IDÉN IS VETERÁN AUTÓS ÉS VITORLÁS ÜNNEP A BALATONON

Az idei esztendőben a Bujtor Istvánnak emléket állító regattát megelőzően, a veterán járművek Alsóörs, Balatonfüred és Tihany után Balatonszemesre, a Bujtor István Filmfesztivál nyitónapjára látogatnak, ezzel is tisztelegve a színész-vitorlázó emléke előtt. A verseny napján pedig ismét több klasszikus faépítésű hajót csodálhatunk a Balatonkenese – Balatonalmádi – Balatonkenese – Balatonaliga – Balatonkenese útvonalon.

A Tabu Kupa ötlete a 80-as évekből, egy a Starnbergi-tavon átélt, old timer hajóknak szervezett ünnepség élményéből ered – mondta el a vitorlazzitthon.hu-nak dr. Kollár Lajos. A Magyar Vitorlás Szövetség örökös tiszteletbeli tagja, aki egyben a Tabu tulajdonosa, kifejtette: az ünnepséget akkor végtelen eleganciával rendezték meg, még a hajókon is korabeli ruhákban voltak az emberek.

"Nekünk, amikor a nyolcvanas években a vitorlázásban is az volt a sikk, hogy minél topisabb legyen az ember, rendkívül furcsa volt az az elegancia, amivel ezt a versenyt megrendezték. Az első pillanattól kezdve megfogott és eldöntöttem, hogy megpróbálom ezt Magyarországon is meghonosítani.” – fogalmazott dr. Kollár Lajos.

dr. Kollár Lajos arra is emlékeztetett: nagy eredmény, hogy hazánkban ezek a klasszikus hajók fennmaradtak és megújultak, ugyanis az 50-es években nem volt támogatott a vitorlázás. Ezeknek a klasszikus hajóknak az ázsiója a 90-es években nőtt meg ismét, amikor több hajóépítő mester megkezdte a fahajók restaurálását, és egyre szépültek a klasszikusok. Ekkor látta elérkezettnek az idejét annak, hogy megrendezze az első Tabu Kupát, amelyhez veterán autóbemutató is csatlakozott.

Beszélt arról is, hogy Bujtor István színész felesége, Bujtor Judit megkeresésére vált a Kupa a színésznek is emléket állító Bujtor István emlékversennyé.

“Bujtor István felesége Judit azzal keresett fel, hogy szeretne István emlékére – mivel élete szorosan összekötődött a vitorlázással – egy emlékversenyt. Körbe néztem a versenynaptárban és gyakorlatilag új versenyt beiktatni szinte lehetetlen volt. Akkor felajánlottam Bujtor Juditnak azt, hogy a Tabu Kupa, a már meglévő, tradicionális hajók versenye legyen egyben a Bujtor István emlékverseny is. Judit nagyon örült ennek a lehetőségnek és azóta így is fut, hogy Tabu Kupa – Bujtor István Emlékverseny.”

– fogalmazott dr. Kollár Lajos.

Azóta hagyomány, hogy megkoszorúzzák a Bujtor-szobrot Balatonfüreden. Ez idén sem lesz másképp, hiszen a Tabu Kupa prológjaként augusztus 19-én ismét veteránautós felvonulást rendeznek  melynek nyitánya egy megemlékezés a balatonfüredi Vitorlás téren.  A tavalyi évben először a karaván Balatonszemesre, a Bujtor István Filmfesztiválra is ellátogatott, és ezt a hagyományt idén is folytatják, a kulturális program nyitónapján láthatja őket a közönség a Balaton déli partján.

A Tabu Kupa rajtja szombaton 10:00-kor dördül el Balatonkenesén. A pályát, amely Balatonkenese – Balatonalmádi – Balatonkenese – Balatonaliga – Balatonkenese útvonalon halad, úgy alakították ki, hogy a parton lévő érdeklődők is megcsodálhassák a klasszikus hajók küzdelmét.

Támogatóink: