27. Ora Cup, Garda tó: Héder Benedek Barna ötödik lett

20 nemzet 385 junior Optimist vitorlázója vett részt a versenyen. 

Az arany csoportnak hat selejtező és három döntő futam alapján hirdettek végeredményt, az ezüst, bronz és smaragd csoportnak csak két döntő futamra jutott elegendő szél és idő. Népes magyar küldöttség, összesen 29 hajó utazott Olaszországba, a csapat egy része a három napos, augusztus 7-én végetért verseny előtt öt napot edzőtáborozott is, kiváló körülmények között. Az edzőtábor alatt végig fújt az ora, ez a jellegzetes Garda-tavi szél, amely a regatta névadója is. Déli irányú, termikus, erős szélről van szó, ahogyan a tó északi részét szegélyező sziklák felmelegszenek, felszáll felettük a levegő, és az összeszűkülő, hegyekkel körülvett tó, mint egy szélcsatorna felszívja a délen lévő síkság felől a levegő utánpótlást. Dél körül jön meg ez a szél, fokozatosan erősödik, és a napnyugtával elül. Nem kedvez neki a felhős idő, de a túl nagy meleg sem, ilyenkor ugyanis lecsökken a nappali és az éjszakai hőmérséklet közti különbség, legyengül a termikus hatás. Talán emiatt, a verseny alatt egyszer volt klasszikus ora, fújt élénk északi is, és az utolsó nap északias, kavart szél, esőfelhő nehezítette a versenyzők dolgát.

A magyarok közül négyen kerültek az arany csoportba, Héder Benedek Barna (Spartacus) ötödik lett, Zarándy Martin (Spartacus) 13., Nagy Patrik (BS Fűzfő) 92., Márton András (BYC) 96.

Az arany csoport részletes eredménylistája

Három magyar hajó az ezüst, kilenc a bronz, tizenkettő a smaragd csoportban végzett. A 10 év alattiak kategóriájában, a Cadetti csoportban egy indulónk volt, Gereben Barnabás (Spartacus). A mezőnye első felében zárt, 32. lett.

Az ezüst, bronz és smaragd csoport részletes eredménylistája

"Végig fújt a szél, igaz, sokszor nem a megszokott, nem lehetett az ismert kottát követni. Az arany csoportnak az összes kiírt futamot sikerült megrendezni, a többieknek is csak egy maradt el a végén. Héder Bendzsi az első futamban futott csak gyengébben, ez a szerencsén is múlt. Aztán hozta a remek átlagokat, a négyen belüli helyeket, utána becsúszott egy fekete zászlós rajt utáni kizárás, ez lett az ejtője, a vége pedig megint egy eléggé lutris futam lett a megkavarodott időjárási körülmények között. Ez az ötödik hely nagyon jó eredmény ebben a nagy, majdnem négyszáz hajós mezőnyben, a többi arany csoportos, Zarándy Martin, Nagy Patrik és Márton András is dicséretet érdemel." - mondta Gyapjas Zsombor edző.

visyla

Támogatóink: