Arany-csoportban a 470-es Európa-bajnokságon!

A Földközi-temgeren Palma de Mallorcán sokéves kihagyás után képviseli újra a 470-esek világában az Európa-bajnokságon a magyar vitorlás sportot Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor, a Spartacus VE versernyzői. Ráadásul ezt kitűnően teszik, hisze kilenc futam után a 69 hajós mezőnyben az Arany-csoportban vannak és a 29. helyen állnak.

Futameredményeik: 9., 26., 4., 18., 19., és 5. DPI, (34.), 31.
A verseny honlapja: http://2016europeans.470.org/en/

A verseny teljes mezőnnyel lebonyolított futamai ma zárulnak, és holnap lesznek az Éremfutamok.

A tavalyi junior világbajnokságon 5. helyével feltűnt tehetséges magyar páros – nem kis mértékben az MVSz támogatásának köszönhetően – idén már aktívabban léphetett ki a nemzetközi porondra. Kevés rutinjuk ellenére nagyszerűen helytálltak a Princesa Sofia versenyen Palma de Mallorcán, és most az Európa-bajnokságon is.

Mindezt egy Magyarországon csaknem kihalt hajóosztályban teszik, nagyban segítve, hogy a 470-esezés új erőre kapjon a hazai tavakon. A magyar 470-es versenyeken az elmúlt években az indulószám talán soha nem érte el a tízet, és a Gyapjas-testvérek úgy értek el figyelemre méltóan jó szintre a nemzetközi mezőnyben, hogy a sovány hazai konkurrencia mellett – szponzor, erős támogató hiányában –  nem jártak nemzetközi versenyekre és edzőtáborokba sem.

A tehetségük hát bizonyított, bizonyosan érdemes őket támogatni!

Néhány évtizeddel korábban – a hetvenes-évek közepétől – rendre volt az európai élvonalba tartozó magyar 470-es párosunk, hiszen a francia eredetű hajóosztály hazai elterjesztése már a kezdetek kezdetén megindult, amint olimpiai versenyszám lett. Nem csak egy-egy csapat importált néhány hajót, de Fináczy György versenyzői segítségével még a hazai hajógyártás is elkezdődött akkoriban, így a huszadik század utolsó két évtizedében nagy és erős mezőnyök versenyeztek a Balatonon és a Velecei-tavon.

A nyolcszoros magyar bajnok Fundák György – Zalai Gábor páros az európai élvonalba tartozott éveken át, ahogy a Nyári-testvérek, Gyula és Zsolt is az ezredfordulón. Olimpiai szerepléseikben balszerencsések voltak, de az egyéb nagy versenyeken gyakran értek el komoly eredményeket és akad olyan év, amikor a világranglistán is felértek az első tíz közé.

Az őket követők és női párosaink sem szerepeltek jól olimpiai fellépéseik során, de az akkori felkészülési támogatási rendszer – párosulva a magyar vitorlás sportnak a politikai és gazdasági változások miatti kényszerű átalakulásával –  nem is tette lehetővé komoly nemzetközi eredmények elérését.

A 470-es osztály jelenleg  szinte a semmiből indult újra fejlődésnek a magyar tavakon, és ebben főszereplők a Gyapjas-testvérek, akik méltó módon viszik vissza a nemzetközi versenyekre a HUN feliratot.

Támogatóink: