Windows Optimist EB

RAJTLÖVÉS ELŐTT
Balatonföldváron, a Spartacus Vitorlás Egylet vitorlástelepén minden készen áll a nyílt Windows Optimist EB startjára. 
A csapatok jó része már megérkezett. A hivatalos nevezés holnap kezdődik, de az előzetesen regisztrált versenyzők száma már meghaladta a kétszázötvenet. Ideiglenes gazdára talált a száztíz Winner gyártmányú bérhajó is, amelyet két kamion szállított Dániából a Balaton mellé. Sok – elsősorban tengerentúli – versenyző ugyanis csak egy vitorlával érkezik, repülőn. 
A pénteki nap legfontosabb programja a felmérés volt: a versenyzők jó része már átesett a hajónként körülbelül nyolc perces procedúrán. Négy állomáson ellenőrizték – az okmányok mellett – a hajó, a kormány, az uszony, a rudazat és a vitorlázat legfontosabb méreteit és súlyát. Az előírások roppant szigorúak: a méret vagy súlyhatáron egyetlen milliméterrel, egyetlen grammal sem lehet „túllógni”. 

A 16 év alatti vitorlázók legnépszerűbb hajóosztályában hétfőn délelőtt kezdődnek a küzdelmek, 12 futamban harcolnak egy héten át a helyezésekért. A világverseny nyilvános, ünnepélyes megnyitója vasárnap 18 órakor lesz a balatonföldvári szabadtéri színpadon, a Kultkikötőben.

IDEÁLIS EDZÉSNAP

Szombaton nagyon sok nemzeti csapat edzésre használta fel a friss északias szelet és a napsütéses, bár reggel még a szokásosnál kissé hűvösebb időt. Az EB főrendezője, Erdélyi Béla tréfásan meg is jegyezte: csak maradjon ebből a szélből jövő hétre is!

 A mai nap még a technikai ellenőrzések – a felmérés -, és a végleges nevezések jegyében telik, holnap a csapatvezetők megbeszélésével és az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét veszi a legnépszerűbb ifjúsági vitorlás hajóosztály nyílt Európa-bajnoksága. 

A világverseny fő szervezőjét, a kilencszeres repülőhollandi világbajnok Majthényi Szabolcsot igen nehéz elkapni egy villámnyilatkozatra, folyamatosan tárgyal, telefonál hihetetlen nyugalommal. Vajon miben hasonlít a hollandizás és a versenyszervezés? „Mindkettőben egyszerre sokfelé kell figyelni, folyamatosan alkalmazkodni kell a változó körülményekhez, és gyorsan kell dönteni” – mondja, és robog tovább. 

Sok a tennivaló: körülbelül 360 versenyző, edző és családtag szállásfoglalását koordinálja a rendezőség, a több mint 250 versenyző pedig hétfőn délelőtt három  fiú és két lány csoportban kezdi meg a versenyzést.

Elmaradt a próbafutam
Az erős északnyugati szél miatt – néhány órás halasztás után - végül nem tartották meg a próbafutamot a balatonföldvári Windows Optimist Európa-bajnokságon. Néhányan ennek ellenére kimerészkedtek edzeni a több mint 25 csomós sebességgel fújó, viharos lökésekkel tarkított szélben.
 A mai nap fontos programja volt a 40 országból érkezett edzők, csapatvezetők eligazítása. A szél zúgása jó aláfestés volt az egyik legfontosabb témához: a biztonság kérdéséhez. Mivel 15 év alatti gyerekekről van szó, az edzők figyelmét külön felhívták: személyesen ellenőrizzék minden versenyző biztonsági felszereléseit, a fontos tartozékok meglétét, állapotát. 
Segíti a versenyzők biztonságát az egyébként elsősorban versenyszempontok miatt működtetett műholdas nyomkövető rendszer is. A Windows Optimist EB rendezői megállapodtak a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatával is: segélyhívás esetén a Szolgálat Tihanyban állomásozó Rupert mentőhajója – orvossal, szakszemélyzettel – öt percen belül a versenypályára tud érkezni. A külföldi edzők örömmel nyugtázták, hogy a Rupert egyik rádiórendszere képes a tengeri szabvány szerinti hívások azonnali vételére is.
A nap folyamán véglegessé vált az indulók száma: 40 nemzet 248 ifjú vitorlázója küzd lány és fiú kategóriákban a nyílt verseny és az Európa-bajnokság helyezéseiért. Az első hivatalos futamra holnap 10 órától kerül sor a Balatonföldvár előtti vízterületen.
Visy László 
SVE
Estére elfogyott a szél
A balatonföldvári Windows Optimist Európa-bajnokság második napjára a jól ismert „jó idő keleti” fújta be a versenypálya területét. Ez az a termikus szél, ami délelőtt még sokszor tarajos hullámokat is vetve fúj, délre azonban, az időjárás melegedésével párhuzamosan, végleg leáll. A verseny vizi főrendezője, Erdélyi Béla a parthoz viszonylag közel tűzte ki a pályát, a parton távcsővel nézelődő szülők legnagyobb örömére.
 A 40 országból érkezett 248, 16 év alatti vitorlázó öt csoportban rajtolt. A sok szabálytalanság miatt jócskán elhúzódott a rajteljárás, ezért az első csoportban rajtoló fiúk nem sokkal az utoljára rajtoló lánycsoport után már célba is futottak a körülbelül egy órás, sorrendben a harmadik futamon. A versenyzők közül azok jártak jól, akik rájöttek: a pálya jobb oldalán, azaz a déli parthoz közel a legkedvezőbb a széljárás. A derült időben lassan kánikulai meleg lett, a szél menetrendszerűen leállt, előtte azonban még jócskán elfordult. Emiatt a harmadik futam befutását már megkezdő utolsó lánycsoport, és a negyedik futamban elrajtolt két fiúcsoport versenyét félbeszakították, a főrendező – összhangban a nemzetközi és hazai ajánlásokkal – az erős UV sugárzás miatt a vízen való várakozás helyett a partra küldte a mezőnyt. Itt a hivatalos hirdetőtáblán mindenki tanulmányozhatta a tegnap este lezárult óvások eredményét.
Két nagy vesztese volt az első versenynapnak. A lengyel Glogowski az első futamot megnyerte, ám technikai óvást nyújtottak be ellene, mert a vízmerője (mericskéje) nem volt a hajótesthez rögzítve. Emiatt 10 százalékos büntetést kapott. Ezután egy versenyző is óvta az útjogszabályok megsértése miatt, ezután pedig ebből a futamból kizárták.  A bolgár Georgievet az első futamban szabálytalan meghajtás (pumpálás) miatt megfütyülték a bírók, mentesítette is magát egy dupla büntetőfordulóval. Ám a második futamban is ugyanez történt, ekkor viszont már nem volt elég a büntetés teljesítése, kizárták a futamból. A bolgár srác ráadásul aznap ünnepelte a születésnapját…
Hosszú parti várakozás után délután négy órakor döntött úgy a főrendező, hogy 19-re lapot húz: megkísérli a hiányzó lányfutam megrendezését a szokatlanul sokáig kitartó keletiben. Bátraké a szerencse: hat óra után sikeresen véget ért – öt csomó körüli sebességű szélben - a körülbelül egy órás futam. Így minden csoportnak három érvényes futama van a holnap délelőtt folyatódó Európa-bajnokságon.
A fiúk mezőnyében továbbra is a szingapúri Teo a legmeggyőzőbb (második képünkön), a mai harmadik futamban – két tegnapi győzelme után - a második helyen végzett. A magyarok közül Erőss Loránd mai 12. helyével előlépett az összetett 35. pozícióra.
A lány összetett versenyben 3 futam alapján továbbra is kiemelkedik a mezőnyből a szlovén Mara Turin, aki tegnapi két futamgyőzelme után a mai futamában a második helyen végzett. A legjobb magyar lány, Veenstra Csenge mai 15. helyével a 26. pozícióban várja a folytatást.
Visy László
SVE
A verseny honlapja: http://www.optieuro2013.com/
A Spatracus VE honlapja:http://spartacus.hu/
facebook.com/optieuro2013
Egyre kevesebb a szél
Ma reggel keleti szélben rajtolt el a balatonföldvári Windows Optimist Európa-bajnokság negyedik futama. A szél azonban a tegnapinál hamarabb leállt, ezért a két lánycsoport versenyét lerövidítették, a később rajtoló fiúkét pedig félbeszakították. A mezőnyt az edzők kivontatták a partra, de sajnos a hosszú várakozás sem hozott eredményt, ma nem sikerült újabb futamot rendezni. Ez azt jelenti, hogy a fiúk tegnapi, három futam alapján számított állása nem változott, a lányok összesített eredménye viszont már négy futam eredményét tartalmazza. Eszerint továbbra is a szlovén Mara Turin vezet, mai második helyével tovább növelte előnyét. A legjobb magyar lány Veenstra Csenge, mai 10. helyével az összetett 20. helyén áll a százegy 16 év alatti lányt számláló mezőnyben.
Erőss Lóránd ma 3. lett!
Ma egy-egy futamot sikerült megrendezni a fiúknak és a lányoknak egyaránt. A legjobban szereplő magyarok ma tovább kjavítottak összetett helyezésükön.
Vennstra Csenge mai 11. helyével előrelépett az összetett 18. helyére, továbbra is ő a legsikeresebb magyar lány.
Még jobban ment Erőss Lórándnak, aki harmadikként ért célba! Összetettben 23.
„Leeben rajtoltam, kicsit kihúztam backbordon, majd egy szélfordulóra megfordultam és sikerült becsúsznom a vezető hajók közé. Onnantól kezdve nagyon koncentrálva őriztem a helyemet és megpróbáltam előrébb kerülni.” – mondta a versenyben pillanatnyilag a legjobb helyen álló magyar fiú, Erőss Loránd, a Spartacus Vitorlás Egylet 13 éves versenyzője az Európa-bajnokság 4. futama után. 
Az időjárás előrejelzés nem kecsegtetett sok jóval mára, ennek ellenére a versenyrendezőség nagy erőfeszítésével sikerült a fiúknak és a lányoknak is egy újabb futamot megrendezni a balatonföldvári Windows Optimist Európa-bajnokságon. Reggel a szokásos időben hajózott ki a 248 vitorlásból álló mezőny, hogy a még frissen fújó keletiben elrajtoljon a soron következő – a fiúknak negyedik, a lányoknak már az ötödik – futam. A szél bizonytalankodott, majd legyengült, a rajteljárásokat félbe kellett szakítani. Egy darabig a vízen várakoztak a versenyzők, majd a főrendező Erdélyi Béla a parti halasztás mellett döntött. 
Délután háromig eszegettek, ittak, fagylaltoztak, barátkoztak a résztvevők a parton (legtöbbjük a 30 fokos kánikulában is vízhatlan ruhában, mentőmellényben…), a szél közben északkeletire fordult és stabillá vált. Újabb vízreszállás következett, fél négy körül indult el a rajteljárás. Az öt csoport közül jónéhánynak csak másodjára sikerült szabályosan elindulnia, több versenyzőt korai rajtolás miatt ki kellett zárni. A futam során minden eszközzel arra törekedett a rendezőség, hogy a bizonytalankodó szél ellenére mégis érvényes futammal záruljon a nap. A pályarövidítések, pályamódosítások végrehajtásához kis túlzással a rendező Spartacus Vitorlás Egylet teljes bója- és lobogókészletét felhasználták.
Holnap a meteorológusok szerint másik arcát mutatja majd a Balaton: erős szél várható.
JÓL VITORLÁZTAK A MAGYAROK
Minden csoportnak három újabb futamot sikerült ma megrendezni Balatonföldváron, a Windows Optimist Európa-bajnokság utolsó előtti napján. A lány csoportoknak így már nyolc, a fiúknak pedig hét érvényes futamuk van. A friss északi szél korántsem volt olyan egyenletes, mint amilyennek a partról látszott.
„Elsősorban pszichikailag volt fárasztó a verseny” – mondta Brencsán Dávid, az északi parti magyar válogatott edzője.
Az ő csapatából villantottak ma ketten is: Veenstra Csenge a mai harmadik futamát megnyerte, Wolf Szabolcs pedig harmadik lett.
 „20-25 fokos szélfordulók voltak a pályán, ráadásul csíkos is volt a szél. Volt mikor 16, volt mikor csak 5 csomós sebességgel fújt.”- folytatta az edző. „Csenge a harmadik futamban egyszerűen remekelt, gyönyörűen tartotta az ellenfeleket az utolsó métereken is. Szabolcs a jó szereplését annak köszönhette, hogy középen, a legapróbb szélfordulókat is kihasználva, nagyon fegyelmezetten vitorlázott fel a bójáig. A következő futamban is ezt a taktikát választotta, ám egy váratlan szélcsíkkal a pálya széléről vagy huszonöten keveredtek elé.”
A reggeltől délután négyig tartó futamok során sok volt a szabálytalan rajt. Egy darabig a rendezőség általános visszahívásokkal próbálta kordában tartani a csoportokat, egy idő után azonban, hogy a futamok megrendezése ne kerüljön veszélybe, a legszigorúbb, fekete zászlós rajteljárás mellett döntött. Ilyenkor a szabálytalankodóknak abban a futamban azonnal el kell hagyniuk a versenypályát. Sajnos az egyik legtehetségesebb magyar fiú, Szilasi Fábián is begyűjtött ma két ilyen büntetést. Hosszú műszakra számíthat a nemzetközi zsűri: a viszonylag erős szél és a ma megrendezett három futam miatt megszaporodott az óvások száma.
Véget ért a Windows Optimist Európa-bajnokság

Ma minden csoportnak két újabb futamot sikerült megrendezni északi, majd fokozatosan keletire forduló és gyengülő szélben Balatonföldváron. Így a fiúknak kilenc, a lányoknak 10 futam alapján hirdetnek végeredményt. Az Európa-bajnokságon 40 nemzet 248 16 év alatti vitorlázója vett részt.

A fiúk között az első helyen végzett a szingapúri Ryan, aki bravúros vitorlázással a kilenc futamból hatot megnyert. Második – és Európa-bajnok - a lengyel Tytus Bukowski, az abszolút bronzérem a szlovén Rok Verderber-nek juott. A legjobb magyar Erőss Loránd, a Spartacus Vitorlás Egylet versenyzője lett, a mai nyolcadik futamban elért ötödik helyével előrelépett az összetett 24. helyére.

A lányok között abszolút első és ezzel megvédte Európa-bajnoki címét a szlovén Mara Turin, aki a 10 megrendezett futamból ötöt megnyert. Az ezüstérmes a spanyol Aina Colon, a bronzérmes a holland Eefje Nissen lett.

A legsikeresebb magyar lány Veenstra Csenge, a BS Fűzfő versenyzője lett. Tegnapi futamgyőzelmével és mai 24. és 14. helyével végül 101 lány közül a 18. helyen végzett.

VÉGEREDMÉNY:

Fiú végeredmény

Lány végeredmény

Támogatóink: