Berecz Zsombor előrébb lépett a harmadik napon

Az Opel Finn Gold Cup harmadik versenynapján az előrejelzésben mára ígért erősebb szél helyett a tegnapinál gyengébb délnyugatiban kellett versenyeznie az olimpiai Finn osztály világbajnoksági mezőnyének. Ennek ellenére sikerült két újabb jó futamot rendezni a szélváltozásokra kitűnően reagáló versenyrendezőségnek.

Berecz Zsombor összetettben előrébb lépett a 6. helyre, pedig kezdetben mindkét futama rosszul alakult. A napi első futam első szakaszának végén még csak 24. helyen állt, de a befutóig felküzdötte magát a 10. helyre.

A következő futamon közepes-gyengén sikerült a rajtja a 113 hajós mezőnyben. Az első pár percben egy olasz és egy ausztrál versenyző közé szorulva nem volt szabad irányválasztási lehetősége, küzdenie kellett a tiszta szeles pozícióért. Csak a 62. helyen ért oda az első pályajelhez, vagyis a világbajnoki mezőny fele előtte vitorlázott. Ám innentől tökéletesen versenyzett, és az egyre gyengülő szélben a 16. helyig jött előre egy olyan futamban, ahol ez számos menőnek nem sikerült. Az első két nap után vezető Európa-bajnok francia Jonathan Lobert például 60. lett.

Berecz a futam után elégedetten nyugtázta, hogy feltehetően a verseny egyik legnagyobb helyezés mentését tudhatja magáénak. Mostani összetett hatodik helye is kiváló, de ő ennél is komolyabb célt tűzött ki magának.

Edzője Kelemen Tamás szerint „Zsombi a második és a harmadik napi futamokon is kissé konzervatívan vitorlázott az első cirkálószakaszokon. Nem akart kockáztatni, mert a 113 hajóra méretezett hosszú rajtvonalon egy rossz oldalválasztás az összetett eredményre is végzetes hatással lehet. De úgy fest, hogy több kockázatot kell vállalni, ha a magának célul kitűzött dobogós helyet el akarja érni.”

A harmadik versenynap a legjobban a holland Nicholas Heinernek sikerült, aki az első futamban magabiztosan verte a mezőnyt, míg a másodikon a huszadik hely környékéről lépkedett előre a 3-ra a célig. Csaknem ugyanilyen jó napja volt a brit Ed Wrightnak (3., 4.) és a svéd Max Salminennek (6., 6.). Az ötödik futam után már egy kiesőt is számítanak, vagyis mindenkinek a leggyengébb futameredménye nem számít az összetett pontok közé.

Az élen a sorrend ismét gyökeresen megváltozott. Most Salminen vezet Wright és Heiner előtt. Lobert az élről a 4. helyre csúszott. A hatodik futamot nyerő legyel Piotr Kula délelőtt 68. lett, de a kieső visszasegítette őt az összetett 5. helyre, közvetlenül Berecz Zsombor elé.

A legjobb magyart az argentín Olezza, a görög Mitakisz, a horvát Vujasinovic és a két hete junior világbajnok finn Oskari Muhonen üldözi a listán.

Az eddig fújó nyugati majd délnyugati szelekben nagyon nehéz dolga van minden győzelemre törő menőnek. Az első krajc és a rajt döntő jelentőségű. De érdemes-e tervet készíteni és rátenni a tétet valamelyik oldalra, vagy inkább egy biztos rajttal középen, bízva a sebességben, megpróbállni kontrollálni a helyzetet és így felérni valahol az első tízben? A hosszú rajtvonal miatt valamit mindenképp választani kell. Ám az eddig lezajlott futamok egyes köreiben eddig hol a jobb oldal jött be, hol a bal, olykor pedig középen okosan vitorlázva lehetett felérni a bójához a legjobb helyeken. Egy futamon belül is többféle módon.

A mezőny kőkemény. A világranglista első tíz versenyzője közül csak négyen vannak benn az első tízben. Az első nap után vezető horvát Nenad Bugarin 27. az összetett sorrendben…

Túl vagyunk az Opel Finn Gold Cup felén. Vasárnapig még négy futamra, majd a legjobb tíznek egy dupla pontszámos Éremfutamra kerülhet sor, ha a balatoni szél továbbra is olyan készségesen fúj majd, mint eddig.

Ruji

FOTÓ: Cserta Gábor

Cserta Gábor fotó galériái a versenyről itt:     3. versenynap,     2. versenynap,     1. versenynap

A napi eseményekről beszámoló videó Ladányi János munkája


Az alábbi webes ill. közösségi médiafelületeken jelennek meg leghamarabb az eredmények, letölthető, szabadon közölhető médiafájlok, a versenysorozat aktuális hírei, érdekességei:

A verseny hivatalos weboldala (nevezési listával, eredménylistákkal, rendezőségi és versenybírósági közleményekkel):

www.2017finngoldcup.org

Feliratkozás a Nemzetközi Finn Osztályszövetség hírlevelére (friss információk a versenyről):

http://finnclass.org/media-finn/newsletter-a-press-release

facebook:

Nemzetközi Finn Osztályszövetség: https://facebook.com/InternationalFinnClass   napi vágott videóösszefoglalóval

Spartacus VE: https://www.facebook.com/finngoldcup/

Twitter:

https://twitter.com/Finn_Class     a futamok élő közvetítésével

https://twitter.com/sparifoldvar

Instagram:

https://www.instagram.com/finnclass


Csatolt képek: