29er VB, El Balis: A Kis-Szölgyémi, Juhász páros U17 világbajnok!

Fehér Boróka és Fehér Szonja U17 lány világbajnoki bronzérmes. A Kereked VK párosainak történelmi sikere.

Nehéz volt a döntés, mi kerüljön a főcímbe: Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel abszolút világbajnoki 10. helye ugyancsak páratlan eredmény a 26 nemzet 245 hajóját számláló mezőnyben. A másik aranycsoportos egységünk, a Tóth Attila - Borda Levente páros (Spartacus) abszolútban 26. lett. Nyolc selejtező és nyolc döntő futam alapján hirdettek végeredményt.

Az ezüst csoportban Juhász Mili és Lacza Boró abszolútban 52., Fehér Boróka és Fehér Szonja 61. lettek, mindketten tehát a mezőny első harmadában végeztek. Ráadásul a fiatal, első idényben szkiffező Fehér-Fehér páros U17 lány világbajnoki bronzérmet is nyert!

Versenyzőink a Nemzetek kupájában, azaz az Ovington Nations Cup küzdelmeiben a 4. helyen végeztek. Ebbe a versenybe nemzetenként három hajó pontszáma számít bele: a legjobb fiú és a legjobb lány párosé, valamint a harmadik legjobbé, a két már említetten kívül. Feltétel továbbá, hogy a három hajónak az arany vagy az ezüst csoportban kell végeznie. Ezt a díjat tehát Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel, Juhász Mili és Lacza Boró valamint Tóth Attila és Borda Levente remek teljesítménye érte el Magyarország számára. 

Maradt izgalom az augusztus hatodikai, szombati zárónapra is, a világbajnoki helyezések sorsa gyakorlatilag az utolsó futamban dőlt el, az aranyérmes argentin Videla - Funes de Rioja kettős végül csak egyetlen ponttal előzte meg az ezüstérmes olasz Demurtas-Santi párost, a bronzérem a francia Revil - Devaux párosnak jutott. A katalóniai El Balis partjainál minden nap menetrendszerűen megjött a 215 fokról fújó termikus szél, az összes kiírt futamot sikerült megrendezni.

Fehér Boróka és Fehér Szonja korosztályos lány világbajnoki bronzérme is jól jelzi azt a több éves, szisztematikus munkát, ami Csopakon folyik, egészen az optimistes évektől épül fel a rendszer. A két világbajnoki helyezett csapat edzőjét, Dénes "Déni" Gábort El Balisban hívtam fel telefonon:

"Februárban már jártunk itt, Európa-kupa fordulón, kiismertük a széljárást. A döntő futamok alatt ez a jellegzetes szél átlagosan csak 8 csomóval fújt, ez számunkra nagyon előnyös volt, Somáék 15 évesek, egy éve vitorláznak szkiffben, és a testsúlyuk még elmarad az ebben a hajóosztályban optimális erős szeles súlytól. Ebben a szélben nagyon jó volt a sebességük, szépen, okosan vitorláztak. Hét éve vagyok mindkét fiú edzője, Optimistben kezdtük a közös munkát, és azért is váltottam hajóosztályt, mert szeretném őket továbbra is segíteni. Ideálisan kiegészítik egymást a hajóban. Soma optimistesként is rengeteg versenyen járt, korához képest nagy tapasztalattal rendelkezik. Fejben nagyon erős, higgadt, és ha rosszabbul mennek a dolgok, nagyon hamar fel tud állni, ugyanolyan koncentráltan küzd tovább. Samu ugyancsak erős optimistes volt, az ő erőssége a hajóban a koordináció, a kötélmunkák, szeret bütykölni, amellett jól lát a pályán, kiváló versenyzőtárs. Jó velük együtt dolgozni, és azt is jó látni, hogy évek óta milyen jó barátok, ez is a siker egyik titka."

Népes magyar csapat, összesen tizenegy 29er szkiff vett részt a világbajnokságon, öt hajó a Spartacusból, 6 egység a Kerekedből indult. A fiatalabbak számára elsősorban a tanulás volt a cél, hiszen a nagy mezőnyben való rajtolást, az ilyen mezőnytaktikát, a tömeges bójavételeket csak ilyen kiélezett körülmények között lehet megtanulni.

A Kis-Szölgyémi Soma - Juhász Sámuel páros U17 világbajnoki címe fantasztikus, jövőbe mutató eredmény, gratulálunk!

Teljes eredménylistahttps://filedn.com/lp10qwAOmmwFb3gmBWF0wyf/29erW/29erWorld2022.htm 

Kép: Laura Carrau

visyla

Támogatóink: