Balatonalmádiban rendezik az idei katamarán bajnokságot

A katamaránoké lesz a főszerep augusztus harmadik hétvégéjén a Balatonalmádi előtti vízterületen. Ekkor rendezi meg a Katamarán Sportegyesület – a Magyar Vitorlás Szövetséggel közösen – az ifjúsági olimpiai Nacra 15 osztály – az olimpiai foilos, azaz repülő Nacra 17 osztály kisebb, utánpótlás változata -, valamint a Flaar18 egytestű osztály bajnokságát. A Nacra 15-ösök mellett pályán lesznek a Formula 18 és az M3 Open Katamarán osztályok egységei is, amelyek flottabajnokságot futnak. A verseny házigazdája a Team Kaáli kikötője.

A 12 futamra kiírt versenyt Böröcz Bence rendezi – aki versenybíróként részt vett a 2016-os paralimpián Rio de Janeiroban és a 2020-as tokiói olimpián -, az óvási bizottságot hazai szakemberek alkotják. A versenykiírásban foglalt menetrend szerint naponta 3 futamot teljesít minden mezőny, a nyitónapon 12 órakor várható az első figyelmeztető jelzés, a következő versenynapokon pedig 10 órakor. Az utolsó versenynapon 14 óra után már nem lehetséges figyelmeztető jelzést adni. A bajnokságok 4 futam teljesítése esetén érvényesek.

A bajnokságok futamait trapéz, illetve up & down pályákon futják, a célidőket pedig 30 percben határozta meg a rendező szervezet, pörgős versenyre lehet számítani tehát.

A Nacra 15 bajnokság nemzetközi jellegét biztosítja a nevezési listán szereplő három lengyel egység, mellettük várhatóan 14 magyar hajó áll rajthoz, ezzel a Nacra 15 katamarán lesz a legnépesebb osztály. Az előzetes várakozások szerint F18 osztályban tizenkettő, Flaar 18 osztályban nyolc, az M3 osztályban pedig hat indulóra lehet számítani, összesen mintegy kilencven vitorlázóval. A verseny parti programjaként a Nereus Hotelben lesz közös vacsora, – itt magyaros menüre számíthatnak a résztvevők – illetve további apró meglepetéssel készülnek még a szervezők.

A nemzetközi szinten gyorsan terjedő, kétszemélyes Nacra 15 osztály ma már az ifjúsági vitorlás világbajnokságok egyik legnépszerűbb hajója. A 2015-ben tervezett típus nagy teljesítményű versenyzést kínál, 20 csomó feletti sebességgel. Az osztály részletes technikai adatai itt találhatóak.

A Nacra 15 osztály egyik fő bázisa a Fövenyesen működő Pöff Sport Egyesület, ahol – egyebek mellett – ilyen hajókkal vitorláznak az utánpótlás korú vitorlázók. Az osztály másik jelentős bázisa a bajnokság mostani társrendezője, a Katamarán Suli Balatonalmádiban. A hazai szövetség néhány éve alakult meg és mostanra sikerült az első nemzetközi esemény rendezési jogát megszerezni.

A szöveg és fotók forrása: Balatonalmádiban rendezik az idei katamarán bajnokságot · Katamarán Sportegyesület (katamaran.hu)

Támogatóink: