76 hajó, 322 vitorlázója vett részt a 40. Horváth Boldizsár Emlékversenyen

Négy nappal az 56. Kékszalag előtt az utolsó felkészülési lehetőséget jelentette a Balatonfüredi Yacht Club által rendezett Horváth Boldizsár Emlékverseny, amely egyben az idei Yardstick Trophy és a BYC Szombati Regatták harmadik versenye volt. 

A meteorológiai előrejelzés 10–12 csomós északi-északnyugati szelet ígért. A tízórás rajtra meg is élénkült a szél, 5–6 csomóval fújt, délről… Legalábbis egy ideig, mert a Tihany–Hajógyári-öböl szakaszon már alig-alig volt légmozgás. Annyi azért megmaradt, sőt, kissé frissült is a szél, így nem kellett pályát rövidíteni, három hajó kivételével mindenki, azaz 73 hajó teljesítette a távot. 

A rajtból az északi oldalt választók jöttek el jobban. A katamaránok hamar elléptek a mezőnytől, őket eleinte a Principessa, az Avatar II és a Trentasette követte. A Paloznak előtt az utóbbi két hajó között kialakuló párosverseny végig kitartott. Az első bójánál majd a tihanyi pályajelnél is a Trentasette minimális előnnyel vezetett, de a hajógyári szakaszon az Avatar kikerülte és végzett az élen a hagyományos egytestű hajók között. 

Abszolútban a MLS Raiffeisen Fifty-Fifty katamarán, új rekorddal (40 perc, 47 másodperc) győzött a második Sailing Team RSM Hungary és a harmadik Nanushka előtt. 

Még egy izgalmas meccsnek lehettünk tanúi, ez a Flaar 18-asok között zajlott. Végig egymással foglalkozva, minimális különbséggel versenyeztek, végül a ButterFlaar kicsit meglépett és három perces előnnyel ért célba. Az osztály következő négy hajója viszont kevesebb, mint három percen belül befutott. 

A csoportokon belül elsősorban az egy osztályba tartozó hajók vetélkedése jelentett valódi küzdelmet. Gratulálunk minden résztvevőnek! 

Józsa Márton (MLS Raiffeisen Fity-Fifty): – Felkészülési versenynek szántuk a Horváth Boldizsár regattát a Kékszalag előtt. Ennek maradéktalanul meg is felelt, szép időben jót vitorláztunk. 

Varga Lajos (Avatar II): – Jó volt, végig izgalmas versenyt vívtunk a Trenasettével. A BYC-es fiatalokból álló csapat kiválóan teljesített, a kétszeres olimpikon Hajdu Balázs pedig hibátlan hajóvezetéssel segítette a győzelmünket. A srácoknak pedig élményt jelentett egy vitorlásikonnal egy hajóban versenyezni. 

Lacsny Gergő (Trentasette): – Sokáig vezettünk, de Tihany után az Avatar II gyorsabb volt. Az utolsó szakaszon sikerült ugyan csökkenteni a hátrányunkat, de a befutóig sajnos már nem értük őket utol. 

A regatta nevezési ajándékait a 18 év feletti versenyzőknek a Lázár Pince biztosította, a 18 év alattiaknak pedig a Balatonfüredi Yacht Club. 

Az értékes pódium ajándékokat a Tigris Reggeliző és Étterem, a Fehérvári Optika, a Galco Yachting Ropes, az EQ Love Hungary és a SunBoost Hungary ajánlotta fel. 

A díjkiosztóra a Balatonfüredi Yacht Club kikötőjében került sorra, ezt követően a Lázár Pince borkóstolójára várta a füredi borász a versenyzőket. A versenyzők beszerezhették a Galco Yachting Ropesnál a hiányzó köteleket és a EQ Love Hungarynél a szuper menő színes naptejeket a tókerülőre és a teljes szezonra. 

Köszönjük, hogy ennyien részt vettetek a tókerülő előtti utolsó megmérettetésen, gratulálunk mindenkinek! Jó szelet kívánunk csütörtökön, találkozunk október 19-én a Batthyány-Strattmann Ödön Emlékversenyen! 

Eredmények, abszolút:  

[LINK: https://www.sailwave.com/results/sailingbyc/horvath_boldizsar_2024_overall.htm ] 

Eredmények, csoportok  

[LINK: https://www.sailwave.com/results/sailingbyc/horvath_boldizsar_2024_by-fleets.htm ] 

Támogatóink: