Vadnai Jonatán Európa-bajnok!

Benji öccse 14 évesen lett az U16 korosztályban Európa legjobbja.

A Fertő-tó osztrák felén Breitenbrunnban rendezték a Laser 4.7 osztály Európa-bajnokságot. A verseny augusztus 18-án, szombaton ért véget.

215 hajó versenyzett az Európa-bajnokságon, amelyen szokás szerint a 16 éven aluliak eredményét külön is értékelték. A lányok mezőnyében 117-en voltak, köztük 42 hajó U16 korosztályban.
A 14 éves Vadnai Jonatán aki idén ült át Optimistből a Laser 4.7-be a versenyen a 9. helyen végzett, a 92 hajós U16-os mezőnyben pedig Európa-bajnok lett! Az U16-osok közül csak a szingapúri Lo Ryan előzte meg. 
Jonatán bátyja, az osztály idei világbajnoka Vadnai Benjamin betegség miatt nem versenyezhetett. Benji két évvel ezelőtt nyert U16 korosztályos Európa-bajnoki címet és idén áprilisban Argentínában lett a Laser 4.7 világbajnoka.
Az Európa-bajnokság eredményei:
A magyar versenyzők helyezése:
9. Vadnai Jonatán, 31. Takács Levente, 85. Varga Dániel, 125. Veenstra Jelmer, 164. Kaltenecker Soma, 190. Tenke Martin
U16 korosztályban: 2. és Európa-bajnok: Vadnai Jonatán  43. Veenstra Jelmer, 64. Kaltenecker Soma, 79. Tenke Martin 
Lányok: 31. Virág Flóra, 64. Hirschler Rebeka, 96. Hirschler Ludovika
Lányok U 16: 18. Hirschler Rebeka

  Vadnai Joni 2012 Európa-bajnok U16

Eszes Bernadett beszámolója a versenyről:

A regatta első napjaiban rendkívüli gyenge, bizonytalan széljárás nehezítette a versenyzők és a rendezőség dolgát, így a selejtezők tervezett hat futamából három nap leforgása alatt csupán négyet sikerült teljesíteni, mely után a rendezőség arany, ezüst, bronz és smaragd csoportra osztotta a versenyzőket, hogy további hat futamon mérhessék össze tudásukat. Sajnos azonban az időjárás a döntőkre szánt futamok számát is megtépázta, s a fiatalok csupán négyet tudtak teljesíteni belőle.  

A lányok versenyében még nagyobb zűrzavart okozott a szélhiány. Számukra ugyanis se a nyitó, sem pedig a harmadik versenynapon nem sikerült érvényes futamot lebonyolítani, így a kvalifikációs szakaszt egy nappal meghosszabbította a rendezőség, melynek következtében a döntőkre szánt napok száma eggyel csökkent, s azok közül is az utolsón szélcsend uralta a vidéket, így a döntő két futamra korlátozódott.

Fiatal versenyzőink közül a 215 fős fiú mezőnyben Vadnai Jonatán és Takács Levente verekedte be magát a legjobbakat felsorakoztató 54 fős arany csoportba, míg a lányok 117 fős versenyében Virág Flóra folytathatta a döntőt a legjobbak között, aki remek kezdést követően a 12. helyről várhatta a további futamokat. A selejtezők során nem maradtunk futamgyőzelem nélkül  sem Hirschler Rebeka jóvoltából, aki csoport győztesként szelte át a célvonalat, s csupán néhány ponttal maradt le az arany csoporttól. 

A döntő futamaiban Levente és Flóra sajnos hibáztak, s mindketten visszacsúsztak a 31. helyezésig. Joni azonban egyenletes teljesítményt nyújtva, - mely a helyi instabil, forgolódó szélben nem volt egyszerű feladat – beverekedte magát a legjobb tíz közé a nemzetközi versenyben, s szerezte meg az Európa-bajnoki címet korosztályában, az U16 kategóriában.  
 
GRATULÁLUNK!!!

Támogatóink: