Beszámoló az edzők motoros hajóvezető-továbbképzéséről

Gyönyörű, napsütéses őszi időben, október 5-én, szervezte meg az MVSZ a Képzési Bizottsággal közösen, az edzők motoros hajóvezetői-továbbképzését a Balatonfüredi Yach Clubban, ahol ideális körülmények fogadták a résztvevőket, amit ezúton is köszönünk a klub vezetésének.

Először Holczhauser András köszöntötte a nagyszámban megjelent edzőket, oktatókat, majd röviden kitért a képzés jelenőségére és a Szövetség elkötelezettségére a biztonsági kérdéseket illetően.

Brencsán Ábel előadásában a World Sailing biztonsági útmutatását (World Sailing Coaches Safety Guidelines) mutatta be a hazai szabályokkal kiegészítve. Prezentációjában átfogóan mutatta be az edzők munkájával kapcsolatos veszélyforrásokat, valamint azokra a felkészülés és a végrehajtás módszereit.

Dominek Jácint, a Balatonfüredi Vízirendészet őrsparancsnokának előadása is természetesen a biztonságról szólt. Megosztotta tapasztalatait, javaslatait, ismertette a vonatkozó szabályokat és számos kérdést kapott az edzőktől, amikre szakszerű és kimerítő válaszokat kaptak.

Rövid szünet után Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke tartotta meg a tőle megszokott, oldott hangulatú előadását, ami kicsit interaktív beszélgetéssé alakult, mivel az edzők részéről - a munkájukat érintően - számtalan érdekes kérdés merült fel. Előadásában kiemelte a mentőmellény minőségének, használatának fontosságát és a társszervezetekkel, egyesületekkel történő szorosabb együttműködés jelentőségét, aminek megvalósítása érdekében már komoly lépéseket tettek.

A Szövetség az edzőket a Vitorlás Étteremben látta vendégül egy finom ebédre, majd Brencsán Dávid ismertette a különféle Kite típusokat és használatuk körülményeit. Bemutatta a hajóosztály fontosabb alkatrészeit, felszerelését, valamint felhívta a figyelmet a lehetséges veszélyforrásokra. Előadásában kitért a motorossal történő kite indítás, fogadás, valamint mentés alapvető szabályaira.

A szakmai program gyakorlati részében, a kikötőben először Litkey Árpád mutatta be a katamaránok, Baráth Gábor a 29er és Szalontai Bence az Optimist hajóosztály sajátosságait, biztonsági felszereléseit és mentési szabályait, szokásait.

Sikeres és eredményes volt ez nap, mivel biztosra vehető, hogy az itt megjelent 44 edző a további munkáját még biztonságosabban, körültekintőbben fogja végezni, figyelembevéve a képzésen elhangzott tanácsokat javaslatokat.

Megfogalmazódtak további javaslatok is, mint az edző licence-rendszer szükségszerűsége, valamint a jövőben célszerű lehet még nagyobb hangsúlyt helyezni a gyakorlati, vízi képzésre. A továbbképzés szünetei alkalmat biztosítottak az edzőknek a kötetlen beszélgetésekre, a szakmai kapcsolatok erősítésére is.

  1. 10. 06.

Szöveg: Brencsán Ábel

Képgaléria

letölthető mellékletek:

Brencsán Ábel bemutatója: Edzők biztonsági irányelvei 2021.pdf

Szalontai Bence bemutatója: Optimist biztonság és mentése.pdf


Csatolt fájlok:

Támogatóink: