Weöres Márta: segítek a lányoknak, hogy ne érezzék idegennek magukat a sportágban

Célegyenesben a Steering the Course

Az athéni olimpikon, a Kereked Vitorlás Klub megbecsült edzője, Weöres Márta rendkívül fontosnak tartja a Nemzetközi Vitorlás Szövetség, a World Sailing hagyományteremtő szándékkal meghirdetett programját és nagyon örül annak, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség is csatlakozott a kezdeményezéshez, de úgy gondolja, hogy a legfontosabb az, hogy ne csak ezen a héten kapjanak nagyobb figyelmet a lányok, nők, hanem mindig.

Ő maga már akkor is sokat tett ezért, amikor a World Sailing Női Bizottságának tagjaként tevékenykedett és az ott megszerzett tapasztalatait, valamint a sportpályafutása alatt megszerzett tapasztalatait is próbálja beépíteni a hétköznapokba, mert abban hisz, hogy leginkább a saját környezetünkre tudunk komoly hatással lenni és az első lépést mindig ennek megfelelően kell megtenni.

Weöres Márti rendszeresen szervez női programokat, női táborokat, női napokat a Kereked Vitorlás Klubban, ahol az ifjúsági versenyzők közel fele már lány, de sokat tesz azért, hogy a klubhoz tartozó vitorlázó feleségek és anyukák is megtalálják, felismerjék a lehetőséget a vitorlázásban és olyan élményekkel gazdagodjanak, ami megszépíti számukra a hétvégéket, vagy hétköznapokat.

A Kereked női csapata is benevezett a 2021. május 24-én esedékes női csapatversenyre, ahol tíz csapat küzd majd egymással a balatonfüredi Tagore sétány előtti vízterületen. Az athéni olimpián a 470-es hajóosztályban, Payr Annával a magyar színeket képviselő Weöres Márti a Kereked ifjúsági leány versenyzőivel indul a versenyen, és abban bízik, hogy egy igazán jó versenyélményt tud majd szerezni a tanítványoknak. A biztonságot szem előtt tartva és az esetleges rosszabb időjárásra is készülve, Németh Enikő is a csapat segítségére lesz a J24-es hajón.

Az alábbi podcastban is elhangzik egy fontos mondat, egy megfontolandó üzenet: „Nem minden poszton kell férfi egy hajóra, hiszen vannak olyan pozíciók, amelyekben előnyösebb lehet egy lány, nő a fedélzeten…” – mondta Weöres Márta.

Podcast beszélgetés az athéni olimpikonnal, Weöres Mártával:

A Steering the Course program azzal a céllal indul útjára, hogy a vitorlássportban versenyszerűen és szabadidős jelleggel résztvevő és közreműködő hölgyeket bemutassa, valamint világszerte megismertesse a nőket és lányokat a sportággal.

A programsorozat kiemelt eseménye a női vitorlázás hete, mely a Föld északi féltekének összes államában – előzetes tervek szerint – egy időben, 2021. május 21-29-ig között kerül megtartásra.

A kampány keretében a Magyar Vitorlás Szövetség tagszervezetei, a hazai klubok, vitorláskikötők kikötők csatlakozhattak az egyhetes eseménysorozathoz, népszerűsítve a vitorlázást közösen a Magyar Vitorlás Szövetséggel és a World Sailinggel.

A május 24-i csapatversenyre nincs nevezési díj, a versenykiírás pedig megtekinthető ezen a linken, vagy természetesen megtalálható a VIHAR
-ban.

Támogatóink: