Visszapillantó 4. - Laser 4.7 és Radiál

Ezen a héten a Laser két ifjúsági osztályának, a 4.7-nek és Radiálnak előző évi munkájába, eredményeibe, programjába nyerhetünk bepillantást.

Hazánkban is és világszerte rendkívül népes hajóosztály ifjúsági részlege, a kisebb vitorlával és rudazattal ellátott Laser 4.7 és Laser Radiál osztály versenyzői   igen sűrű verseny - és edzésprogramot tudhattak magukénak az elmúlt évadban, mely számos kiemelkedő eredményt hozott versenyzői számára. A két osztály hazai és nemzetközi szinten is általában együtt, legalábbis egy időben versenyez, ezért mi is egyszerre elevenítjük fel legemlékezetesebb és legsikeresebb regattáikat, versenyzőik nagy pillanatait.

 


A válogatott versenyzők mellett tavaly több fiatal is bekapcsolódott a két osztály nemzetközi vérkeringésébe, melyre kitűnő lehetőséget kínált az ILCA (Nemzetközi Laser Osztályszövetség) által kiírt, 14 fordulóból álló, különböző helyszíneken zajló versenysorozat, az Európa Kupa.

 

Itthon még alig ment el a jég, s még havas volt a táj, mikor lasereseink megkezdték a munkát különböző helyszíneken. Volt, aki Pulában, Portorozban, Splitben vagy éppen Izolában trenírozott klubszinten, ám az Európa Kupa versenysorozat április 1-5. között megrendezésre kerülő első fordulójára szinte mindenki elutazott, hogy végre nagymezőnyben is megmérettethesse magát.

 

A program meglehetősen sűrűre sikerült, hiszen a húsvéti szünet környékén, szorosan egymást követve egyből három nagy nemzetközi versenyen is rajthoz állhattak versenyzőink. Elsőként a franciaországi Hyeres-ben, majd a svájci Lugano-ban, végül az olasz Torbole-ban az Európa Kupa regattáin. Három nagy nemzetközi verseny, mindössze 18 nap alatt.

 

Annak ellenére, hogy a megszokottnál korábbi időpontban került megrendezésre a tavalyi évad első Európa Kupa fordulója, s ráadásul kezdete egybe esett a spanyolországi Világkupa ( Trofeo SAR Princess Sofia) regatta végével, mégis a vártnál jóval nagyobb számú  nevezés érkezett. 138 laser 4.7-es, 99 standard és 278!!! laser radiálos állt rajthoz a kupasorozat nyitó regattáján, ahol hazánkat kategóriánként három, azaz összesen kilenc versenyző képviselte, akik közül a 4.7-ben  szárnyait bontogató Vadnai Benjamin, Huszka Mátyás és a radiálos Mátyás Viktor igen bíztatóan szerepelt. Benji 2010-ben váltott hajóosztályt, s maga mögött hagyva sikeres optis éveit, télen megkezdte az ismerkedést az új hajóval s március közepén már meg is szerezte első sikerét egy Portorozban megrendezésre került regattán. Benji az összesített 14. helyen zárta élete első Európa Kupáját Hyeresben a 138 fős mezőnyben, ami a negyedik helyet eredményezte számára a 16 év alattiak korosztályában. Hasonlóan szépen versenyzett Huszka Mátyás is, aki háromszor is a legjobb tíz között zárta a futamot, mellyel az összesített lista 25. helyét szerezte meg. A hatalmas, 278 hajóból álló radiálos mezőnyben Mátyás Viktor vitorlázott remekül, aki az előkelő 35. helyen végzett, mellyel a második helyet szerezte meg a 17 év alatti kategóriában. Jung Ádám, Korchmáros Kristóf, a 4.7-ben versenyző Takács Levente és a standardes Földesi Gergő egyelőre még csupán ismerkedett a nagy létszámú, nemzetközi mezőnnyel, s gyengébb szerepléssel a mezőny utolsó harmadában végeztek.

 


A csapat nem pihenhetett sokáig, következő hétvégén már Lugano-ban versenyeztek fiataljaink, ahol a 4.7-es osztály képviselői ismét remek eredménnyel szerepeltek. Benji csupán kettő ponttal maradt le a dobogóról, s a kiváló 4. helyen végzett, míg Huszka Matyi a 7., Virág Zsófi pedig a 13. helyet szerezte meg. Radiálosaink közül a legeredményesebb magyar versenyző Héjj Viki lett, aki a 39. helyet szerezte meg a 75 fős mezőnyben, míg Mátyás Vitya ezúttal nem állt rajthoz. Torbole-ban aztán kicsit kibabrált az időjárás versenyzőinkkel, hiszen nem a szokásos gardai időjárás, kora délután érkező élénk déli szél fogadta versenyzőinket, hanem inkább a napsütés és szélcsendes várakozás jellemezte a napokat. Végül 3 futamból hirdetett végeredményt a rendezőség, s fiataljaink ezúttal nem remekeltek. A majd három hetes hosszú túra végére úgy tűnik mindannyian elfáradtak. Kivétel ez alól Vitya, aki Hyeres után hazatérhetett, s újult erővel állt rajthoz a Gardán, ahol a rendkívül népes, 193 hajót számláló mezőnyben az előkelő 14. helyet szerezte meg, s kétszer is a legjobb tíz között ért célba.

 

A meglehetősen hosszúra és fárasztóra sikerült külföldi szereplést követően itthon is elkezdődtek a Balatonon és a Velencei-tavon egyaránt a versenyek, melyeken rendre szép létszámú mezőny képviseltette magát mindkét osztályban. Alig pár nappal a radiálosok Fertő-tavon megrendezett felnőtt női és férfi bajnoksága előtt tértek haza lasereseink az Európa Kupa hollandiai fordulójáról Scheveningen-ből, ahol igen nehézkesen sikerült érvényes futamot érvényesíttetni. Legeredményesebben a 14. helyet megszerző Bathó Peti zárta a regattát, aki az év nagy részében nem saját osztályában készült, hanem kitérőt tett az ifjúsági olimpián szereplő Byte hajóosztályba, ahol világbajnoki 5. és Európa-bajnoki bronzérmet szerzett.

 

Peti a fertő-tavi radiál bajnokságon tovább növelte éremgyűjteményét, ugyanis bezsebelte az abszolút győztesnek járó aranyat, míg a női bajnoki címet Hegedűs Fanni szerezte meg.

 

Július elején Benji, Hunfalvy Péter és Korchmáros Kristóf a warnemündei Európa Kupára utazott, ahol Benji ismét remekelt, s a negyedik helyet szerezte meg, mely sejtetni engedte, hogy esélye van egy remek szereplésre a pár hét múlva kezdődő kontinens viadalon.

 

Radiálosaink is komoly megmérettetésen vettek részt, ugyanis két versenyzőnk, Mátyás Viktor és Héjj Viktória rajthoz állt az öt hajóosztály (420, 29er, RSX, laser radiál és Sirena SL16) legjobbjait felsorakoztató ISAF által megrendezett ifjúsági világbajnokságon Isztambulban, melyen a versenyzők sorsolt, egyforma hajókkal, az ötkarikás játékok szellemisége szerint versenyeztek három különböző pályán. Vitya gyengébb kezdést követően egyre jobb helyezéseket zsebelt be, így bejutott az arany csoportba, s  az előkelő 17. helyet szerezte meg az 50 fős mezőnyben, míg Héjj Viki a 39. helyen zárta a lányok viadalát.

 

Pihenésre megint csak alig maradt idő. Vitya és Viki a versenyt követően azonnal tovább utazott a skóciai Largs-ba, ahol Bathó Petivel, Rozsnyay Domival, Hunfalvy Petivel és Korchmáros Kristóffal kiegészülve a Laser Radiál Ifjúsági Európa – és világbajnokságon álltak rajthoz, ahol 218 fiú és 89 leány versenyző gyűlt össze. Mind a fiúk, mind pedig a lányok versenyében képviseltettük magunkat a selejtezők befejeztével a legjobbakból álló arany csoportban, s végül Bathó Peti összetett 41. helyezésével korosztályos (U17) világbajnoki 10., Európa-bajnoki 8. helyet szerzett, míg Héjj Viki az előkelő 39., európai 34. helyezettként zárta a regattát.

 

Folytatjuk...

 

Eszes Bernadett

 

 

 

 

 

 

 

Támogatóink: