Balatoni Vitorláshét 2015

Megkezdődött a Balatoni Vitorlás Hét és Magyar Bajnokság

A 2015. évi Balatoni Vitorlás Hét és Magyar Bajnokság első versenynapján változékony olykor befrissülő, majd legyengülő, meglehetősen foltos szelekben mindkét pályán sikeres futamok zajlottak.

Az A-pályán versenyeznek az olimpiai 470-es, Laser Standard és női Laser Radial osztályok, a B-pályán a Formula 18-as katamaránok. Meglepő módon a legtöbb egység a 470-esben nevezett a bajnokságra, de ebből a 12 hajóból most még csak 11 rajtolt. 11 Laser Standard mellett a női radiálosok 8 nevezettje közül ma csak hatan versenyeztek, míg a B-pályán a 11 nevezettből 10 katamarán vitorlázott.

A mezőnyökben viszont ott vannak az idei évben olimpiai kvótát, illetve újabb világ- és Európa-bajnoki címeket, érmeket és helyezéseket elért legjobb magyar versenyzők: Érdi Mári, Tomai Balázs, Vadnai Benjamin, Vadnai Jonatán, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor.

A felsoroltak most is magasan kiemelkednek a mezőnyökből, ami a persze azt is jelenti, hogy Laser Standarben nagy a harc az élen. Vadnai Benjamin az első két futam megnyerésével előnyre tett szert, de ez a harmadik futam után két pontra csökkent a mögötte pontazonossággal álló Tomai Balázs és Vadnai Jonatán előtt. És ott van velük, még egy ponttal hátrébb a szlovén Zanluka Zelko. 

A női Laser Radialban Érdi Mári tarol, míg a 470-esek között a Gyapjas-testvérek az első futamban ugyan harmadikok voltak, de így is 7 pontos előnnyel állnak az összetett lista élén.

Az F18-asoknál sem borult a papírforma. Váradi Szabó János és Petheő Tamás mind a négy futamon elsőként értek célba.

Hat futamon túl a Balatoni Vitorlás Hét

A pénteki viharszünet után újabb futamokkal folytatódott a Balatoni Vitorlás Hét.

A pénteki viharos erejű szél miatti kényszerszünet után ma folytatódott a Balatoni Vitorlás Hét, amely egyben több olimpiai osztály, a 470-es, a Laser Standard és a női Laser Radial mellett az F18 katamaránok 2015. évi bajnoksága is.

A mai futamokon - 3 az A-pályán, 2 a B-pályán - kiegészült a női Laser Radial mezőny is. Mindkét pályán 6-6 futamon vannak túl az osztályok, így a bajnokságok már érvényesek, és kieső is számítható.

Az élen továbbra is az esélyesek állnak. A legszorosabb küzdelmet hozó Laser Standard mezőnyben Vadnai Benjamin előnye egyértelművé vál. Mögé a második helyre öccse Jonatán jött fel, míg gyengébb napot kifogó Tomai Balázs előtt áll még a szlovén Zelko Zanluka is. 

A többi osztályban továbbra is a Gyapjas-testvérek, Érdi Mári és a Váradi Szabó - Petheő kettős áll az élen. Mári és az F18 legjobbjai hibátlan teljesítménnyel.

Olimpiai osztályok: Hat futamból végeredmény

A szombatiak után az A-pályán nem sikerült újabb futamokat rendezni Balatonfüreden. Csak a katamaránoknak lett hetedik futamuk a B-pályán

A Balatoni Vitorlás Héten, három olimpiai osztály és az F18 bajnokságon a négy napból kettőn fújt a versenyzésre alkalmas szél. Vasárnap is próbált futamokat rendezni a versenyrendezőség, de ez az olimpiai osztályoknál az A-pályán nem sikerült. A mezőny ugyan elrajtolt, de aztán a szél leállt, és a futamot lelőtték.

A B-pályán az F-18-asok teljesítettek egy futamot, így náluk hét futamos lett a bajnokság. 

Eredmények:

A pálya

B pálya

Támogatóink: