Újabb lehetőségek: lengyel - magyar együttműködés a vitorlássportban

Az együttműködés keretében a lengyel szakági szövetség két darab Yacht2020 osztályú vitorláshajó ajánlott fel, melyek a Balatonon hivatottak még szélesebb körben népszerűsíteni a sportágat, és erősíteni a lengyel-magyar kapcsolatokat a vitorlássport világában. A megállapodás ünnepélyes aláírására augusztus 20-án került sor Balatonfüreden.

A hazai és lengyel szövetség képviselői az idei év júniusában egyeztettek és döntöttek az együttműködésről, melynek célja a legjobb gyakorlatok megosztása és persze a hajózás, ezen belül a vitorlázás népszerűsítése.

A megállapodás keretében a Pomerániai Vitorlás Szövetség elnöksége felajánlott hazánknak két darab, lengyel tervezésű és építésű Yacht2020 osztályú vitorlást, melyeket a Balatonon tesztelnek majd a vitorlázók.

A magyar fél vállalta, hogy a Yacht2020 vitorlásokat képzéseken bemutatja és lehetőség szerint bevezeti a magyar piacra.

A felek továbbá megállapodtak abban is, hogy egymás versenyeit hirdetik, saját nemzetük vitorlázóit arra buzdítják, hogy vegyenek részt a baráti Szövetség által rendezett eseményeken, regattákon, valamint közös képzési, versenyzési lehetőséget teremt az MVSZ, illetve a Pomerániai Szövetség tagjai számára.

Az együttműködés ünnepélyes aláírására 2021. augusztus 20-án került sor Balatonfüreden, ahol a lengyel delegációt Boguslaw Witkowski a Pomerániai Vitorlás Szövetség elnöke, valamint Leopold Naskret alelnök mellett Andrzej Kalinowski lengyel konzul képviselte.  Az ünnepségen részt vett Bóka István Balatonfüred polgármestere, Kontrát Károly a Belügyiminisztérium államtitkára, valamint Gerendy Zoltán a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

A balatonfüredi Vitorlás tér előtti vízterületen az érdeklődők megtekinthették a napokban hazánkba érkezett Yacht2020 vitorlásokat.

A Pomerániai Vitorlás Szövetségről (Pomorski Związek Żeglarski):

A Szövetséget, mely a Lengyel Vitorlás Szövetség (Polski Zwiazek Zeglarski) rendes tagja, 1965. május 17 -én alapították, Gdynia területén található, működési területe a Pomerániai vajdaság.

A Pomerániai Vitorlás Szövetség célja, hogy összehozza a vitorlás klubokat és egyesületeket, támogassa a vitorlázás minden formáját, és képviselje a társult szervezetek és személyek érdekeit.

Támogatóink: