az Arany csoportba, ahol megszerezheti az indulási jogot a Riói Olimpiára. A 17 éves Mári természetesen a tokiói Olimpián való jó szereplést tűzte ki célul, de tehetsége és rengeteg elvégzett munkája révén akár már Rióba is eljuthat. 

Ezt elérni nem könnyű feladat ezen a világbajnokságon, ahol a tavaly indulási jogot szerzett 19 nemzet mellett most csak 4 újabb érdemelheti ki az olimpiai részvételt. Az Arany csoportba 14 olyan versenyző került be, aki a kvalifikációra, erre a négy helyre hajt.

Mári és Tamás a selejtezőkről

Amint az tegnapi hírünkben is olvasható Ománban a Laser Radial világbajnokságon Érdi Mári a selejtezőfutamok alapján bekerült az Arany csoportba, ahol még olimpiai kvótát szerezhet. Nehéz feladat, hiszen ezen a vébén csak 4 indulási jog nyerhető el, amire az Arany csoportban még 12 kvótát eddig nem szerzett nemzet versenyzői pályáznak a már kvalifikáltak mellett.

A Facebookon olvashatóak Érdi Mári és Eszes Tamás szavai a versenyről:

ÉrdiMári:
"Nagyon jól érzem magam, eddig az 5. a legjobb futameredményem, és végig a csoportom első felében tudtam maradni.

Az volt a célom, hogy bejussak az aranycsoportba, ami sikerült, szóval nagyon boldog vagyok, ráadásul az aranyban én vagyok az egyedüli ifjúsági versenyző. 
Holnap lesz egy pihenőnapunk, így fel tudok készülni a döntős futamokra." 

Eszes Tamás, Mári edzője:
"Reggelente nincs szél, majd dél körül lesz 10 csomó, ami később 12-14 csomóra erősödik, frissül, így a futamokat délután tudták megrendezni.
Ma egyenletes 15 csomóban kezdtünk, ami viszont megnehezíti a taktikánkat, hogy forgolódós, kiszámíthatatlan, mondhatni lyukas a szél. A pálya két oldala dominál, egy jó rajt után meg kell nyerni az oldalt, amit választottál.
Nagyon örülök, hogy Mári bent van az aranycsoportban, elérte a számára kitűzött elsődleges célt. Következő lépésként arra fogunk koncentrálni, hogy a még kvalifikációért küzdő 12 nemzet közül minél előrébb végezzen."

Rövidesen véget ér a Laser Radial VB
Tegnap és ma is 2-2 futamot vitorlázott a mezőny

Ománban a Riói Olimpiára is kvalifikációs lehetőséget jelentő női Laser Radial világbajnokságon már 10 futamon van túl a mezőny. Még egy nap hátra van, de az bizonyos, hogy Érdi Mári már nem érhet el olimpiai kvalifikációt jelentő eredményt. Mindössze 4 nemzet szerezhet indulási jogot ezen a világbajnokságon, és a 4. helyen lévő spanyol versenyző már számára elérhetetlen  ponttávolságban van. Mári tíz futam után 44. az összetett versenyben. A világbajnokság holnap ér véget.

Mindenesetre Mári 17 évesen nagyszerűen helytállt a világ legjobbjai között. A versenyen meghívásos alapon 100 versenyző indulhatott, és a selejtezőfutamokon nyújtott teljesítményével Mári magabiztosan jutott az Arany csoportba, a legjobb 50 közé. 

Itt már nagyon nehéz a legjobbak közé kerülni. Mári rengeteget vitorlázik, edz, és kiemelkedően tehetséges. A fejlődése sokkal gyorsabb az átlagnál, ezt eredményei pontosan igazolják - beleértve ezt a világbajnokságot is. De a vitorlás sportban, és különösen ezen a magas színvonalon nem lehet kettesével venni a lépcsőket. 

Érdi Mári célja deklaráltan az, hogy négy év múlva eljusson a Tokiói Olimpiára, sőt, addigra jó helyezésre is esélyes versenyző legyen. 

Mindezek mellett még mindig van esélye kijutni a Riói Olimpiára. Ahhoz a 2016-os Európa-bajnokságon kellene úgy szerepelnie, hogy a már kvalifikáltak mellett a még európaiaknak fenntartott két hely egyikét kiérdemelje. 

Érdi Mári egy remek futammal zárta világbajnokságot

14. lett az utolsó napon

A 17 éves Érdi  Mári, az olimpiai Laser Radial osztály U19-es világ- és Európa-bajnoka egy a tizenegyedik futamban vitorlázott nagyszerű 14. hellyel fejezte be az Ománban zajló olimpiai női Laser Radial osztály világbajnokságát. 

Sikerült teljesítenie az alapcélt és a világ 100 legjobb felnőtt versenyzője között bejutott az Arany csoportba. Az összetett versenyben a 42. helyen végzett igazolva tehetségét és idei fejlődését is. Nagy feladatnak bizonyult most az olimpiai kvalifikáció kivívása. Ezen a világbajnokságon a korábban indulási jogot szerzett 19 nemzet mellett most újabb négynek vol lehetősége bekerülni a Riói Olimpiára. az Arany csoportba 12 olyan nemzet vitorlázója került be, akik erre hajtottak. Mind jóval idősebbek és rutinosabbak Márinál. 

Bár az ő célja kijutni a 2020-as Tókiói Olimpiára és ott jó helyezést elérni, még mindig van egy kis esélye arra, hogy akár már Rióban olimpiai tapasztalatokat gyűjthessen. Még 2 európai nemzet számára van kiadó hely, amelyet a 2016-os Európa-bajnokságon lehet elérni.

A világbajnokság egyébként az élen is nagyon szoros vesenyt hozott. Az utolsó futam előtt élen álló belga Evi Van ecker nem tudta megtartani helyét, így az aranyérmet a dán Anne-Marie Rindom szerezte meg, megelőzve a világbajnok és olmpiai ezüstérmes holland Marit Bouwmeestert.

Arany csoport végeredmény

Támogatóink: