Melges 24 Európa-bajnokság Balatonfüreden

Már zajlanak a felmérések, vasárnap megnyitó, és hétfőn 11 órától teljes üzem lesz Balatonfüreden. Az MKB Bank Melges24 Európa-bajnokság a magyar vitorlás sport egyik legjelentősebb nemzetközi eseménye a 2014-es szezonban. A megnyitó ünnepségre 3-án, vasárnap a hajóállomás bejáratánál található Kisfaludy színpadon kerül sor. 

Ha az időjárás el nem mossa. Jelenleg esős, szeles az idő a Balatonnál, ráadásul vasárnapra és hétfőre 30 csomó feletti szelet ígérnek azelőrejelzések.

18 nemzet 62 csapata, köztük 12 magyar egység nevezett be az Európa-bajnokságra, amely egyébként a tavaly indított Melges 24 European Sailing Series versenysorozatnakis része. Vitorlás sztároknak számító menők neveivel találkozhatunk a nevezési listán (amely vasárnap válik majd hivatalossá). 

Egy hónapja kétségessé vált a részvétele, és nem is jöhetett Balatonfüredre a svájci Blue Moon csapattal az olasz Flavio Favini, az aktuális Európa-bajnok. Április elején leszakadt alatta házának erkélye, és Flavio csaknem hat meter magasból zuhant le. Az esetet szerencsésen megúszta zúzódásokkal és kisebb törésekkel, de természtesen kérdéses volt a részvétele. 

Helyettese a csapatban Matteo Ivaldi kétszeres 470 olimpikon (1996, 2000), aki a Melges 24-ben is veterán versenyzőnek számít. Mindenesetre vele már nem akkora esélyes a Blue Moon, mint Favinival lett volna.

A olasz vitorlázók ebben az osztályban rendszeresen a győzelemre esélyesek között vannak. Andrea Rachelli nyerte az EB-t megelőző hónapban viotorlázott portorozsi Európa-Kupa versenyt, míg Riccardo Simoneschi a teljes European Sailing Series sorozat győztese volt a 2013-as szezonban.

Itt lesz a svájci Michael Good, aki az európai kezdetek óta állandó tagja a Melges 24 versenyeknek. Tavaly találkozhattunk vele a Balatonon és az EB házigazda MKB Bank SE marinájában, igaz akkor nem Melges 24 versenyzőként járt itt. Michael Good a legnagyobb európai vitorlás magazin a Yacht tesztosztályának vezetőjeként a Code8 hajót tesztelte itt három másik magyar típussal együtt.

Michael Good az amatőrök csoportjába tartozik, és az osztály vonzerejét szimbolizálja a tény, hogy a mezőny csaknem fele amatőr csapat lesz. Rajthoz áll a tavalyi balatoni Európa Kupa verseny amatőr győztese (és abszolút másodikja), az osztrák Franz Urlesberger vezette hajó is.

Az előzetes rajtlista alapján ittlesz, és az Amatőrök között szerzett Európa-bajnoki címét igyekszik megvédeni a Holland Ronald Veraar, aki egyébként 2012-ben világbajnok is volt.

Nm utolsó sorban megemlítendő, hogy a verseny főrendezőjének Gerd Schmidleitnernek a fő segítője magyar részről Litkey Farkas lesz, aki tizenegyszeres Kékszalag győztes, Soling világbajnok, finnes olimpikon és sokszoros magyar bajnok számos hajóosztályban.

Ha olyan remek szél lesz az Európa-bajnokság idején, mint amilyen a Yacht teszt, vagy a tavaly tavaszi MVM Melges 24 Balaton Regatta idején fújt, akkor ezúttal is tökéletes versenyt futhat a népes mezőny. 

További aktuális információk:  

A Melges 24 Európa-bajnokság eseményei és érdekességei nyomon követhetőek lesznek  a verseny honlapján:
http://melges24europeans14.com/

valamint

a Nemzetközi Melges 24 Osztályszövetség facebook oldalain
https://www.facebook.com/World.of.Melges24https://www.facebook.com/Melges24Championships

Nemzetközi Melges 24 Osztályszövetség twitter oldalán:  https://twitter.com/Melges_24  

További infok az EB-vel kapcsolatban:

Németh Enikő, MKB Bank Vitorlás Klub,nemeth.eniko@mkb.hu

Két tipikus balatoni futam a Melges 24 EB-n.

Melges 24 Európa-bajnokság

 

Első nap – május 5.

A Melges 24 Európa-bajnokság első napján gyenge, változó irányú szelek nehezítették meg a versenyzők és a versenyrendezők dolgát. A 62 hajós mezőny végül két futamot teljesített, amelyben nagyon kevesen tudtak mindkét futamon az élmezőnyben végezni.

Akinek ez mégis sikerült, azok vezetik most az összetett listát: Matteo Balestrero olasz csapata két 2., és a Geoff Carveth kormányzásával versenyző brit egység két 3. helyet produkált. Az egyenletesen teljesítők közé tartozik a két futam után harmadik Strange Brew nevű hajó. Ők az aktuális magyar bajnokok, és a Dél-Afrikai színekben háromszoros finnes olimpikon Ian Ainslie kormányzásával egy 7. hely után futamot nyerve érték el jelenlegi harmadik pozíciójukat.

A felsoroltakon kívül már csak az osztrák Urlesberger vezette hajó tudott mindkét futamon az első tízbe kerülni.

Az esélyesek közül a Flavio Favini Európa-bajnokot helyettesítő Matteo Ivaldi vezette Blue Moon az 5., Andrea Rachelli csapata a 7., míg a tavalyi Európai ranglista éllovasa az Audi Team Riccardo Simoneschi vezetésével a 9. helyről várja a folytatást.

A magyarok közül Czégai Péterék a 20-ak, Bakóczy Robiék a 22-ek.

Az amatőr kategóriában (Corinthian) versenyzők közül az észt Tonü Toniste csapat a legjobb. Ők jelenleg a tizedikek a teljes mezőnyben. Az amatőr címvédő holland Ronald Veraar csak 38., az amatőrök között 15.

A második napon három futam megrendezését tervezi a Gerhard Schmiedtleitner vezette versenyrendezőség. Ennyi a versenykiírás értelmében vitorlázható napi maximum. Az Európa-bajnokság a tervek szerint tízfutamos verseny lesz.

Az Európa-bajnokság második versenynapján ismét két, balatoni módra ravasz, trükkös szeles futamban volt része a 62 hajónak. A versenyt megelőző esős, viharos hétvége után az ilyenkor szokásos gyenge, változó irányú szél fújt a Balatonon, de most legalább már a nap kisütött.

Reggel a versenyrendezőség parti halasztással kezdte a napot, mivel a vizen ekkor még nem fújt határozott irányból szél. Déltájt támadt fel és erősödött tízcsomóssá az a délies áramlat, amire érdemes volt megmozdítani a mezőnyt.

A második napi futamok az eddigieknél is jobban felkavarták a mezőnyt. Az összetett lista tanúsága szerint óriási a szórás az egyes hajók teljesítményében. Erre a leglátványosabb példát a Csoltó Ákos vezette magyar csapat mutatta Ponente nevű hajójával.

Az első napi futamaik, egy érvénytelen menet és egy 39. hely után most futamot nyertek, a helyszínen lévő külföldi szakírók által stílusosnak minősített szép vitorlázással.

Nehéz futam volt, markáns szélfordulókkal. A második kreuzban a szél előbb keményen balra lengett, majd vissza jobbra, folyamatosan keverve a sorokat. A hátszelet a Blue Moon kezdte az élen, ám az utolsó, befutó szakaszra 6. helyen forduló Csoltó Ákosék a jobb oldalon nagyszerűen elcsíptek egy frissülést, és mindenkit megelőzva elsőként futottak a célba.

A következő futamban a magyar hajók közül Pomutz Tamásék villantottak és hoztak egy szép 5. helyet.

Ian Ainslie-ék négy futam után – az első napi 7. és 1. után kedden 23., és 11. helyeken célba érve – a 6. helyen állnak.  

Feljebb kapaszkodott az összetettben a Bakóczy Róbert vezette FGF Sailing Team. Nem azzal, hogy sokkal jobban mentek volna, mint az első napon, de jelenleg a csaknem ugyanúgy egyenletessége jól fizet. Persze javultak is, hiszen az első napi 16. és 34. után, most 14. és 31. helyeken értek célba, amivel előrébb, a 15. helyre kerültek.

Az egyenletesen jó vitorlázás kezdi elszakítani a mezőnytől a két éllovas hajót. A Giogi (3., 4.) és a Blue Moon (2., 2.) második napi futameredményeik révén nagy előnnyel állnak az élen. Matteo Balestrero csapata vitorlázza a Giogit, a kétszeres 470-es olimpikon Matteo Ivaldi pedig gyönyörűen cáfolja az esélylatolgató cikkbe írt okoskodásomat, és kitűnően helyettesítve a sérült Flavio Favinit folyamatosan az abszolút élmezőnyben vitorlázik!

Jó napja volt az amatőrök között most már kiemelkedő esélyessé előlépett Tonu Toniste észt csapatának. Egy 13. hely után ők nyerték a napi második futamot, és ezzel az 5. helyre előre ugorva fölényesen vezet a Corinthian-listán a dán Warrer és az ukrán Gurejev előtt.

Szerdára frisseb szelet ígérnek az előrejelzések. Ha ezek igaznak bizonyulnak, akkor három futamra kerülhet sor.

Ian Ainslie csapata 3. helyen a Melges 24 EB-n.

Szerdán a verseny eddigi legerősebb szeles napján három futamot sikerült teljesítenie a Melges 24 Európa-bajnokság mezőnyének. Az első kettőn 15-19 csomós szélben száguldozhattak a pályán a Melges 24-esek, és a harmadikra is – bár vesztett az erejéből – maradt még elegendő hajtóerő.

Az első napok gyengébb és főleg forgolódó, lyukas szelei után kisssé túlpörgött a versenyzők lelkesedése, és csak az ötödik, fekete zászlóval szigorított rajt sikerült. A következő futamokon már elsőre érvnyes rajttal indult a mezőny, a néhány idejekorán induló hajót egyénileg ki lehetett szűrni.

A nap abszolút a címvédő svájci Blue Moon szájíze szerint alakult. A Flavio Favinit hibátlanul hgelyettesítő Matteo Ivaldi vezette csapat két első és egy második hellyel átvette a vezetést az összetett versenyben. Annnál is inkább, mert a hatodik futam teljesítésével életvbe lépett a legrosszabb eredmény kiejthetősége, így megszabadultak eddigi egyetlen gyengébb menetük, egy 17. hely nyűgétől.

Az eddig vezető Giogi, Matteo Balestrero csapata is jól hajtott, de mindhárom futamban hátrébb végeztek, mint az eddigi gyenge szelekben.

Örömteli volt a magyar bajnok Ian Ainslie vezette Strange Brew szereplése. Jani – ahogy a családjával évek óta Magyarországon élő háromszoros olimpikon dél-afrikai vitorlázót sokan nevezik – kitűnő vitorlázással (3., 4., 11.) felhozta csapatát az összetett 3. helyre.

A friss szélben megmutatta oroszlánkörmeit a tavalyi európai ranglista győztes Riccardo Simoneschi is, és már ott van a negyedik helyen csapatával az Audi Teammel.

Sajnos a többi magyar hajónak ma gyengébben ment, és egyikük sincs az első húszban.

Az amatőrök között továbbra is az észt Toniste csapat a legjobb.

A verseny tíz futamra van kiírva, így akár ma véget is éhet, ha a Balatonon a szerdaihoz hasonlóan jó szél fúj.

A döntés az utolsó napra maradt.

Május 8-án, csütörtökön csak egyetlen futamot sikerült teljesíteni a Melges 24 Európa-bajnokság mezőnyének. Bár reggel nagyon ígéretes időben, jó szélben mehettek vízre a hajók, az csak egy futam erejéig tartott ki. Lyukassá vált, és az irányaí is akkorákat lengett, hogy arra pályát kitúzni nem lehetett.

Az egyetlen levitorlázott futam összetettben az élen nem rendezte át a hajókat, legfeljebb a ponttávolságok csökkentek. Továbbra is vezet a Matteo Ivaldi vezete svájci Blue Moon. Őt követi a Giogi csapata, majd Ian Ainslie-ék következnek a harmadik helyen.
Pénteken a verseny utolsó napja következik. A rendezőség igyekszik megrendezni mind a két még hiányzó futamot. Ennek érdekében 10 órakor lehet az első rajt. A versenykiírás értelmében az utolsó lehetséges rajtidőpont 14 óra.

Ian Ainslie csapata bronzérmes lett az MKB Bank Melges 24 Európa-bajnokságon.

Izgalmak akadtak az utolsó napon, de az élen, a dobogón nem volt helycsere.

Ami azt is jelenti, hogy a legjobb magyar rajtszámmal futó hajó, a magyar bajnok Ian Ainslie által kormányzott Strange Brew a fedélzetén Adam Martinnal, Paul Wilcox-szal és Weöres Botonddal bronzérmes lett az Európa-bajnokságon. A kilencedik futamban egy 11. hellyel biztosították be pozíciójukat, miután alaposan elverték az őket fenyegető Simoneschi csapatot.

Az Európa-bajnoki győzelmet a svájci Blue Moon csapat szerezte meg, ahol Matteo Ivaldi hibátlanul helyettesítette a sérült kormányost, Flavio Favini-t. Így a világ- és Európa-bajnok csapat megvédte kontinensbajnoki címét. 

Az utolsó futamban hatalmasat küzdöttek, kifejezett match race-t párviadalt vívtak a rájuk egyedül veszélyes Matteo Belestrero olasz csapatával.  

Az amatőröknél a végig vezető, és a nyílt versenyben is kiváló 8. helyet elérő észt csapat a Lenny győzött Tonu Toniste kormányzásával.

Az abszolút versenyben a legjobb tisztán magyar csapatot az FGF Sailing Teamet Bakóczy Róbert kormányozta a 25. helyre. Czégai Péterék 29-ek lettek, míg Bujáky Attila csapata 30. Ők egyébként az amatőrök 35 hajós mezőnyében a 13. helyen végeztek.

Az MKB Bank SE a résztvevők egyöntetű véleménye szerint nagyszerű Európa-bajnokságot szervezett. A Balaton sokféle arcát megmutatva komoly kihívás elé állította versenyzőket. Itt csak az győzhetett, aki minden szélben a legjobb.

Végeredmény

Corinthian Végeredmény

Támogatóink: