47. Trofeo S.A.R. Princesa Sofia Palma de Mallorca

Húsvét hétfőn kezdődnek a futamok. 11 magyar vitorlázónak drukkolhatunk a versenyen.

Ma kezdődnek a 47. Trofeo S.A.R. Princesa Sofia vitorlás verseny eseményei Palma de Mallorcán (a futamok hétfőn). A hagyományos regattán az összes olimpiai osztály és a paralimpiai egyszemélyes kategória (2.4mR) versenyzői vitorláznak, valamint Dragon verseny is lesz.

A Princesa Sofián különösen az Olimpia évében a világ legjobbjai szinte mind részt vesznek, sok már kvótát szerzett nemzet választja olimpiai válogatónak. Így mondhatni világbajnoki erősségű mezőnyök gyűlnek össze. 68 nemzet színeiben több mint 800 hajó versenyez a következő héten Palma de Mallorca vízein. Több hajó és hárommal több nemzet vesz részt, mint négy évvel ezelőtt a Londoni Olimpiát megelőzően. A rendezőség nyolc pályán bonyolítja a futamokat, amelyekről élő közvetítés lesz a verseny honlapján.

A futamok március 28-án, hétfőn kezdődnek. A selejtező, majd a döntő futamok után április 2-án szombaton lesznek a végső helyezéseket eldöntő Éremfutamok. 

Több osztályban is érdekeltek a magyarok. A legtöbb érdekességet ezúttal számunkra a női és a férfi Laser osztályok versenyei jelenthetik majd, de van még bőven kire figyelni, kinek szurkolni Finnben, 470-esben, az RS:X szörfosztályokban, sőt a Nacra 17-ben is.

Női Laser Radiálban a négyszeres korosztályos világbajnok Érdi Mári a még megszerezhető két európai olimpiai kvóta egyikének elérésére hajt. Folyamatosan és dinamikusan fejlődik a felnőtt mezőnyben is, van esélye arra, hogy elcsípje a riói indulási jogot. 
Március elején a Laser Európa-bajnokságon nagyszerű vitorlázással 21. lett a 97 hajós mezőnyben, és - tizennyolcadik születésnapja után nem sokkal - 18. az európaiak között. Az olimpiai kvóta megszerzéséhez még ennél is egy kicsit jobban kell teljesítenie. Képes rá!  Eddig 14 európai nemzet szerzett részvételi jogot: BLR, BEL, CRO, CZE, DEN, FIN, FRA, GBR, IRL, ITA, LIT, NED, NOR, SWE.
Mári az életkoránál fogva elsősorban a 2020-as Olimpián lehet majd éremesélyes, de az elmúlt három évben mutatott fejlődése, és befektetett rengeteg munkája után már most is megérdemelné az olimpiai részvétel élményét, ami csak lendíthet  a pályafutásán.

A férfi Laser Standard osztályban ez a verseny a magyarok harmadik olimpiai válogatója. A 2015-ben megszerzett kvóta ad lehetőseget arra, hogy Tomai Balázs, Vadnai Benjamin vagy Vadnai Jonatán rajthoz álljon a Riói Olimpián. A Miami Világkupa és a Las Palmasban rendezett Laser EB után hármójuk közül Vadnai Benjamin vezet a válogatón öccse előtt, míg a tavaly olimpiai kvótát elért Tomai jelenleg a harmadik. A válogató négy versenyből áll, a sorozat.utolsó állomása a Laser világbajnokság lesz Mexikóban.

470 osztályban indul Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor. Ők 2015.-ben junior világbajnoki 5. hellyel hívták fel magukra a figyelmet. Matematikai esélyük nekik is van a kvótaszerzésre, de ők komoly szponzor hiányában csak nagyon kevés nemzetközi versenyen és edzőtáboron tudtak részt venni. Ha szintet futnak, az óriási meglepetés lesz, vagyis a papírforma nem mellettük szól, ráadásul  már csak egyetlen egy kiadó hely van. Fiatalok, a jövő emberei lehetnek - ha akad melléjük megfelelő támogató erő! 

A női szörfben Cholnoky Sára próbál olimpiai szintet elérni. Idei eredményei alapján a kvótaszerzése nagy siker lenne! Az európai szörfös hölgyek egyetlen még kiadó helyért versenyeznek.

A férfi szörfösök között rajthoz áll Nickl András és Sánta Bence is. Gádorfalvi Áron, aki az olimpiai szint teljesítése után immár a hatodik (!) olimpiai részvételére készül, nem lesz ott ezen a versenyen.

Finn osztályban indul Berecz Zsombor, aki 2014-ben második magyar sportolóként szerzett olimpiai indulási jogot, és rengeteg jó eredményt ért már el. Bő két hete március 12-én ezüstérmes lett az Európa-bajnokságon Valenciában! Neki ez a verseny edzés, innen utazik majd az olaszországi Gaetába a világbajnokságra, ahol igyekszik még egyszer odacsapni az ellenfeleknek az Olimpia előtt!

Lesz még magyar induló, mégpedig a vegyespáros katamarán Nacra 17 osztályban, ám Virág Flóra versenyzőtársa Andrea Martinelli olasz, így ő nem szerezhet olimpiai részvételi jogot.

A verseny honlapja: http://www.trofeoprincesasofia.org/en/default/races/race

Támogatóink: