Az Optimistesek éve

Sorozatban mutatjuk be az egyes hajóosztályok 2023-as teljesítményét.

Szinte teljes az egyetértés abban, hogy az Optimist a legjobb nevelő hajóosztály. Már a kezdetektől önállóságra, felelősségteljes döntésekre nevel, az itt tanult versenytaktikai fogások a későbbiekben is hasznosíthatók. Erős szélben is biztonságosan megvitorlázható. Igazságos, hiszen gyakorlatilag minden hajó egyforma. Azaz az Optimist egy igen szigorú One Design osztály, ahol a hajó minden egyes paramétere szigorúan kötött (még a rétegterv is). Tévhitekkel ellentétben az osztályszabály nem csak magára a hajótestre vonatkozik, hanem mindenre. Még egyes kötelek hossza és átmérője is kötött, a vitorla befoglaló paramétereiről, vagy a svert és kormány vastagságáról és súlyáról nem is beszélve. A sok megkötés mellett a hajóosztály legfőbb szabálya, hogy ami nincs leírva, az nem megengedett.

Az Optimist sikerének bizonyítéka, hogy az olimpiai vitorlásversenyek résztvevői közül szinte mindenki Optimistben kezdett vitorlázni, és már ebben a hajóosztályban is értek el nemzetközi sikereket.

Idehaza 167 hajó versenyzett 2023-ban valamilyen formában, és 118 versenyző indult a ranglista versenyeken, illetve az országos bajnokságon.

Az Optimist hazai osztályszövetsége erős és aktív. Folyamatosan dolgoznak a versenyrendszer korszerűsítésén, idei javaslatuk például az, hogy a döntő (azaz arany, ezüst stb. csoportos) futamok számát növeljék a versenyeken. Ezáltal a hasonló képességű gyerekek többet vitorláznának egymással szemben. Ez a megoldás a legjobbak, de a kezdők számára is előnyös lenne. Elképzelhető a megvalósítás úgy is, hogy végig egy (nagy) csoportban versenyeznek a hajók, de úgy is, hogy az addigi eredmények alapján már az adott verseny kezdetére elkészülne a csoportok beosztása.

További cél a bírói csapat képzése és ezáltal a vízi kétséges események még világosabb megítéltetése.

Növelni szeretnék a bajnokság kísérő eseményeinek a rangját és ezáltal emelni az egész esemény presztízsét.

A klubok közül 3-4 klub tervez aktívabb téli programot, ami körülbelül 20-25 gyereket érint.

Az őszi versenyek: Halloween Cup – Portoroz, Halloween Cup – Torbole, Mikulás kupa – Pula.

Téli edzőtáborral kapcsolatban spanyolországi tervekről hallunk egy-két klub esetében.

A 2024-es válogató sorozatot úgy állították össze, hogy már az is egy felkészülési program legyen az aktív versenyzők számára: Trofeo Euromarina – Torrevieja, Palamos Trophy, Youth Centenary Regatta – Riva del Garda, Easter Regatta – Portoroz, Raiffeisen Ifjúsági Kupa - Balatonföldvár.

Természetesen a sikeres válogatósorozat teljesítéséhez nem kötelező az összes versenyen részt venni. De az élmezőny részéről, már korábban is biztos volt a részvétel ezeken a versenyeken, amelyek közül van olyan, ami EB, illetve VB erősségű verseny.

A téli fizikai felkészülést is támogatja az osztályszövetség, amelyhez a ranglista első 20 helyezettjének fizikai felmérést szervez november hónapban. Ezek alapján egyéni felkészülési programot állítanak össze a gyerekeknek és ennek sikeres teljesítését március folyamán visszamérik egy újabb felmérés során.

A Magyar Optimist Alapítvány (www.optimistalapitvany.hu) támogatásával az idei évben elkezdődött a Metasail nyomkövető rendszer használata a ranglista versenyeken és a magyar bajnokságon.

A nyomkövetés lehetővé teszi, hogy a szülők/szurkolók is aktív részesei lehessenek a versenyeknek. Ez a fejlesztés több szempontból nagyon fontos. Egyrészt a futamok utólag visszanézhetők, az elméleti felkészülésnek fontos eleme lehet egy-egy verseny elemzése, a helyszín, a szélviszonyok felidézésével együtt. Másrészt bebizonyosodott: nem lehet sikeres Optimist versenyző egy gyerek a családja, a szülei támogatása nélkül. A szülők számára pedig nagyon fontos, hogy akár otthonról, vagy az irodából is rá tudjanak pillantani a monitorra, hogy zajlik a futam, hogy áll a gyermek…

Az osztályszövetség fontosnak tartja az edzők képzését is. Ezért az idei évben, szintén az alapítvány támogatásával, Hodács Attila vezetésével edzői clinicet tartott a BS Fűzfő telepén. Komoly versenyprogramot teljesítettek idén az optimistesek. A Nádas kupa sorozat, a ranglistaversenyek és a bajnokság mellett, megrendezték a csapatbajnokságot is, ezen felül két osztályszövetségi edzőtábort is tartottak. A kisebbeknek rendezett Nádas edzőtábornak az Orfűi Vitorlás Egyesület adott otthont, míg a ranglista edzőtáboron résztvevőket a Balatonalmádiban található Katamarán Suli látta vendégül.

A versenyek eredményei a jól szerkesztett hajóosztály-honlapon megtalálhatók, itt: https://optimist.hu/versenyek/2023/

Az idei Optimist országos bajnokságot a Balatoni Yacht Club rendezte Alsóőrsön. 117 hajó indult, a rendezés – a bonyolult szélviszonyok ellenére – kifogástalan volt.

Az ifjúsági Optimist bajnok Márton András (BYC) lett, a bajnoki dobogó második fokára Török Csanád Álmos (BYC) állhatott fel, a bronzérmet Dávoti Tamara (BYC) nyerte.

A serdülő bajnok Vágó Mátyás (Spartacus), az ezüstérmes Gereben Barnabás (Spartacus), a bronzérmes Szegedi Hunor Dávid (Spartacus) lett.

Leány kategóriában a bajnoki aranyat Dávoti Tamara (BYC) nyerte, az ezüstérmet Verebély Nadin Zsófia (Spartacus), a bronzérmet Németh Abigél (Balatoni YC) vihette haza.

A 2023-as év legszebb nemzetközi eredményét Bite Pál Előd (Balatoni YC) érte el, aki a Costa Braván, az Optimist világbajnokságon 248 induló közül a 17. helyen végzett. A siker nem volt előzmény nélküli, hiszen a világbajnokság helyszínén rendezett előversenyen 197 induló közül 15. lett.

Köszönet Márton Péternek, a Magyar Optimist Osztályszövetség elnökének az információkért.

visyla

Támogatóink: