2014: Nemzetközi eredmények

Szezonértékelés részletesebben – 1. rész

Dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke december 3-án megjelent évértékelőjében az elmondottak részletesebb, tematikus kifejtését ígérte, amelyet az itt következő cikkel kezdünk.

A sorozatban szó lesz az MVSz pénzügyi helyzetének alakulásáról, a szervezeti fejlesztésekről, köztük a nagyhajós osztálypolitikáról, a tagnyilvántartás rendszerének átalakításáról, a ranglista és minősítésszámítások korszerűsítéséről, a technikai bizottság bővítéséről, a rendszerek átláthatóbbá tételéről, a programok hatékonyabb szervezéséről. Részletesen bemutatjuk a vitorlás életünket befolyásoló keretprogramok fejlesztését, az edzőképzés és oktatás nemzetközi trendekhez illeszkedő változásait, és a szövetségi kapitányi státusz helyett létrehozott versenysport menedzseri tevékenység részleteit, eredményeit.

A partnerség és szponzoráció jegyében megújított, és valós tartalommal megtöltött együtttműködési megállapodások sorát, sportdiplomáciai tevékenységünk és a vitorlás sport népszerűsítése érdekében történt lépéseket. Természetesen minden témakörbe beleszőve a 2015-ös terveket, elképzeléseket is.

A sorozatot a legörömtelibb témával, a magyar versenyzők nemzetközi szereplésével kezdjük.

Sportolói szerződések

Bár versenyzőink nemzetközi eredményességben a Magyar Vitorlás Szövetség szerepe csak közvetett, ám ez a közvetett szerepünk talán még soha nem volt ennyire közvetlen, hiszen öt szerződéses sportolónk felkészülési és versenyprogramjának 50-30 százalékát állta az MVSz, összesen 25 millió forintnyi támogatás kifizetésével!

Berecz Zsombor, Érdi Mária, a Vadnai-testvérek és Tomai Balázs felkészülésének és versenyzésének finanszírozásában jelentős része van az MVSz-szel kötött szerződésükben részletesen megállapodott kifizetéseknek.

Folytatódó magyar vitorlás sikerek 2014-ben

2013-ban a magyar vitorlázók utánpótlás és felnőtt korosztályokban az olimpiai, és nem-olimpiai számokban illetve a mozgárkorlátozott versenyeken kiugróan eredményes évet produkáltak. Kevesen gondolták, hogy 2014-ben ezek a sikerek túlszárnyalhatók. Pedig ez történt.

2014-ban a magyar sport első világbajnoki aranyát szerezte Vadnai Benjamin, amikor január 3-án győzött az Ománban megrendezett ifjúsági világbajnokságon Laser Radial hajóosztályban.

Szeptemberben az év legfontosabb vitorlás versenyén a santanderi ISAF világbajnokságon pedig Berecz Zsombor, az első adandó lehetőséget megragadva – a magyar sportolók közül másodikként – olimpiai indulási jogot szerzet

A magyar vitorlázók ezévben összesen 5 világbajnoki arannyal örvendeztettek meg minket. Ebből 4 született utánpótlás korosztályos versenyeken Érdi Mária, Vadnai Benjamin, illetve Vadnai Jonatán által, míg a felnőttek között Majthényi Szabolcs és Domokos András pályafutásuk tizedik világbajnoki aranyát szerezték Repülő Hollandi osztályban.

Emellett 1 világbajnoki ezüst, és 1 bronz, 2 Európa-bajnoki ezüst és 3 bronzérem alkotja a dicsőséges éremgyűjteményt, amit Érdi Márinak és Vadnai Jonatánnak, illetve Gereben Mártonnak és Péternek köszönhetünk.

Az Ifjúsági Olimpián Vadnai Jonatán állhatott fel a dobogóra miután bronzérmes lett.

Mindemellett még több alkalommal végeztek versenyzőink világ- és Európa-bajnokságokon pontszerző helyen.

Nagyhajós versenyzőink is egyre gyakrabban hívják fel magukra a figyelmet elismerésre méltó nemzetközi eredményekkel. Itt érdemes megemlíteni a Király Zsolt vezette Raffica csapatot, akik a híres Boden-tavi tókerülőn a Rund umon az egytestű hajók versenyét nyerték, vagy a Wild Joe Teamet, akik Józsa Márton vezetésével abszolút 4. helyen értek célba a Rolex Middle Sea Race Földközi-tengeri offshore versenyen.

Március : Ezüstérem az Andalúz Olimpiai Héten

Február 27-től március 3-ig zajlott Cádizi-Öbölben az Andalúz Olimpiai Hét, amely egyben az olimpiai osztályok spanyol bajnoksága is volt. Kitűnő szélviszonyok és szoros küzdelmek jellemezték a versenyt, amelyen szép számú magyar csapat is részt vett. A legjobb eredményt az olimpiai felkészülésben legelőrébb járó Berecz Zsombor érte el. A 27 indulót számláló Finn mezőnyben a 2. helyen végzett a győztes szlovén Vaszilij Zbogar mögött. Az utolsó napon egy futamgyőzelemmel és egy második hellyel lépett előre az ezüstérmes helyre.

Április: Szenzációval koronázott jó magyar szereplés a Világkupán

Április elején Palma de Mallorcán Világkupa versenyen Berecz Zsombor az olimpiai Finn osztáylban a 92 hajós mezőnyben a 13. helyen végzett, ami kiváló eredmény. Nemzetek sorrendjében 10. lett, vagyis úgy tűnik nagyon magabiztosan tartozik azok közé, akik nagy eséllyel olimpiai kvótát szerezhetnek majd a szeptemberi világbajnokságon.

Érdi Mária a Yacht Club Budapest 16 éves versenyzője az olimpiai Laser Radial Női osztályban 37. helyen végzett, és nyert egy futamot az Arany csoportban. Ez fantasztikusan jó eredmény! Élete első Világkupa versenyén nem csak bekerült az Arany csoportba, de a futamgyőzelemmel akár rekordot is érhetett el. Nem valószínű, hogy sokan mondhatják el magukról, hogy ilyen fiatalon, és az első versenyen ez is sikerült!

Vadnai Jonatán újra Byte világbajnok, Érdi Mári bronzérmes

Április végén a Garda-tavi Rivában zajló Byte világbajnokságon Vadnai Jonatán fölényes biztonsággal megvédte Byte világbajnoki címét.  A 21 nemzet 36 hajóját felvonultató mezőnyben 11 futamból nyolcat megnyert, kétszer volt harmadik és egyszer negyedik. Az utolsó két futamon már rajthoz sem kellett állnia.

Érdi Mári pechesen versenyzett, a hajójával műszaki gondjai akadtak, de így is bronzérmes lett káét holland lány mögött. Náluk 18 nemzet 27 versenyzője alkotta a világbajnoki mezőnyt.

 A Byte CII az Ifjúsági Olimpia hajóosztálya. Auggusztusbana  kínai Nancsingban lesz a fiúknál és a lányoknál is 19-19 nemzet versenyzői küzdenek majd az olimpiai érmekért.

Május: Bronzérem egy jól szervezett Európa-bajnokságon Balatonfüreden

Május elején 18 nemzet 62 hajója versenyzett Balatonfüreden az MKB Bank Melges 24 Európa-bajnokságon. A kitűnően szervezett és lebonyolított versenyen az Ian Ainslie által vezetett magyar bajnok hajó bronzérmes lett.

 

 

 

 

Berecz Zsombor a világ élvonalában - Eurpa-bajnoki 9. hely La Rochelle-ben

A franciaországi La Rochelle-ben az Atlanti-óceánon rendezett Finn Európa-bajnokságon Berecz Zsombor újra nagyszerű eredményt ért el. 9. lett egy olimpiai osztály olyan kontinensviadalán, ahol ott volt a világ teljes élmezőnye, és egyetlen csoportban, együtt versenyzett mind a 101 résztvevő. Tette mindezt úgy, hogy az első futamtól kezdve - amelyből feketezászlós rajtban 34 másik hajóval együtt kizárták -, mindvégig a feje felett lógott egy 102 pontos helyezés, vagyis egy irdatlanul erős mezőnyben a következő kilenc futamban már nem hibázhatott.  Képes volt erre, hiszen ezután a legrosszabb helye 23. volt, de kétszer futott be 3., egyszer 4., és egyszer 7. helyen, és még négy futamon közel járt ahhoz, hogy bejusson az első tízbe!

2013-ban 14. volt az Európa-bajnokságon és 7. a világbajnokságon. A világ élvonalába tartozik.

Csillaghajó Európa-bajnoki bronzérmesek a Gereben testvérek

Balatonföldváron május 12-én ért véget a Star osztály Európa-bajnoksága. 12 nemzet 31 csapata versenyzett gyenge szelekben, és végül mindössze négy futam alapján hirdettek végeredményt. A kitűnően versenyző testvérpár, Gereben Márton és Péter lett a harmadik helyezett a tőkesúlyos hajótípusban, amely a Londoni Játékokig volt olimpia versenyszám.

 

 

 

Érdi Mári Európa-bajnoki második a Byte EB-n

Május végén az olaszországi Loanóban rendezett a Byte CII Európa-bajnokságon Érdi Mári női Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.

Az első öt futam után Mári az élen állt a versenyben, ám a  harmadik napon egyetlen szélcsendes, erőltetett futamot rendeztek. Ekkor is gyönyörűen elsőnek rajtolt lében, ám ezután teljesen megállt a szél. A futamot folytatták, mert tíz perc múlva visszaerősödött 3 csomósra, de sajnos elfordult 40 fokot jobbra, így Mári a mezőny végére került. A célig felküzdötte magát a 12. helyre,  viszont ezzel összetettben visszacsúszott a 3. , a lányok között pedig a 2. helyre a helyi menő olasz lány mögé. 

Ezután már több futamot nem rendeztek.

Június: Tomai és Érdi Arany csoportban a Laser Európa-bajnokságon

Június közepén az Adrián Splitnél rendezett Laser Európa-bajnokságon két magyar versenyző is nagyszerűen szerepelt. Az olimpiai versenyszámokban világbajnoki erősségű, sok Európán kívüli menőt is felvonultató mezőnyökben mindketten bejutottak az élmezőnyt jelentő Arany csoportba, ahol még előrébb léptek.

Tomai Balázs Laser Standardben lett 40 nemzet 132 versenyzője közül 21. és az Európa-bajnokságon 14. Érdi Mári a női Laser Radialban végzett a 31., az Európa-bajnokságon a 26. helyen. Mindkettejük eredménye bíztató volt az őszi olimpiai kvalifikációs versenyeket tekintve. 

Vadnai Jonatán 16 évesen Laser Radial U21 Európa-bajnoki bronzérmes

Ugyancsak a Spliti Európa-bajnokságon Vadnai Jonatán a férfi Laser Radiálban az ötödik futamot megnyerve a 7. helyen fejezte be versenyt. 16 évesen nagyszerűen szerepelt a felnőtt Európa-bajnokságon, ráadásul az U21-esek között bronzérmes lett!

A Raffica csapat ismét megnyerte az egytestű hajók versenyét a Boden-tavi tókerülőn

A június 20-án rajtoló Boden-tavi tókerülőn a 64. Rund umon idén is a Raffica csapat bizonyult a leggyorsabbnak az egytestű hajókkal versenyzők között. A hajót ezúttal is Király Zsolt kormányozta. A Libera A típusú Raffica magyar csapattal korábban nyerte már abszolútban is a Rund umot, és negyedszer lett most első az egytestűek között.

 

 

 

Július: Érdi Mári újabb Európa-bajnoki érme

Dániában az Aarhus-öbölben június 28 és július 3. között megrendezett Laser Radial ifjúsági Európa-bajnokságon Érdi Mária a 3. helyen végzett az U17 korosztályban. Az U19-esekkel összesített listán pedig a 13. lett.

Ez 2014-ben már Érdi Mári harmadik világ-, vagy Európa-bajnoki érme, hiszen bronzérmes volt a Byte világbajnokságon, majd ezüstérmes a Byte Európa-bajnokságon is.

A lányoknál 18 nemzet 77 hajója versenyzett, és közülük 22-en voltak 17 éven aluliak. A mezőny erejére jellemző, hogy az Érdi Mári megelőző 12 ellenfél 11 különböző országból jött.

A tizenkét futamos, jószeles versenyen 2-2 kieső futamot számítottak. Mári a második futamból kiállni kényszerült, és két gyenge futama volt. Négy alkalommal viszont a legjobb tíz között ért célba, és ebben akadt 3. és két 4. helyezése is. U17-ben a még jobb eredményhez volt közelebb. Ha csak az egyik rosszabb futama helyett az átlagteljesítményét sikerül hoznia, Európa-bajnok is lehetett volna, míg a bronzérmét nem fenyegette komolyan senki.

A lány mezőnyben nem ő volt az egyedüli magyar. Hirschler Ludovika a 43., Hirschler Rebaka pedig a 44. helyen végzett, és 11. lett az U17-esek között.

A fiúknál 155-en versenyeztek. Scharf Máté és Bujdosó Mátyás a selejtezők után az Ezüst csoportba kerültek, ahol aztán a 33. és a 37. helyen végeztek.

6. és 7. hely az ISAF ifjúsági Világbajnokságon

Július 12-18-án rendezték az ISAF ifjúsági világbajnokságot a portugál Tavira vízein az  Atlanti-óceánon.

Kitűnően vitorlázott a világbajnokságonVirág Flóra és Gecse Balázs. Az SL 16 katamarán osztályban az utolsó futamon a 7. helyen értek célba, és így a 13 futamos versenyen a 6. helyen végeztek egy olyan hajóosztályban, ami nekik idegen, huszen alapvetően az olimpiai Nacra 17-essel vitorláznak. SL16-ban tizenhat hajó versenyzett

Vadnai Jonatán a Laser Radial fiú mezőnyben 57 hajó között a 7. helyen végzett. Az utolsó futamon akár egy 20. hellyel is előre léphetett volna az összetett 5-re, ám a rendezők által adott charterhajóból már a rajteljárás ideje alatt kiszakadt a gurtni. Joni megpróbált enélkül lépést tartani a mezőnnyel, de erre a 12-15 csomós szélben nem volt esélye. Így az összetett versenyben a 7. helyen végzett, ami még mindig kiváló eredmény. A verseny elkőtt a célja az első tízbe kerülés volt.

Jonival sikerült beszélni telefonon: "Úgy jöttem ki, hogy ha az első tízbe kerülök, az jó, ha az első ötbe, az nagyon jó. Vagyis ez a 7. teljesen jó. De, meglehetett volna az 5. hely, csak éppen eltört a gurtniveret. Kínai cucc... Jó lett volna egy kis meglepetés, de az nem jött össze. Sebaj, majd a világbajnokságon Lengyelországban odacsapok..."

420-as osztályban Gyapjas Zsombor és Ziegler Kristóf az utolsó futamon 19. helyen értek célba. Az összetett listán a 16. helyen végeztek a 32 hajós mezőnyben.Varga Zsófia és Takácsy Lilla összetettben 20. lett.

Sánta Balázs az RS:X fiú szörfösök között az utolsó napon hozott 14., 15., 16. helyekkel az összetettben a 21. pozícióban végzett.

A Nemzetek Kupája versengésben Magyarország 68 nemzet eredményeinek összesítésében a 17. helyen végzett.

Laser Standard és Radial női U21 Európa-bajnokság

Július közepén a Garda-tó szokatlanul szeszélyes széljárást produkált, még a hazai olasz menők is sokszor találták magukat a rossz oldalon.

Vadnai Benjamin az utolsó futamon a 2. helyen ért célba, és ezzel öszetettben a 17. helyen végzett a 112 fős mezőnyben.

A Laser Radial osztályban Haidekker Zita összetettben a 40. helyet szereztet. Mindkettőjüknek nagyon hasznos volt ez a verseny, sokat fejlődtek.

Majthényi Szabolcs és Domokos András tizedik világbajnoki címüket nyerték

Július 20-án ért véget Skóciában a Repülő Hollandi Világbajnokság, amelyen Majthényi Szabolcs és Domokos András fölényes magabiztossággal újra világbajnokok lettek. 

Ezzel megvan a tizedik világbajnoki címük!

A jórészt erősszeles versenyen végig domináltak a 42 hajós mezőnyben. Öt futamgyőzelemmel, egy 3. hellyel és a kiesőként nem számított 4. hellyel biztosan hódították vissza világbajnoki címet a védőként érkező holland Kramer - Geelkerken kettőstől. Bronzérmesek az olasz Vespasiani testvérek lettek. 

További magyar eredmények: Süli András és Papp Dávid a 8. helyen végzett, míg a Gáborjáni Szabó Gábor - Argay Béla páros a 14. helyen zárta a versenyt.

Augusztus: Két magyar világbajnoki cím

Augusztus 2-án Érdi Mári és Vadnai Jonatán is Laser Radial U17 világbajnokok lettek! Emellett Mári még az U19-ben is ezüstérmet szerzett a 81 hajós mezőnyben, míg Vadnai az 5. helyre jött fel a 159 versenyzőt felvonultató ifjúsági világbajnokságon!

A Laser Radial Ifjúsági Világbajnokságot a lengyelországi Dzíwnówban a Balti-tengeren rendezték. 11 változatos időjárási viszonyok között levitorlázott futam után hirdettek végeredményt. Volt gyenge és erős szél, napsütés és köd, minden ami széppé teszi a vitorlázást. Az első naptól folyamatosan javuló teljesítményt nyújtó legjobb magyar versenyzők Érdi Mária és Vadnai Jonatán az utolsó napon feltették a koronát egész heti teljesítményükre.

Korosztályukban mindketten világbajnoki pozícióban várták az utolsó napi két futamot, amelyeken aztán esélyt sem hagytak ellenfeleiknek, sőt, még a két évvel idősebbek között is előre léptek a 11 futamos versenyen.

Érdi Mári az összetettben 3. helyen csak pár ponttal vezetett a lengyel Magdalena Kwasna előtt az U17 korosztály világbajnoki címéért vívott versenyben. Az utolsó előtti futamon mindenkit legyőzve kellő előnyt szerzett, majd az utolsón a javát megőrizve érdemelte ki újabb világbajnoki címét. Mindezt olyan eredményesen tette, hogy végeredményben a két évvel idősebbek között, azaz U19 korosztályban is ezüstérmes lett!

Sőt! Futamgyőzelmével ő maradt egyetlen vetélytársnak a versenyben vezető finn  Monika MIkkolának. Az U19-es győzelemre kis matematikai esélye nyílt a 16 éves Márinak, amennyiben sikerül az első két hely valamelyikén célba érnie. Így Mikkola természetesen csak ővele foglalkozott a rájtnál és utána. A 20. és 24. helyen értek célba, de Érdi Mári így is felléphetett az U19 világbajnoki dobogó második fokára! 

Vadnai Jonatán az utolsó előtti futamban bebiztosította U17 korosztályos világbajnoki elsőségét, majd egy 3. hellyel a két évvel idősebbek között is feljebb lépett az összetett listán és U19-ben az 5. helyen végzett.

Hirschler Ludovika is jól vitorlázott, és a 39. helyen végzett. Haidekker Zita 52. lett. A fiúknál Dénes Bence 97., Scharf Máté 121., Munkácsi Tamás 139., Domokos Dávid 151. helyen végzett.

 

 

VADNAI JONATÁN BRONZÉRMES AZ IFJÚSÁGI OLIMPIÁN

Vitorlázásban Érdi Mári és Vadnai Jonatán képviselték Magyarországot. Mindketten nagyszerűen helyt álltak. (V)Érmes reményekkel érkezhettek, hiszen az ifi olimpiai Byte osztályban 2013-ban világbajnoki címekkel kvalifikálták magukat. Így akár jobb eredményeket is várhattunk, de ahhoz egy fontos apróság hiányzott: a szél. Tudtuk hogy ezen a helyszínen kevés szél várható. Na de ennyire kevés?

Az idei Garda-tavi világbajnokság is megmutatta, hogy az ellenfeleknek csak nagyon gyenge szélben van esélyük ellenük. Ugyanis Joni és Mári csak mellesleg, az ifi olimpia miatt vitorláztak Byte-ban. Folyamatosan fejlődnek és erősödnek Laserben. Itt igyekeznek fejlődni, hogy majd felnőtt olimpikonok legyenek. Az Ifjúsági Olimpián viszont az ellenfeleik zöme Byte-ban ideális módon jelentősen könnyebb testsúlyú versenyző volt. Ennek következtében a Jinnyu-tavon jellemző 3-5 csomós nagyon gyenge szélben lehetetlen feladattal szembesültek. De még ebben is képesek voltak folyamatosan javulni, kiváló versenyzői erényeket csillogtatva.

Nancsingban napról-napra fogyott a remény, hogy tisztességes szél is fog fújni, amelyben nincsenek sebességhátrányban. Az utolsó három napon vízre szállni sem volt érdemes a szélcsendben, majd végre az utolsó utánin, a tartaléknapon sikerült a rendezőknek egy döntő futamot rendezni. Ez a menet, amelyen nem csak az első tíz helyezett, hanem a teljes mezőny versenyzett, halvány lehetőséget adott Vadnai Jonatánnak és Érdi Márinak, hogy még javítsanak a pozícióikon.

Ezt mindketten megtették! A gyenge szélben hátrányos helyzetben a könnyűsúlyú ellenfelek között, három napnyi parton örlődés után, túltéve magukat a lélekölően fogyatkozó remények terhein mindketten kiválóan vitorláztak az utolsó, egyébként nem kiejthető és dupla pontszámmal számító futamon.

A fiúk között Vadnai Joni 4., majd az ezután rajtoltatott lány mezőnyben Érdi Mári a 3. (!)  helyen ért célba.

Vadnai Jonatán az itt szokásosnál minimálisan frissebb, de még mindig igen gyenge szélben nagyon okosan vitorlázott. Az utolsó futammal úgy jött fel a bronzérmet érő helyre, hogy végeredményben csak 1 ponttal maradt el a második helyezett portugál Pirestől, és 7 ponttal a bajnoki címet elérő szingapúri versenyzőtől. Igaz mögötte egy ponttal hármas holtversenyben osztoztak az utolsó futam terheit nála rosszabbul viselő ellenfelek a 4-5-6. helyeken.

Nagyon sokan gratuláltak Joni eredményének, mert a hozzá hasonló súlyú versenyzők a mezőny végén végeztek. Neki az Optimistbe és Laser 4.7-be alkalmas nagyságú ellenfelekkel kellett küzdeni a mindvégig gyenge szélben egy a Lasernél még súlyérzékenyebb hajóosztályban (kisebb, könnyebb test, nagyobb vitorlafelület).

Ugyanez igaz Érdi Márira is, akit mindezek mellett még az is súlytott, hogy a második után a hetedik futamban megkapta a másodszori bírói füttyöt pumpálásért, és ezért a szabályok szerint abból a futamból ki kellett állnia. Az ötödik-hatodik helyen vitorlázott éppen, és ha akkor az élmezőnyben célba ér, akkor egy 4-6. helynek örülhetnénk az ő esetében is!

Így viszont a 11. helyen végzett, éppen hogy pontszámban utolérve a közvetlenül előtte sorakozókat.

Milyen a sors: a díjkiosztó ünnepség előtt és alatt 13-15 csomós szél fújt!"

Szeptember: Berecz Zsombor olimpikon lesz Rióban!

Ugyanis az ISAF világbajnokságon a nemzetek sorrendjében 11. helyen végezve megszerezte az indulási jogot!

Talán minden korábbi olimpiához képest most a legnehezebb indulási jogot szerezni, hiszen mindössze 24 Finn versenyez majd Rióban. Santanderben volt az első kvalifikációs lehetőség. 12 nemzet szerezhetett indulási jogot, és Berecz Zsombor élt a lehetőséggel! Pedig a ma lehetséges legerősebb mezőny, 33 nemzet 78 versenyzője vett részt a santanderi futamokon.

Zsombi az első futam után a 25-26. helyen állt, és innen jött fel napról napra az olimpiai indulási juogot érő helyre. Tette mindezt úgy, hogy a futamok többségében kifejezetten erős szél fújt, és korábban neki – az élmezőnynél még mindig pár kilóval könnyebb testsúlya miatt – a gyenge szél volt a kedvezőbb. 2013-as kiugró világbajnoki eredményét is gyenge szélben érte el. Most viszont már húszcsomós és még erősebb szélben is nagyszerű teljesítményre volt képes.

Futameredményei: a selejtezőcsoportban 13., 17., 4., 7., és az Arany-csoportban 14., 15., (21.), 10..

Mondhatni a papírformának megfelelően kvalifikált, hiszen két éve ott van a finnes élmezőnyben, ahogy azt a legutóbbi világ- és Európa-bajnokságokon, vagy Világkupa futamokon is igazolta.

De papírforma ide vagy oda, nagy nevek maradtak ki, akik szinte biztosra vehették bejutásukat. Nem szerzett kvótát például a Londoni Olimpián 4. helyezett holland Jan Postma, vagy a 6. lengyel Pjotr Kula. Nem fért be az élmezőnybe az aktuális világbajnok, a brazil Zarif sem (igaz ő házigazdai jogon indulhat majd).

De ott lesz Rióban Berecz Zsombor, aki nem pusztán a harmadik olimpiáján vesz majd részt, de most, immár Finn osztályban a tudása alapján jó eredményt is elérhet.

A Santanderben Finn osztályban olimpiai kvalifikációt szerzett nemzetek: GBR, CRO, FRA, NZL, NOR, USA, SWE, DEN, SLO, AUS, HUN, FIN.

Laser Standarben Tomai Balázs és Vadnai Benjamin hajtott az olimpiai kvalifikációért. Osztályukban sajnos villámgyorsan, az első két versenynapon eldőlt, hogy kik szereznek riói indulási jogot.

Vadnainak ugyan volt egy nagyszerű 5. helye a harmadik futamban, de végül sajnos egyik magyar versenyző sem jutott az Arany csoportba, a legjobb 49 hajó közé, ahová a majdani házigazda brazilt nem számítva éppen 23 nemzet versenyzője került, és így a már a négy selejtezőfutammal el is dőlt a Santanderben megszerezhető olompiai részvételi helyek sorsa.

Vadnai Benjamin 73., Tomai Balázs 87. lett a 144 hajós világbajnoki mezőnyben.

Nacra 17 osztályban szépen helytállt a katamarános vegyespáros versenyzést lényegében a szezon elején elkezdő Virág Flóra és Gecse Balázs. A 61. helyen végeztek úgy, hogy orrsudaruk eltörése miatt a két utolsó futamuk kiesett.

Érdi Mári az előzetes tervekkel ellenére nem utazott el Santanderbe. Lévén 16 éves neki elsősorbana következő Olimpián való részvétel lehet a fő cél. 

A szörfösök mezőnyében indultak még magyarok. Gádorfalvi Áron 56., Nickl András 58. helyen végzett, míg a nőknél Cholnoky Sára 51. lett, távol a kvalifikációs szinttől.

De még lesz lehetőségük olimpiai induláűsi jogot szerezni 2015-ben és 2016-ban.

Európai magyar siker Melges 24 osztályban
Az FGF Sailing Team Bakóczy Róbert kormányzásával megnyerte a Melges24 European Sailing Seriest, a 2014. évi Európa Kupa sorozatot a ProAm, vagyis amatőr csapatok között.

Szeptember 21-én vasárnap zárásként még három futamot rendeztek a Melges24 Delta Lloyd Dutch Open Championshipen, amelyen 8 nemzet 21 hajója versengett. Végeredményben a Spartacus VE versenyzőiből álló FGF Sailing Team Bakóczy Robi kormányzásával a 6. helyen végzett és a tavalyi Európa-bajnok holland Ronald Veraar kormányozta csapat mögött másodikok lettek a ProAm kategóriában. Ezt a korábban Corinthiansnek nevezték, vagyis amatőrök, olyan csapatok, akiknél nincs a hajóban profi, fizetett versenyző.

A holland bajnokság egyben a Melges 24 European Sailing Series ötödik, záró versenye volt. Bakóczy Róberték kitűnően szerepelve a profik közt is 4. helyen végeztek a sorozatban, és megnyerték, vagyis Európa Kupa győztesek lettek a ProAm kategóriában!

A győztes magyar csapat: Bakóczy Róbert – Rozsnyay Domonkos – Rozsnyay Dávid – Buza Bence – Takácsy Kristóf – Takácsy Levente (Takácsy Levi ezen a versenyen nem tudott részt venni, amert éppen a Wild Joe csapatával versenyzett)

Október: Wild Joe siker a Rolex Middle Sea Race-en

Józsa Márton és csapata nagyszerűen szerepelt a Rolex Middle Sea Race-en a hatvanlábas Minimaxi, a Wild Joe-val vitorlázva!

Az ellentétek versenyén napokon át semmi szélben vergődtek a hajók, majd a végre betörő alacsonnyomású rendszer keményen levágott a mezőnyre. A legjobbak 30 csomósnál is erősebb szélben csúcssebességgel száguldottak be a máltai célba. Köztük a Wild Joe és a Fifty-Fiftyvel Kékszalag-győztes csapata. Fantasztikus teljesítménnyel a nála sokkal nagyobb és gyorsabb hajókat is legyőzve 4 nap, 1 óra, 36 perc és 48 másodperc vitorlázás után az abszolút 4. helyen futottak be az Esimit Europe 2, a Ran és a Shockwave mögött!

Az Év Vitorlázói

Idén először internetes szavazással választottuk meg a 2014-es magyar Év Vitorlázóit. A 2014-ben MVSz versenyengedélyt kiváltott vitorlázók szavazhattak a jelöltekre.

2014-ben az Év Vitorlázója Berecz Zsombor, az Év Női Vitorlázója Érdi Mária lett.

Támogatóink: