Fantasztikus versennyel kezdtük a 2024-es szezont

Az Alsóörsi 29er Ranglistaversennyel kezdődött a hazai 2024-es 29er versenyszezon, mely a klub és az idény első hazai 29er versenye és az osztály számára a második válogató az idei Youth Sailing World Championship-re. 

 

Az osztály első válogató versenye Szlovéniában a húsvéti regattán zajlott. Ahogy hazaértek az egységek a következő héten már edzőtáborban vettek részt Alsóörsön, melynek vezetőedzője a portugál Francesco Andrade háromszoros olimpikon 49er versenyző volt. 

Na de mi is történt a hétvégi 29er raglistán? 

Farkas Péter főrendező beszámolóját olvashatjátok: 

Első ránézésre nem nézett ki nehéz versenynek, hisz mind a 3 napra jó szelet mondott a meteorológia. Olyannyira, hogy még siettetni is szerettük volna a rendezvényt, hisz vasárnapra bőven 30+ csomós volt az előrejelzés. No de a Balaton ...  

Ismét ezer arcát mutatta be a tó. Pénteken egy friss északiban (340-350 fok) kezdődött a verseny, ami alig legyezett csak 20 fokot jobbra balra. Megtaláltuk a közepet, így sikeresen lezajlott az első futam. A másodiknál nem volt ekkora szerencsénk, egyik pillanatról a másikra beomlott a szél és következett egy egyórás halasztás. A délután folyamán a szél átfordult először dél keletire, majd szépen mászott a nappal és a Charlie-zöld lobogóval jobbra és még jobbra. A végén 200 fokon álltunk meg, de a tengelyek rendben voltak.   

 

A szombati napon minden hangszeren játszottunk, két meghiúsult próbálkozás után aztán késő délután AP alatt az Alfával befejezettnek tekintettük a napot.  

A vasárnapi nap hatalmas küzdelmet és "férfias" játékot hozott. Alap 11-14 csomós szélre nem ritkán 18-21 csomós ráfújásokkal sikerült 4 futamot rendezni. A szél közepe a várnál kevesebbet mozgott, 3 km-re a parttól 320-350 között megtalálta az aránylag stabil irányt. Kisebb korrigálások, de Charlie lobogó nélkül lement a vasárnapi nap.  

Összességében egy fantasztikus versennyel kezdtük a 2024-es szezont, aminek kiváló otthont adott az újonnan alakult Alsóörsi Marina Vitorlás Klub. Hálásak vagyunk a versenyrendezőinknek, az önkénteseinknek és nem utolsó sorban a versenyzőknek és támogató személyeknek. A rendezői brigádban és a bírói testületben is egyetértés volt afelől, hogy a versenyt fair körülmények között vívták a résztvevők és bár igen fáradtan, de elégedetten búcsúzhattunk a Balaton kis ékszerétől, az Alsóörs Marinától. 

Szeretnénk megköszönni a sok-sok támogatást: 

  • Monautix Kft - a Rooster Sailing termékek magyarországi forgalmazója-nak a szuper nevezési és pódium ajándékokat 
  • P-Max Technológia-nak a nagyon vagány díjakat 
  • Balatonfüredi Yacht Club-nak a rajthajós segítséget 
  • Magyar Vitorlás Szövetség támogatásait  
  • a szülők segítségét és felajánlásait 

Támogatóink: