Visszapillantó 3. - 420-as

Múltidéző sorozatunkban ezúttal a 420-as hajóosztály előző évi főbb versenyeit, versenyzőink eredményeit, sikereit idézzük fel.

A magyar 420-as hajóosztály egyik talán legsikeresebb esztendejét zárta 2009-ben, amikor is a Balatonfüreden megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon versenyzőink közül két páros is a legjobb tíz között szerepelt. Azt sejteni lehetett, hogy eme nagyszerű eredményt nehéz lesz megismételni a 2010-es évadban, ám fiataljaink és edzőik mindent megtettek annak érdekében, hogy a hajóosztály képviselői továbbra is szép eredményekkel térjenek haza a nemzetközi versenyekről.

 


A szezont a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is Izolában kezdték meg a fiatalok, ahol az első tízben három magyar egység is szerepelt. Grams Dominik és Doubravszky Bálint a 6., Gráfel Vince – Weidinger György a 8., Péch Fanni és Héjj Eszter a 10., míg Földesi Péter - Borsos Dániel kettős a 12. helyen zárta az öt nemzet 49 hajóját felsorakoztató viadalt. A bíztató szezonkezdést követően három egységünk tovább utazott a franciaországi   CIMA regattára Marseille-be, ahol a népes, 11 nemzet, 101 egységet számláló mezőnyben Grams-ék a 17. Földesiék a 30., míg női kettősünk az  58. helyet szerezte meg.

 


Számos hazai versenyt követően, melyeken sajnos a mezőny létszáma az utóbbi években sem emelkedett 12-15 hajó fölé, s melyet továbbra is a Tihanyi Hajós Egylet versenyzői uraltak, válogatott keret tagjaink júniusban elutaztak Kielbe. A rangos viadalon, - ahol 21 nemzet 194 hajója állt rajthoz, s mely verseny az évad egyik legsikeresebb nemzetközi eredményeit hozta a hajóosztály számára - Földesiék az előkelő 11., Péchék a 27., Gramsék a 31. Gráfelék a 41. helyen végeztek.

 


A támogatott programon kívül két, egy fiú, Földesi Péter – Borsos Dániel és egy leány kettősünk, Péch Fanni és Héjj Eszter képviselte hazánkat a július 8-17. között Isztambulban megrendezett, az ISAF szervezésében zajló Volvo Ifjúsági Vitorlás világbajnokságon, melyen 60 nemzet 344 versenyzője mérhette össze tudását öt hajóosztályban.  A regatta az ifjúsági vitorlázás egyik legrangosabb és nívósabb eseménye, mely leginkább egy ifjúsági olimpiához hasonlít, felkészítve a fiatalokat az ötkarikás játékok szellemiségére. A viadalon minden országot egy-egy páros képvisel, s külön versenyt vívnak a férfi és női egységek. Számos olimpiai érmes és győztes vitorlázó bontogatta szárnyait korábban ezen a versenyen, így a korábbi nyertesek nevének sorában fellelhetünk olyan jól csengő neveket, mint például a többszörös America’s Cup győztes, olimpiai bajnok Russel Coutts, vagy éppen Chris Dickson, Robert Scheidt, Ben Ainslie. A kilenc napos rendezvényen három pályán zajlottak a futamok, melyeken a rendezőség által biztosított hajókkal indulhattak a résztvevők. 420-as leányaink, Péch Fanni és Héjj Eszter az előkelő 11. helyen végeztek a 28 hajót felsorakozató női 420-as mezőnyben, míg Földesiék a 20. helyet szerezték meg a 36 fiú páros közül.

 

A hajóosztály számára az idény fő versenye az augusztus 12-20. között megrendezésre kerülő  Európa-bajnokság volt a franciaországi La Rochelle-ben. A kontinens viadalra azon 4 csapat utazott ki, akik nem csupán a válogatott keret tagjai voltak, hanem egyébként is uralták a hazai versenyeket. A népes, 120 hajóból álló 420-as mezőny versenyzői hat selejtező futamon mérték össze tudásukat, majd azt követően arany, ezüst és bronz csoportra bontva versenyezhettek tovább. Mieink közül egyetlen páros, Grams Dominik és Doubravszky Bálint került be az arany csoportba az összesített lista 24. helyezését megszerezve, ami azért is dicséretre méltó eredmény, mivel Dominik végig lázas betegen, antibiotikumot szedve versenyzett. Péch Fanni és Héjj Eszter gyengébb kezdést követően a selejtezők utolsó két futamán már kiválóan versenyzett, s egy 11. és 7. helyezést megszerezve lépett előrébb az 56. helyezésig, ám így is csak az ezüst csoportban folytathatták a versenyzést Gráfel Vincével és Weidinger Györggyel, valamint Földesi Péterrel és Borsos Dániellel. Gráfelék az első napon technikai problémákkal küszködtek, ráadásul a nap végén elfelejtették aláírni a partra érkezésről szóló jelenléti ívet, így a rendezőség büntető ponttal sújtotta őket. Másnap hiába vitorláztak a mezőny elejében, s értek el egy 10. és egy 3. helyezést, az összesítésben ugyan sokat léptek előrébb, de első napi botlásuk következtében lemaradtak a legjobb 40 egységet számláló csoportról. A döntő tervezett kilenc futamából csak hatot, az arany csoportnak pedig nyolcat sikerült lebonyolítani, melynek során Dominikék visszacsúsztak az összesített lista 38. helyezéséig, ám az ezüst csoportban Gráfelék felküzdötték magukat az 51. helyre, s az utolsó futamon másodikként szelték át a célvonalat. Földesiék a 69., míg Péch Fanniék a 71. helyen végeztek a 120 egységből álló mezőnyben.

 

Az augusztus végén Agárdon megrendezett Országos Bajnokságon 7 egyesület 15 hajója állt rajthoz, ahol a nyitó napot követően Grams Dominik és Doubravszky Bálint egy első és második helyezéssel álltak az élen, ám Dominik betegsége miatt,- mely már az EB-n is nehezítette munkáját – nem tudtak részt venni a további futamokon, így a második napon klubtársaik, Gráfel Vince és Weidinger György vették át a vezető pozíciót, melyet azonban a véghajrában a hajóosztályhoz 2010-ben csatlakozó női páros, Péch Fanni és Héjj Eszter elcsent tőlük, s szerezte meg a bajnoki címet Gráfelék és Földesiék előtt. A következő leány egység, Mészáros Laura és Kratzl Anna az összesített lista 5., míg Weinber Zsófi és Böröcz Berta a 6. helyén végzett.

 

Fanni és Eszter nem csupán a bajnoki címet zsebelte be, de az évad utolsó ranglista versenyén, a Balatonfűzfőn megrendezett Caprine kupán megszerzett győzelmükkel az éves rangsor élén is végeztek, mely dobogósainak neve megegyezett a bajnoki helyezésekkel. Fanniék mögött a második helyen Gráfel Vince és Weidinger György, míg a harmadikon Földesi Péter és Borsos Dániel zárta az évet a 16 hajót felsorakoztató év végi rangsorban.

 


Eszes Bernadett

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Támogatóink: