A Consuero lett a Dragon-bajnok

Hét futam alapján dőlt el az Erste Private Banking Dragon Országos Bajnokság.

Nagy küzdelem után a Conseuro a bajnok a Dragonok között
Budapest, 2011. június 6. – Ideális szélviszonyok között 16 hajó részvételével csütörtök délután kezdődött meg az idei Dragon Országos Bajnokság. Az Erste Private Banking támogatásával zajló versenyen ahogyan a szél fogyott, úgy lett egyre élesebb a küzdelem, szombat estére az első három hajót mindössze egy pont választotta el egymástól. A hetedik, döntő futam vasárnap délelőtt zajlott, a leálló, pörgölődő szél végül a Conseuro-44 nevű hajó sikerét hozta. Így a Lukáts Ákos, Lukáts Csaba, Zimmermann Botond alkotta hármas lett az idei bajnok.
A versenyrendezők kiváló döntést hoztak, amikor csütörtökön egészen a kora esti óráig vitorláztatták a mezőnyt. Így már az első napon három futamot lehetett rendezni, ami – mint később kiderült – döntő momentumnak bizonyult a bajnokság során. A 4-5 Bft erősségű alapszelet néha 6 Bft-s befújások tarkították, s így remek versenyeket láthattunk. A napot a Lukáts-csapat zárta a legjobban két első és egy harmadik hellyel, de szorosan ott volt a nyomukban a tavalyi bajnok „Jampec” Gömbös Lóránd kormányzásával és a Goszleth Marcellel megerősített „7Arts”, amelynek kapitánya Tenke Péter volt.
Péntekre mérséklődött a szél, de újra csak két futamot sikerült tartani, az élen tovább folytatódott a csata, de remek párharcok alakultak ki a mezőny közepén is. Különösen látványosnak bizonyult a klasszikus dragonok küzdelme is, ahol évek óta a „Nemecsek” dominált, de most a Nedbál Noellel megerősített „Yorikke” igazi kihívójuk lett. 
Este remek pörkölt várta a résztvevőket a THE konyhájáról, és szükség is volt az erősítésre, mert szombaton már igen kis szélben folytatódott a verseny. Az ötödik és a hatodik futamot Gömbösék megnyerték, így pontegyenlőséggel álltak a Conseuróhoz képest, s tőlük a Tenke-csapat csak egy ponttal maradt le. Így az utolsó napra igencsak éles csata ígérkezett.
A szombat krónikájához tartozik még, hogy a flotta vendégül látta az Erste Private Banking vendégeit, akik a napot a THE-ben töltötték, vitorlázni tanultak a Topperekkel, nézték a versenyt a „nagy dragonról”, a Balaton egyik legszebb hajójáról, a „Tramontana” 8mR yachtról. Délután a kiválasztottak egy izgalmas VIP-futam erejéig még a dragonokba is beülhettek, és izgulhattak egy rendkívül szoros hátszeles befutón. Az estét az Oázis Étteremben rendezett Dragon Party zárta, igazi kulináris élményként vendégeknek, rendezőknek és vitorlázóknak egyaránt.
Vasárnapra a meteorológia nem sok szelet jósolt, így Lukátsék tűkön ülve várhatták, hogy lesz-e futam. Végül 10 órakor igen gyenge keleties, 3-4 csomós szélben rajtolt el a mezőny. Három hajónak – köztük Lukáts Ákoséknak – nem sikerült a rajtja, így ők a déli part felé indultak, miközben a mezőny zöme az előző napokban rendre jobb választásnak bizonyuló északi oldalt választotta. Így kezdetben úgy tűnt, hogy Gömbösék kezében az adu, ők vezették az északra húzó csapatot. Ám Fortuna ezúttal olyan kedvében volt, hogy a másik oldalt favorizálta, és az ott legmesszebbre kihúzó Hónig Péter vezette hajó legalább 500 méteres előnyre tett szert a többiekkel szemben. Az időközben visszaigazító Conseuro szépen bevitorlázott az északról érkező csoport elé, így a továbbiakban nem is volt kérdéses, hogy a bajnoki cím eldőlt: a többieket fogva végül ötödiknek értek célba, de ez nem számított, hiszen a közvetlen ellenfeleknek csak egy hetedik és nyolcadik helyre futotta. 
A dragon osztály ismét megmutatta, hogy ezekkel a one-design hajókkal rendkívül szoros és élvezetes versenyeket lehet vívni. A tavalyi Európa-bajnokság sikere után – ezúttal külföldi résztvevők nélkül – remek rendezést, kiélezett versenyt, szép vitorlázást láthattak a nézők és érdeklődők.
 
Fotó: Mag Andrea
Dragon OB
Dragon OB
Dragon OB
Dragon OB

Támogatóink: